123RF
ΠΟΤΟ

Τα 2 αθηναϊκά μπαρ που μπήκαν στα 50 καλύτερα του κόσμου

Το Clumsies βρίσκεται στην 6η θέση και αποδεικνύει πως διαθέτουμε μία από τις καλύτερες σκηνές του κόσμου.

Την Πέμπτη το βράδυ ανακοινώθηκε η λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ στον κόσμο και για άλλη μια χρονιά δύο μπαρ της Αθήνας βρέθηκαν ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς. Συγκεκριμένα, το Clumsies σκαρφάλωσε μια θέση και ανέβηκε στην 6η, ενώ το Baba au Rum βρίσκεται στην 31η θέση για το 2019. Εμείς εξασφαλίσαμε δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές που βρίσκονται πίσω από τα μπαρ  που πρωταγωνίστησαν αυτή την χρονιά.

Η λίστα προσωπικά αποτελεί έναν μικρό ταξιδιωτικό οδηγό. Μόλις ανακοινωθεί βλέπω τα μπαρ και τους προορισμούς στους οποίους έχω πάει και σημειώνω εκείνους που θέλω να επισκεφτώ στο μέλλον. Για εμένα τα μπαρ αποτελούν ένα αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της κάθε πόλης. Είναι ένας τρόπος να την γνωρίσω και ένα κίνητρο για να την επισκεφτώ. Το ότι έχει καταφέρει η Αθήνα να μπει σε αυτή την λίστα, αρχικά πριν μερικά χρόνια με το Baba au Rum και να πρωταγωνιστεί τα τελευταία με το Clumsies, δείχνει από μόνο του πόσο σημαντική δουλειά γίνεται στην πόλη.

Το The Clumsies έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται μόνιμα μέσα στην δεκάδα και να συναγωνίζεται κορυφαία μπαρ από όλο τον κόσμο. Η έκτη θέση πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο που βρίσκεται αλλά είναι και μια κεφαλαιοποίηση των κορυφαίων events που διοργανώνει κάθε χρόνο με guests από τους κορυφαίους bartenders από κάθε γωνιά του κόσμου. Μιλήσαμε με τον Λευτέρη Γεωργόπουλο, έναν εκ των πέντε ιδιοκτητών του λίγο μετά την ανακοίνωση.

Η μέρα της ανακοίνωσης των 50 best bars είναι πολύ σημαντική, διότι αυτός ο αριθμός σε ακολουθεί για έναν ολόκληρο χρόνο και σε βοηθάει αφάνταστα στην πραγματική σου δουλειά που είναι να προσελκύσεις πελάτες για το μπαρ σου και να τους κάνεις μετά χαρούμενους για να ξαναέρθουν. Εγώ νιώθω περήφανος γιατί όλοι ξέρουν παγκοσμίως πως είμαστε η ομορφότερη και ίσως η δημιουργικότερη ‘οικογένεια’ μεταξύ των worlds50bestbars και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Αυτό μετράει πάνω από όλα, ο αλληλοσεβασμός που έχουμε μεταξύ μας οι ιδιοκτήτες αρχικά και με το προσωπικό μας επίσης. Η χρονιά που έρχεται είναι απλά η συνέχεια των 5 προηγούμενων χρόνων, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε με γνώμονα πάντα την κορυφή στα βραβεία αλλά πάνω από όλα να έχουμε μια επιτυχημένη επιχείρηση που ο κόσμος έρχεται, πίνει καλά κοκτέιλ και περνάει φιλόξενα την ώρα του στο μπαρ μας”.

Φυσικά των ρωτήσαμε και για το γεγονός πως η Αθήνα είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις που διαθέτει δύο μπαρ στην λίστα, σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων μεταξύ τους. “Η μοναδικότητα της Αθήνας και αυτό που την να ξεχωρίζει είναι η άνθρωποι που έχουν τα μπαρ και η μικρή απόσταση μεταξύ τους. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη πόλη με τόσο ωραία μπαρ μαζεμένα σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια. Ο σεβασμός μας για το Baba au Rum, τον Θάνο και την ομάδα του είναι τεράστια και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε πάλι μαζί στην τελετή και γιατί όχι να είναι κι άλλα μπαρ της Ελλάδας στα 50 καλύτερα του κόσμου, υπάρχουν πολλά που το αξίζουν κατά την γνώμη μου”.

Ειδική μνεία αξίζει φυσικά και στο μπαρ του κατέκτησε την πρώτη θέση στην λίστα και κατάφερε να διώξει το Λονδίνο από την κορυφή. Το Dante του Naren Young από την Νέα Υόρκη, είναι το κορυφαίο μπαρ για το 2019 ανεβαίνοντας 8 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Με τον Naren Young είχαμε μιλήσει πριν μερικούς μήνες όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και μας είχε πει για το Dante και την αντίληψή του για τα βραβεία: “Το Dante κράτησε την ιστορική του ακεραιότητα ως ένα ταπεινό cafe, αλλά τώρα πια σερβίρουμε υπέροχα ποτά και έχουμε και έναν πολύ καλό κατάλογο φαγητού. Δύο στοιχεία που ποτέ δεν ήταν στο dna του Dante. Είμαστε ευτυχείς που το μαγαζί είναι γεμάτο αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα την σημασία της αναγνώρισης της κληρονομιάς ενώ χτίζεις καινούργια πράγματα καθημερινά. Τα βραβεία είναι πάντα ευχάριστα και καλοδεχούμενα. Σίγουρα δεν ασχολούμαστε με αυτό για να κερδίζουμε βραβεία. Πιστεύω ότι αν κάνεις σπουδαία πράγματα πίσω από την μπάρα οι άνθρωποι θα το αντιληφθούν αργά ή γρήγορα“.

