ΠΟΤΟ

Το Troubar είναι το αυθεντικό μπαρ σε μια αυθεντική περιοχή

Πριν από μερικούς μήνες άνοιξε στην Τρούμπα ένα bar με αύρα 60's που θέλει να αναγεννήσει την πιο ιστορική γειτονιά του λιμανιού.

Λατρεύω τα μαγαζιά που μπορούν να σε ταξιδεύουν. Στο έχω πει πολλές φορές και ίσως γίνομαι βαρετός αλλά πάντα υπάρχει μέσα μας μια επιθυμία να είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Όσο τέλεια κι αν καταφέρνει να σε ταξιδέψει στον χρόνο μια ταινία δεν μπορεί με τίποτα να φτάσει ένα bar εποχής. Τέτοιο είναι το Troubar στον Πειραιά που ήρθε για να μαζέψει ξανά κόσμο σε μια από τις ιστορικότερες περιοχές της Αττικής και να σε μεταφέρει σε σκηνικά 60’s όπου τα κορίτσια ήταν flirty, τα αγόρια βαριά και τα ποτά straight.

(ιστορική παρένθεση)

Τρούμπα ονομάζεται η περιοχή πάνω από το λιμάνι του Πειραιά. Ουσιαστικά είναι τρία τετράγωνα όπου μεταπολεμικά έγινε πιάτσα με καμπαρέ, οίκους ανοχής και κινηματογράφους με ακατάλληλο περιεχόμενο για ανηλίκους. Συγκεκριμένα ήταν τρεις Φως, Ηλύσια και Ολύμπικ. Κράτα το αυτό που σου λέω για μετά. Όπως καταλαβαίνεις είχε γίνει “πολιτιστικό” κέντρο η περιοχή λόγω και του λιμανιού οπού κατέβαζε συνεχώς ναύτες. Και όπως είναι φυσικό στο μέρος μαζεύτηκε και όλος ο υπόκοσμος. Όχι τίποτα γρατζουνιές.

 

Όμως η Τρούμπα δεν ήταν μόνο υπόκοσμος και ανομία. Ήταν και εκεί που ξεκίνησε το ρεμπέτικο, εκεί γυρίστηκαν πολλές ταινίες (Το Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν, τα Κόκκινα Φανάρια του Βασίλη Γεωργιάδη και η Λόλα του Ντίνου Δημόπουλου) και γενικά ήταν μια περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα. Το 1967 η χούντα αποφάσισε να κλείσει όλους τους οίκους ανοχής και από τότε άρχισε να ερημώνει η περιοχή.

(τέλος ιστορικής παρένθεσης)

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, απέναντι από τον μοναδικό από τους τρεις κινηματογράφους που έχει επιζήσει (ο Ολύμπικ με πιο-cult-πεθαίνεις πρόσοψη) άνοιξε πριν τρεις μήνες ένα αυθεντικό μπαρ.

 

Άλλωστε η Φίλωνος είναι το στενό που βρίσκονταν τα καμπαρέ της εποχής. Εκεί που σφάζονταν άντρες για τα μάτια της Ραμόνας που ήταν αρτίστα στο καμπαρέ “Ιντερνασιονάλ”.

Σήμερα όμως, μπαίνεις μέσα στο Troubar και νιώθεις αμέσως μια απίστευτα θετική διάθεση. Αριστερά σου έχει στηθεί μια σκηνή που κάθε Παρασκευή και Κυριακή γεμίζει και ξεσηκώνει όλο τον κόσμο. Ο τοίχος γεμάτος από mugshots διάσημων μουσικών ενώ στον πάνω όροφο θα δεις και διάσημες μαφιόζικες φάτσες. Μόνο τον Αλ Καπόνε ήξερα.

Ναι έχει και πάνω όροφο που μπορείς να κάθεσαι και να απολαμβάνεις το live από εκεί. Πηγαίνοντας προς την μπάρα νιώθεις σαν παλιός ναυτικός. Τι θα πιεις; Φυσικά κάτι straight. Ένα ουίσκι, ένα ρούμι. Όπως παλιά. (σ.σ. το ποτό κοστίζει 5 ευρώ)

Παντού κυριαρχεί το κόκκινο και το φως ορίζεται μόνο από τα μικρά μπουρλέσκ λαμπατέρ. Ξαφνικά μετά τις δέκα που ανοίγει θα δεις τον κόσμο να το γεμίζει. Μέχρι που δεν θα πάει άλλο. Και όμως όλοι χορεύουν και περνάνε τέλεια.

 

Τα παιδιά όμως δεν έχουν σκοπό μόνο να φτιάξουν ένα μαγαζί που θα μαζεύει κόσμο. Θέλουν να φτιάξουν έναν art χώρο με παραστάσεις και live από ενδιαφέρουσες μπάντες, που θα γίνει ορόσημο για την αναγέννηση της περιοχής. Και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια σημάδια στον δρόμο που παλιά κυριαρχούσαν το Αρτζεντίνα, Brazil, Maxim, Green Dollar, Moulin Rouge, Copa Cabana. Σήμερα κυριαρχεί το Troubar.

Μπες στο πρόγραμμα: Τέταρτες έχει stand up comedy. Παρασκευή και Κυριακή live. Δευτέρα και Τρίτη Κλειστά. Τις άλλες μέρες κάποιος ενδιαφέρων dj θα κάνει την εμφάνιση του. Μην φοβάσαι. Μείνε συντονισμένος και στο facebook για να τα μαθαίνεις όλα.

Troubar, Φίλωνος 131, Πειραιάς τηλ: 6940-556837 facebook | foursquare