ΠΟΤΟ

Η φάση είναι Κυψέλη- Part 1

Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Η φάση ήταν, είναι και θα είναι Κυψέλη.

Τόσο καιρό που ο πολυαγαπημένος μας Ταξίαρχος Χατζηϊωάννου έλειπε στις ξενιτιές, κάναμε του κεφαλιού μας. Τώρα που γύρισε, όμως, τα κεφάλια μέσα και το σορολόπ κομμένο. Στο θέμα μας, λοιπόν, η φάση ήταν, είναι και θα είναι Κυψέλη. Μπορεί να έχει χάσει κάτι λίγο από την παλιά της αίγλη, αλλά σίγα- σιγά η Φωκίωνος αναβιώνει, νέα μαγαζιά ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο και όλο και πιο πολύ νεολαία μετακομίζει στα πέριξ. Άσε που αν είσαι γέννημα θρέμα Κυψελιώτης, δεν θα την εγκαταλείψεις ποτέ. Κολλάς ρε φίλε.

Η φάση είναι Κυψέλη γιατί:

– εκεί υπάρχουν τα πιο θρυλικά μπαρ ολόκληρης της Αθήνας. Αν είσαι λάτρης του vintage και του ρετρό, δεν παίζει να μην την λατρέψεις.

– η περατζάδα στη Φωκίωνος Νέγρη δεν παίζεται. Αυτός ο υπέροχος διπλός πεζόδρομος με τα καταπράσινα κηπάκια στη μέση και τα παλιά αρχοντικά σπίτια κατά μήκος δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Αθήνα.

– την ευγένεια και την αρχοντιά των παλιών βέρων Κυψελιωτών σπάνια τη συναντάς πια.

Στα μείον θα βάλω μόνο τη φιλική μου παρότρυνση στους φίλους σκυλομπαμπάδες/ σκυλομαμάδες να μαζεύουν τα πούπου των παιδών τους, γιατί κοντέψαμε να την πατήσουμε άσχημα με τον Θόδωρα.

Βουρ για “Μερακλήδες”

Για να κρατήσεις επί 30 χρόνια ένα μαγαζί στην ίδια γειτονιά, πρέπει να αξίζει πραγματικά. Ένα τέτοιο ψητοπωλείο είναι “Οι Μερακλήδες”. Από το 1986 σερβίρουν καθημερινά τους πεινασμένους της περιοχής (και όχι μόνο) με τα χειροποίητα φαγητά τους. “Οι Μερακλήδες” είναι από τα λίγα ψητοπωλεία στην Αττική με πλήρη ψησταριά με σούβλα (εκπληκτικό αρνί, γουρουνόπουλο και κοκορέτσι), σχάρα με κάρβουνα και σούπερ γύρο. Επίσης, κάθε μέρα μπορείς να βρεις και προτάσεις για μαγειρευτό φαγητό από το σεφ του καταστήματος Γιάννη. Tip: Αν μένεις κοντά παίξε μπάλα με το delivery μέχρι τις 01.30 το βράδυ.

Τα λιγουρεύεσαι; Τα ζαχαρώνεις;

Σου τρέχουν τα σάλια;

Ας αρχίσουν οι μάσες.

Η συνέχεια θέλει “Select”

Ε τώρα τι να πω εγώ για το “Select”, το σημείο αναφοράς της Κυψέλης, το ιστορικότερο μαγαζί της Φωκίωνος; Βρίσκεται εκεί περίπου από το 1950 και καλωσορίζει κόσμο όλων των ηλικιών από νωρίς το πρωί με καφεδάκι (ίσως τον καλύτερο φραπέ που έχεις πιει), συνεχίζει με φαγητό (ζυμαρικά, σαλάτες, σνακ και χειροποίητα γλυκά) και κλείνει τη βραδιά σου με ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτάκι κάτω από τον τεράστιο πλάτανο του.

Απλά μαγικό.

Μαμά, μπαμπά κοιτάχτε έναν πλάτανο.

Η φάση είναι “Τρύπα”

Εδώ και 11 μήνες που άνοιξε στη Φωκίωνος, η “Τρύπα” έχει γίνει το hot spot της περιοχής. Ονομάστηκε έτσι, γιατί όντως είναι μικρούλι το μαγαζί.  Η “Τρύπα” θα σε καλοδεχτεί από νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ και θα σε κάνει να νιώσεις νέος. Αυτό είναι και το μότο του ιδιοκτήτη του, Σώτου Αργυρόπουλου (ετών 64 παρακαλώ) που, όπως θα δεις παρακάτω, έχει πιάσει το νόημα της ζωής. Tip: Κάθε Παρασκευή στην “Τρύπα” θα ακούσεις ροκιές, κάθε Σάββατο δίνουν πόνο “ξεκινώντας με χαρά και τελειώνοντας με Καρρά” και κάθε Κυριακή (από τις 20.00- 23.30) έχει live με τους “Εν λευκώ” Αλέξανδρο Αθανασιάδη και Χρήστο Αρμένη. Tip 2: Τα φτηνά ποτά. Ποτό στα 5 ευρώ και μπύρα από 3,5 ευρώ, όσο για τα σφηνάκια το κατάστημα διαθέτει άφθονη ψημένη ρακή από την Αμοργό και φοβερές ποικιλίες για τις λιγούρες σου.