Στην δεύτερη θέση βρέθηκε το The Connaught του Agostino Perrone με τον οποίο επίσης είχαμε μιλήσει πριν μερικές μέρες στο φετινό World Class στην Γλασκώβη. “Το μπαρ άνοιξε 11 χρόνια πριν. Τότε αυτό που θέλαμε είναι να δημιουργήσουμε ένα κλασικό χώρο που όμως θα αγκαλιάσει τον νέο. Έναν χώρο με μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια, classy και που θα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια νέα τάση και όχι να ακολουθήσουμε την τάση. Δεν θέλαμε να αλλάξουμε τα hotel bars αλλά να τα εξελίξουμε”.

Από το Λονδίνο, στην λίστα βρέθηκαν άλλα 10 μπαρ, κάτι που την κάνει την πόλη με τις περισσότερες εμφανίσεις, ενώ ακολούθησε η Νέα Υόρκη με έξι. Συγκεκριμένα από το Λονδίνο στη λίστα βρίσκονται τα Three Sheets (16), Coupette (23), Scout (28), Lyaness (39, το νέο δημιούργημα του περσινού νικητή Mr Lyan), Happiness Forgets (40), Swift (41), Kwānt (47, του Έρικ Λόριντζ που λατρεύει την Ελλάδα και μας έχει επισκεφτεί πολλές φορές) και το Artesian (πρώην κάτοχος της πρώτης θέσης) στο Νο48. Από την Νέα Υόρκη συναντάμε τα Attaboy (7), The Dead Rabbit (22), Employees Only (26, με bar manager τον Στιβ Σνάιντερ) και το Katana Kitten στο νούμερο14.

Η τρίτη θέση ανήκει στο Florería Atlántico από το Μπουένος Άιρες, ένα μπαρ που είχαμε απολαύσει τα cocktails του από κοντά στο περσινό event The Clumsies Latin America Bar. Εκεί επίσης είχαμε δει από το Μεξικό το  Licorería Limantour που βρέθηκε φέτος στη δέκατη θέση αλλά και το Guilhotina από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας που φιγουράρει στην 15η θέση. Από την Λατινική Αμερική ήταν και το πρωτοεμφανιζόμενο μπαρ με την καλύτερη θέση, το Carnaval από το Peru.

Συνεχίζοντας σε ισπανόφωνους ρυθμούς, η Ισπανία κατέκτησε τρεις θέσεις με το Salmón Gurú από την Μαδρίτη στην θέση 19 να σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο ενώ από την Βαρκελώνη δύο αγαπημένα μου μπαρ, το Paradiso στην 20η θέση και το Dr. Stravinsky στην 25η. Από την Ιταλία το υπέροχο speakeasy Jerry Thomas κατέλαβε την τελευταία θέση της λίστας ενώ από το Μιλάνο το επίσης πανέμορφο speakeasy της ομάδας του MaG και του Benjamin Cavagna, 1930, μπήκε για πρώτη φορά στην λίστα στην 44η θέση. Από την Ρώμη (αν την επισκεφτείς να πας όπως και δήποτε) κέρδισε το βραβείο Campari One To Watch το μπαρ Drink Kong που όμως βρέθηκε στην 82η θέση.

Ειδική αναφορά δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε στον Charles Schumann – ιδιοκτήτη του Schumann’s Bar στο Μόναχο που βρέθηκε στην 34η θέση–  ο οποίος παρέλαβε το βραβείο Industry Icon. Με τον εμβληματικό για τον χώρο των μπαρ και όχι μόνο άνδρα, είχαμε μιλήσει πριν μερικούς μήνες όταν τον είχε φιλοξενήσει το The Clumsies.

Ποιος αποφασίζει για την τελική κατάταξη της λίστας;

510 ειδικοί από τον χώρο των μπαρ και των ποτών από 58 διαφορετικές χώρες ψηφίζουν κάθε χρόνο τα αγαπημένα τους μπαρ τα οποία και είναι υποχρεωμένοι να έχουν επισκεφθεί έστω και μια φορά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν 7 μαγαζιά από τα οποία τουλάχιστον τα 3 θα πρέπει να είναι μαγαζιά εκτός της χώρας που διαμένουν. Το σώμα των ψηφοφόρων αποτελείται από bartenders, δημοσιογράφους αλλά και cocktail aficionados οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότεροι. Είναι η ενδέκατη χρονιά που διοργανώνεται ο διαγωνισμός και κάθε χρόνο έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως.

***

Και μην ξεχνάς! Άκου το αφιέρωμα του Pop για τις Δύσκολες Ώρες στις ταινίες του 1999, το οποίο συνεχίζεται κάθε εβδομάδα του Οκτώβρη: