ΠΟΤΟ

Στο Πλυντήριο θα βγάλεις τ’ άπλυτα σου στη φόρα!

Αν βάλεις σ' ένα... κάδο μουσική '80s-'90s-'00s, μια cult διακόσμηση, μερικά καθαρά ποτά και πολύ διασκέδαση έχεις το Πλυντήριο.

Όλη η Αθήνα έχει πλημμυρίσει από mainstream μαγαζιά όπου πίνεις το ποτό σου και ακούς και βλέπεις όλο το βράδυ τα ίδια και τα ίδια… Όλη; Όχι! Ένα μαγαζί… ανυπότακτων ‘Γαλατών’ αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους ‘εισβολείς’. Η εισαγωγή είναι (στο περίπου) από το γνωστό κόμικ του Αστερίξ και το γαλατικό χωριό του, όμως κάπως έτσι είναι και η ζωή στο ‘Πλυντήριο’.

Το ‘Πλυντήριο Bar‘, Ορφέως 33 και Δεκελέων 36 στο Γκάζι, ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία. Βασικά είναι μια κατηγορία μόνο του. Είναι από εκείνα τα μέρη που αν πας μια φορά θα κολλήσεις. Κι αυτό δεν στο λέω έτσι. Στη δική μου περίπτωση, μία φορά αρκούσε για να βρίσκομαι εκεί για… μπουγάδα σχεδόν κάθε βδομάδα εδώ και αρκετούς μήνες. ”Μα καλά, πας στο ίδιο μέρος τόσες φορές, δεν έχεις βαρεθεί”; Μια ερώτηση που ακούω συχνά στο γραφείο. Ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους που τα παιδιά του Oneman μου ζήτησαν να γράψω για το ‘μαγαζί-μύθος’, όπως τους το έχω αποκαλέσει.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Ειδικά για όσους έχουν γεννηθεί/ζήσει τη δεκαετία των ’90s είναι παράδεισος. Ας μην το κρύβουμε: Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας Μιχάλη Ρακιντζή, Σάκη Ρουβά, Έλλη Κοκκίνου, Spice Girls, Shakira και χορεύοντας έξαλλα υπό τους ήχους της Macarena και των Las Ketchum. Τόσα και τόσα παιδικά-εφηβικά πάρτι τα έχουμε περάσει κάπως έτσι… Ε, λοιπόν, αυτά ακριβώς θα ακούσεις στο Πλυντήριο. Και για τους πιο σκληροπυρηνικούς

το μενού περιλαμβάνει από Δάκη… μέχρι Τριαντάφυλλο

Το Πλυντήριο Bar, για όσους δεν γνωρίζουν, άνοιξε τις πόρτες του πριν από περίπου τρία χρόνια στο Μεταξουργείο, κοντά στην πλατεία. Από την αρχή φαινόταν πως αυτό το μαγαζί έχει κάτι διαφορετικό και αμέσως ο κόσμος το αγκάλιασε. Και μόνο το ιδιαίτερο όνομά του σε κάνει να θες να το επισκεφτείς. Αν και αρχικά κρατούσε ένα πιο… lounge προφίλ με ξένους ήχους και πιο χαλαρή διάθεση, το μεγάλο ‘μπαμ’ το έκανε με τα τρομερά 80’s-90’s-00’s parties που άρχισε να διοργανώνει.

 

Φέτος μετακόμισε σε νέο ‘σπίτι’ στον Κεραμεικό, μεγάλωσε -έγινε… σχεδόν διπλάσιο σε χώρο- όμως δεν άλλαξε το παραμικρό. Ούτε η μουσική του, ούτε φυσικά η διακόσμηση. Και μιας και μιλάω για διακόσμηση, είναι από τα βασικά στοιχεία που προσέχει κανείς μπαίνοντας στο μαγαζί. Τα πλυντήρια είναι… παντού (πώς να μην είναι)! Εκτός όμως από στοιχείο ‘κλειδί’ της διακόσμησης, είναι και πρακτικά, αφού χρησιμεύουν ως ‘τραπέζια’, αλλά και ως χώρος αποθήκευσης για μπουφάν και τσάντες (ιδεάρα παίδες)!

Για να μην αναφερθώ και στις μπουγάδες που βρίσκονται κρεμασμένες στους τοίχους του μαγαζιού. Κανονικό πλυντήριο!

 

Το μαγαζί έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς θαμώνες που το επισκέπτονται σχεδόν κάθε βδομάδα και δεν σταματάνε να τραγουδάνε. Δεν κάνω πλάκα. Στο Πλυντήριο θα ‘χάσεις’ τη φωνή σου!

Πρώτον, γιατί θα ξέρεις σχεδόν κάθε στίχο των τραγουδιών που παίζουν και δεύτερον, γιατί όλοι τραγουδούν και χορεύουν, οπότε θέλοντας και μη… θα συμμετέχεις κι εσύ. Όσο για τον ύμνο του μαγαζιού; Ε, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη.

Η ‘ανδρική κολόνια’ ακούγεται μέχρι το… Σύνταγμα!

Στο μαγαζί θα δεις άτομα κάθε ηλικίας. Από 18άρηδες, μέχρι 50άρηδες. Το πιο… τρελό που έχω δει; Να γίνεται ακόμη και γλέντι γάμου και να έρχεται η νύφη με το νυφικό της μέσα στο bar (αποθέωση). Είπαμε… δεν είναι ένα μαγαζί σαν όλα τα άλλα.

 

Από Πέμπτη μέχρι Σάββατο που είναι ανοιχτό επικρατεί το αδιαχώρητο, τόσο μέσα αλλά κι… έξω από το μαγαζί, οπότε αν θες να βάλεις μπουγάδα καλύτερα να την προγραμματίσεις για να μην μείνεις με τα άπλυτα στο χέρι. Για τους γνώστες, πάντως, η Πέμπτη είναι η καλύτερη μέρα μιας και το μενού περιλαμβάνει… Girls Night (με ελληνικά χιτάκια), ενώ γενικά η προτιμότερη ώρα για επισκέψεις είναι ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να μην αντιμετωπίσεις δυσκολίες.

 

Όσο για τα ποτά του, πραγματικά το μαγαζί έχει καταφέρει να διατηρήσει ίσως τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς. Και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους ιδιοκτήτες του που το κρατούν αληθινό σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

 

Για το τέλος κράτησα το καλύτερο. Δεν γίνεται να πας σε αυτό το μαγαζί και να μην γνωρίσεις κόσμο, να κάνεις φίλους ή να φλερτάρεις. Όλα τα άπλυτα, άλλωστε, μπαίνουν στον… κάδο του πλυντηρίου. Μια δοκιμή θα πείσει και τους πιο δύσπιστους. Έλα, πες την αλήθεια. Δεν περίμενες ποτέ να πεις ”θέλω να… βάλω πλυντήριο”. Μαζί σου!

Πλυντήριο Bar: Ορφέως 33 και Δεκελέων 36

Facebook