Meet τον Σώτο Αργυρόπουλο, ο οποίος ποζάρει μπροστά στο καταστατικό της “Τρύπας” που του πήρε 6 μήνες για να το ετοιμάσει. Αν δεν το διαβάσεις ολόκληρο, δεν ξέρεις τι χάνεις.

Απλά πράγματα.

Σώτος, Δέσποινα και Μαρία σε τρελά κέφια.

Φύγαμε για “Όναρ”

Το απόλυτο ροκ μπαρ- καφέ της Φωκίωνος 17 χρόνια τώρα. Εδώ μιλάμε για στέκι -όχι αστεία- όσων αγαπούν τη ροκ μουσική. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που θα επισκεφτείς την “Όναρ” από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είναι το περιβάλλον της, η παρέα της, το φαγητό της (φοβερές ποικιλίες από πατάτες ή λουκάνικα, burgers και πίτσα), τα καθαρά της ποτά, τα νόστιμα κοκτέιλς και η τεράστια ποικιλία από μπύρες (ναι, ναι εδώ θα πιεις και AC/DC και Trooper μπύρα).

Εδώ με την Αντιγόνη Πάντα Χαρβά, φανατική Κυψελιώτισσα, φίλη και συνάδερφο τα κουτσολέμε.

Και για το τέλος, “Au revoir” – τo πιο παλιό μπαρ της Αθήνας

Την προσοχή σου, παρακαλώ. Από το 1957, το “Au revoir”, το ιστορικότερο μπαρ της Αθήνας, δεν έχει αλλάξει καθόλου. Έχουν περάσει από τη μπάρα του προσωπικότητες και προσωπικότητες από τον Χατζηχρήστο, την Κοντού, τον Αυλωνίτη μέχρι τον Ψαθά και τη Βέμπο. Ναι, για τόσο μεγάλη ιστορία μιλάμε. Την αρχιτεκτονική του μαγαζιού είχε αναλάβει ο Αριστομένης Προβελέγγιος (ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες) και μέχρι σήμερα φοιτητές αρχιτεκτονικής -και όχι μόνο- έρχονται από παντού για να θαυμάσουν το έργο του. Όλα σε αυτό το μαγαζί δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Η μουσική από το 1930 μέχρι σήμερα σε ταξιδεύει και ταυτόχρονα σου επιτρέπει να επικοινωνήσεις χωρίς να φωνάζεις, η ΑΑΑ ποιότητας κάβα του με μία σωστή γκάμα από ουίσκι, κονιάκ, τζιν, βότκα και κοκτέιλς (5,50 ευρώ το ποτό και 7,50 ευρώ το κοκτέιλ) θα σε απογειώσει και το ευγενέστατο service του μιας άλλης εποχής θα σε σκλαβώσει. Όσο για τη βιτρίνα του που βλέπει όλη την Πατησίων δεν έχω λόγια. Αν δεν έχεις πάει έστω μία φορά στο “Au revoir”, δεν ξέρεις τι σημαίνει μπαρ.

Ο Αριστομένης Προγελέγγιος.

Ο Σωτήρης Παπαθεωδόρου, ο δεύτερης γενιάς ιδιοκτήτης του “Au revoir”. Από τους πιο ευγενείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει.

Η βιτρίνα του “Au revoir”.

Αντί επιλόγου

Είναι αλήθεια ότι έχω παραλείψει πάρα πολλά επικά μαγαζιά της Κυψέλης (όπως τον εκπληκτικό “Μπακαλόγατο”, την “Rebound” ή το “Αλλοτινό”), αλλά υπόσχομαι να επιστρέψουμε σύντομα με το Part 2, γιατί το αξίζει και μπράβο της. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αγάπη μόνο. Και διασκέδαση. Και δίαιτα. Αυτά.

Το Υ.Γ. του φωτογράφου και φίλου Θοδωρή Μάρκου:

Αγαπητέ ταξίαρχε, κε Χατζηϊωάννου, ευπειθώς αναφέρω: η Τζένη έχει πέσει. Αυτή τη φορά σταμάτησε στα 4 σφηνάκια, 1 υποβρύχιο, 2 τζιν-τόνικ και ένα μπέρμπον. Σε ένα μαγαζί, δε, ήπιε καφέ! Οφειλετε να την επαναφέρετε στην τάξη, κύριε διοικητά!

Αν ψήθηκες, σπεύσε:

“Οι Μερακλήδες”: Αγίας Ζώνης 60, Κυψέλη. Τηλ. 210 8628425

“Select”: Φωκίωνος Νέγρη 26, Κυψέλη. Τηλ. 210 8218681

“Τρύπα”: Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη.

“Όναρ”: Φωκίωνος Νέγρη 53, Κυψέλη. Τηλ. 210 8611331

“Au Revoir”: Πατησίων 136, Κυψέλη. Τηλ. 210 8230474