ΠΟΤΟ

Ο Κάιν πίνει τα ποτά του στο Μετς (χωρίς τον Άβελ)

Στην οδό Αναπαύσεως άνοιξε εδω και έξι μήνες ένα επιβλητικό cafe bar όπως και το όνομά του. Ένα μαγαζί βιβλικής ατμόσφαιρας. Μέρες που είναι.

Ξέρεις πού έχω καταλήξει; Ότι τα καφέ μπαρ της γειτονιάς είναι πολύ καλύτερα από τα βροντερά μαγαζιά που έχουν οι πιάτσες. Και όταν λέω καφέ μπαρ γειτονιάς εννοώ αυτό το σουλουπωμένο και ζεστό μαγαζί που θα πάρεις εφημερίδες και θα κάτσεις να διαβάσεις τις Κυριακές, θα πιεις την μπύρα σου μετά την δουλειά και το κοκτέιλ σου με ωραίες μουσικές το Σαββατόβραδο. Τέτοιο ακριβώς μπαρ είναι το Καιν στο Μετς και πίστεψέ με έχει μαγνητικές ιδιότητες.

Πρώτη φορά το επισκέφθηκα τον Δεκέμβριο. Τυχαία με την μηχανή, πηγαίνοντας στο Colibri για να φάω εξαίσια πίτσα έπεσα πάνω του. Γύρισα το κεφάλι και χωρίς ιδιαίτερη εγκεφαλική επεξεργασία αποφάσισα να κάτσω.

Θυμάμαι ότι δεν πήγα ποτέ για πίτσα και από το μεσημέρι που παρήγγειλα καφέ έφτασα να πίνω κοκτέιλζ. Από τότε έχω πάει αρκετές φορές αν και δεν μένω στην περιοχή. Βλέπεις έχει κάτι το μαγνητικό, σε τραβάει να κάτσεις αυτό το μαγαζί σαν να είναι ο ομφαλός της χαλάρωσης.

Ίσως για αυτό φταίει και ο δρόμος που βρίσκεται. Η Αναπαύσεως είναι ακριβώς πάνω από Ζάππειο και ίσως τα δέντρα, ίσως η αύρα της περιοχής να είναι ένας λόγος που αυτό το σημείο έχει κάτι το μαγικό. Αράζεις στα τραπεζάκια έξω από το μαγαζί, ανοίγεις εφημερίδα και απολαμβάνεις την στιγμή. Θα δεις αρκετό νεαρόκοσμο να μπαινοβγαίνει στο μαγαζί αλλά και ιδιαίτερες φάτσες μιας και η περιοχή έχει μπόλικες από δαύτες. Όσο σουρουπώνει όμως το κλίμα γίνεται όλο και πιο παρεΐστικο.

Κάθεσαι στην μπάρα, παραγγέλνεις ποτό ή κοκτέιλ και η μουσική δένει το σκηνικό με τέλειο τρόπο. Μόλις πιάνεις το καλαμάκι για την πρώτη γουλιά κολλάει το βλέμμα σου απέναντι. Σε εκείνο το εντυπωσιακό και εμβληματικό mural που μοιάζει να έχει βγει από τους τοίχους του Μπέλφαστ.

Αν αναρωτιέσαι τι απεικονίζει, θα λύσεις πιο εύκολα τον γρίφο αν το συνδυάσεις με το όνομα του μαγαζιού. Η σκηνή είναι από το κεφάλαιο 4 της Γένεσης όπου ο Κάιν εκδηλώνει πάνω στον αδερφό του Άβελ τα δολοφονικά του ένστικτα. Ο καλλιτέχνης απεικόνισε με το εντυπωσιακότερο τρόπο τα δημιουργικότερα καλλιτεχνικά του ένστικτα και έφτιαξε αυτή την εντυπωσιακή τοιχογραφία.

Ξεκόλλα λίγο από το mural και ασχολήσου με το Nekroni που έχεις παραγγείλει. Μια παραλλαγή του κλασσικού Negroni με λικέρ αγκινάρας. Βιβλικού μεγέθους γεύση.

Στον κατάλογο θα βρεις και άλλα 11 κοκτέιλς, ιδανικά για να συνοδεύσουν το βράδυ σου στο Κάιν. Αν δεν μπορείς να διαλέξεις, μην ξεχάσεις να πάρεις το Rum Manhattan και το Buena Vida. Το ένα με ρούμι, το άλλο με τεκίλα. Σου βγάζουν δολοφονικά ένστικτα και θες να τα “σκοτώσεις” κατευθείαν.

Το Κάιν είναι τόσο εμβληματικό όσο και το όνομά του. Σε μαγνητίζει, σε τραβάει κοντά του και μένεις δε μένεις στην περιοχή θες να το κάνεις στέκι σου. Είναι ένα μαγαζί που μπορεί να κουμπώσει πάνω σου κάθε ώρα της ημέρα όποια κι αν είναι η διάθεσή σου. Είναι ένα μαγαζί εντυπωσιακό στην ατμόσφαιρά του όπως και το mural που στέκει επιβλητικό στον τοίχο.

Κάιν, Αναπαύσεως 22 και Τιμολέοντος 1, Μετς | facebook