24MEDIA
ΠΟΤΟ

Το Juan Rodriguez είναι ένα πειρατικό μπαρ στου Ψυρρή

Περάσαμε την πόρτα του all day bar που μιλάει ισπανικά και βγήκαμε στις ακτές του Παναμά.

Χώρους που έχουν μια μεγάλη ιστορία να σου διηγηθούν δεν συναντάς κάθε μέρα. Ειδικά δε, αν αυτές οι ιστορίες έρχονται από πολύ μακριά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τον εξωτικό Παναμά. Το Juan Rodriguez, το μπαρ που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Ψυρρή έχει μια τέτοια ιστορία που σε καλεί να την ανακαλύψεις αρχικά με τα μάτια σου και στη συνέχεια και με τις άλλες τέσσερις αισθήσεις σου.

Σύμφωνα με το θρύλο, ο Juan Rodriguez γεννήθηκε στον Παναμά, όπου για αρκετά χρόνια της ζωής του υπήρξε σκλάβος. Ως γνωστόν οι σκλάβοι δεν δικαιούνται να κάνουν όνειρα, όμως, εκείνος δεν σταματούσε να σκέφτεται τη μέρα που θα δραπέτευε από όλα αυτά και θα άνοιγε το δικό του μπαρ. Να που όμως καμιά φορά τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Ο σκλάβος ξέφυγε από το ζυγό του και ήρθε στην Αθήνα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, για να ανοίξει το μπαρ που του έφερνε στο μυαλό την πιο γλυκιά γεύση του Παναμά, στο δίνοντάς του την ονομασία ‘Compañia de Bebida’.

24MEDIA

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

24MEDIA

Η παραπάνω ιστορία δεν βασίζεται σε κάποιο αληθινό πρόσωπο. Την επινόησαν οι δημιουργοί του Juan Rodriguez, Αρμελίνα Αντωναροπούλου (The 7 Jokers) και Κώστας Λούκας (Παλιάτσος), αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί πραγματικό γεγονός. Κι αυτό το καταλαβαίνεις εύκολα με μια βόλτα από το μαγαζί, το οποίο μοιάζει σαν να το έχει πάρει κάποιος από την Κεντρική Αμερική και να το έχει μεταφέρει αυτούσιο στην οδό Παλλάδος 3.

24MEDIA
24MEDIA

Ωστόσο, οτιδήποτε βρίσκεται μέσα και έξω έχει φτιαχτεί από την αρχή με το χέρι, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τον αποικιοκρατικό χαρακτήρα του μπαρ. Την ιδιαίτερη διακόσμηση του χώρου ανέλαβαν οι Άλεξ Πετράκης και Βίβιαν Δημητρακοπούλου (Belle Amie, Monsieur Cannibale, Noel, Upupa Epops), οι οποίοι έκαναν τα μαγικά τους και όποιος μπαίνει μέσα νομίζει ότι έχει ταξιδέψει στο χρόνο κι έχει βρεθεί στον Παναμά.

Σε αυτό βοηθούν οι ξύλινοι τοίχοι, τα κάδρα στους τοίχους, το συντριβάνι, οι φοίνικες και η γενικότερη αισθητική του χώρου. Το πιο εντυπωσιακό κατ’ εμέ είναι ο πάγκος στη μέση του μαγαζιού, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τα ‘μπλεξίματα’ στις παρέες τα βράδια.

24MEDIA
24MEDIA

Στην επίσκεψή μας στο Juan Rodriguez μας υποδέχθηκε ένας εκ των μπάρμπαν του μαγαζιού, ο Πασχάλης, ο οποίος ήταν ο καπετάνιος στο ταξίδι μας στον Παναμά. Έστω νοερά. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, δοκιμάζοντας το πρώτο πιο απλό, αλλά ιδιαίτερα αγαπητό κοκτέιλ, το Sangria Punch (Σπιτική Σανγκρία με κόκκινο κρασί, μείγμα ρουμιών από την Καραϊβική, σιρόπι κανέλας, πορτοκάλια και μήλα).

Εξαιρετική αρχή, για να περάσουμε σε κάτι πιο αρωματικό, το Gin Basil Smash (Τζιν αρωματισμένο με λεμονοθύμαρο, φρέσκος βασιλικός, σιρόπι μελιού, ροζ πιπέρι). Τέλος, το τρίτο που μας σέρβιρε και αυτό που λάτρεψα προσωπικά ήταν το Smokey Eyes, το οποίο αποτελεί και το new entry στον κατάλογο του μαγαζιού. Η βάση του είναι η τεκίλα και στο ποτήρι προσέθεσε μάνγκα, τσίλι και λάιμ.

24MEDIA
24MEDIA
24MEDIA

Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται από 7 μέχρι 9 ευρώ, ενώ εκτός από τα τρία που δοκιμάσαμε, μπορείς να βρεις αρκετές ακόμη επιλογές. Αν πάλι είσαι πιο old school τύπος θα βρεις φυσικά και μια μεγάλη συλλογή από απλά ποτά για κάθε γούστο. Το μεγάλο συν του συγκεκριμένου μπαρ, βέβαια, είναι πως έχει κουζίνα μέχρι τις 2.30 τη νύχτα. Και τι κουζίνα!

Στον κατάλογο με τα φαγητά θα βρεις σαλάτες, όπως η κλασσική caesars ή η ζεστή με baby ρόκα, σπανάκι, φιλέτο μοσχαρίσιο, ντοματίνια cherry, λιαστή ντομάτα, φλοίδες παρμεζάνας και καραμελωμένο βαλσάμικο, κρύα πιάτα όπως ταρ-ταρ σολωμού ή καρπάτσιο τόνου, ζεστά πιάτα, από ταλιάτες μέχρι τορτίγες, καθώς και μπέργκερς και πίτσες. Φυσικά, υπάρχουν επιλογές και σε γλυκά, με το μιλφέιγ να κλέβει την παράσταση.

24MEDIA
24MEDIA
24MEDIA

Αν και δυσκολευτήκαμε αρκετά στην επιλογή, καταλήξαμε στο καρπάτσιο τόνου και στην ταλιάτα μόσχου με ψητά λαχανικά, τα οποία μας εντυπωσίασαν, σε τέτοιο σημείο που τα ‘εξαφανίσαμε’ σε 10 λεπτά. Θα μπορούσαμε και σε λιγότερο, αλλά ας όψεται η φωτογράφιση. Οι τιμές τους μπορεί να είναι γύρω στα 10 ευρώ, αλλά πραγματικά αξίζουν και πρέπει να τα δοκιμάσεις.

Θα πρέπει να ξέρεις, επίσης, ότι το Juan Rodriguez ανοίγει από τις 9 το πρωί για καφέ και πρωινό, μέχρι αργά το βράδυ για κοκτέιλς και μουσική. Κάθε μέρα παίζει διαφορετικός DJ, ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει τους ήχους του Παναμά, στο στενάκι της Παλλάδος στου Ψυρρή.

Juan Rodriguez Bar • Compañia de Bebida, Παλλάδος 3, Αθήνα. (Τηλ. 210 3224496)