ΠΟΤΟ

Η φάση είναι Μελίσσια

Βριλήσσια, Πατήσια, Ιλίσια ή Μελίσσια; Αυτή την εβδομάδα, ψηφίζουμε ξεκάθαρα Μελίσσια.

Ξέρεις τι με ρωτάνε, όσοι με πετυχαίνουν έξω και τυγχάνει να διαβάζουν αυτή τη στήλη; “Έλα πες αλήθεια. Αποκλείεται να τα τρώτε όλα όσα δείχνετε”. Και απαντώ πάντα. “Είναι δυνατόν να μην τα φάμε; Πρώτον, θα ήταν αγένεια. Δεύτερον, όλη την ημέρα περιμένουμε αυτή τη στιγμή, μην σου πω όλη την εβδομάδα (γνωστές ψωμόλυσσες). Και τρίτον, έχεις δει τι μπουκιές κόβει το θηρίο ο φωτογράφος Θοδωρής Μάρκου;”. Αυτή την εβδομάδα στα Μελίσσια, πάντως, ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας.

Η φάση, λοιπόν, είναι Μελίσσια γιατί:

-Θα φας καλά.

-Θα πιεις καλά.

-Και θα διασκεδάσεις. By the way, οι τύποι που βλέπεις (Μιχάλης και Νίκος) είναι αναγνώστες. Επιτέλους, βρήκα δύο!

Εν, ολίγοις. Αποκέντρωση τώρα! Τα Μελίσσια τα έχουν όλα. Και κάτι παραπάνω. Έχουν κορυφαία μαγαζιά που θα σε αναγκάσουν να ξεκουνηθείς απ’ όπου κι αν είσαι για να τα επισκεφτείς.

“Cien Fuegos Coffee and Tales”. Από εδώ αρχίζουν όλα.

Το “Cien Fuegos Coffee and Tales” είναι μια κατηγορία από μόνο του. Είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα πολιτιστικός χώρος, με άποψη και αγάπη σε κάθε μορφή τέχνης. Ο 28χρονος Δήμος, μαζί με τη βοήθεια της οικογένειάς του έφτιαξε ένα άψογο αισθητικά μαγαζί 100% χειροποίητο, με κυρίαρχο υλικό το ξύλο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι εδώ σε αντιμετωπίζουν σαν φίλο και όχι σαν ευρώ. Κατανοούν την εποχή και προσπαθούν να κρατούν εξαιρετικά χαμηλά τις τιμές (π.χ. 2 ευρώ ο freddo espresso). Ένα καφέ για όλες τις ηλικίες που μπορείς να πετύχεις από εκθέσεις φωτογραφίας και βραδιές κουβανέζικου χορού, μέχρι παλαιστινιακές μαγειρικές και χαλαρές reggae, soul ή funk μουσικές. Νομίζω σε έπεισα. Tip: Δοκίμασε, οπωσδήποτε, τα bagels του και το μαγικό carrot cake του.

Είναι πολύ εύκολο στο “Cien Fuegos Coffee and Tales” να χαλαρώσεις με το που μπεις.

Κορίτσια, από εδώ ο Γιάννης που μου ετοιμάζει το καφεδάκι μου.

Και κάπως έτσι αρχίζουμε τη δουλειά. #παράδεισος

To καλύτερο κρέας των Βορείων Προαστίων. Κυρίες και κύριοι, το “Kozi’s”.

Το ξέρω ότι έχεις βαρεθεί να ακούς “εδώ θα φας το καλύτερο κρέας”, “εκεί θα φας το καλύτερο” κοκ. Αλλά πρέπει να με ακούσεις προσεκτικά, γιατί στο φαγητό έχουμε γίνει αυθεντίες. Κι αν δεν πιστεύεις εμένα, μπορείς απλά να το γκουγκλάρεις για να καταλάβεις πως αυτό το μαγαζί έγινε η αφορμή για να φτιαχτεί ολόκληρη η πιάτσα των Μελισσίων. Και το όνομα αυτού: “Kozi’s”. Τα πιο εκλεκτά κρέατα πασπαλισμένα με νοτιοαφρικάνικα μπαχαρικά, ελληνικές γεύσεις τύπου κοντοσούβλι και απίθανα burgers συνθέτουν το μύθο γύρω από το “Kozi’s”. Η φάση είναι απλή και απόλυτα επιτυχημένη, είναι σαν να μαζεύεσαι την Κυριακή το μεσημέρι για bbq με τους φίλους σου. Γι’ αυτό, άλλωστε, συρρέουν πελάτες απ’ όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Για αρχή, δοκιμάσαμε “Kozi’s salad” με προσούτο, μοτσαρέλα, μαρούλι, ρόκα και σως και “Honey delight” με ψητό χαλούμι τυλιγμένο σε προσούτο και σερβιρισμένο με λεμόνι και μέλι και μείναμε άφωνοι.

Μπροστά στα μάτια σου βλέπεις το εκπληκτικό πιάτο “African Portobello” με μανιτάρια Portobello, τυρί και σπιτική σως chutney. Το λιανίσαμε, κυριολεκτικά. Και να φανταστείς, εγώ δεν τρώω μανιτάρια.

Meet Κώστας και Θανάσης Τζάνος. To  “Kozi’s” φτιάχτηκε από την οικογένεια Τζάνου πριν από 6 χρόνια. Ξεκίνησαν όλοι μαζί ως οικογένεια και το πρώτο Σάββατο που άνοιξαν είχαν μόλις 2 τραπέζια να εξυπηρετήσουν. Τα πρόσεξαν σαν τα μάτια τους. Το επόμενο Σάββατο, τα τραπέζια έγινα 3 και σήμερα πλέον δεν βρίσκεις τραπέζι ούτε καν τις καθημερινές.

Ιδού το εκπληκτικό πιάτο που γίνεται ανάρπαστο “Rib Eyge Kokobongo”, δηλαδή Rib Eye κοντοσούβλι και το απίθανο “Kozi’s Burger”με 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι γεμιστό με μοτσαρέλα, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, μαγιονέζα και κέτσαπ.

“Petits Gâteaux”, τo παραμυθένιο ζαχαροπλαστείο

Θα σας πω μια όμορφη ιστορία για το “Petits Gâteaux”. Επί 17 ολόκληρα χρόνια, η Μαρίνα Σπυριδάκη ήταν διοικητικό στέλεχος σε μία μεγάλη εταιρεία. Αποφάσισε πως ήθελε κάτι διαφορετικό και γράφτηκε σε μία σχολή ζαχαροπλαστικής. Την ολοκλήρωσε και πριν 5 χρόνια άνοιξε το δικό της ζαχαροπλαστείο στα Μελίσσια, που για να καταλάβεις πόσο επιτυχημένο είναι καλό θα ήταν να επισκεφτείς τη σελίδα του στο Facebook, να θαυμάσεις τα 24.000 likes του και να χαζέψεις με τα γλυκά του. Λαχταριστά cupcakes (και σε mini- βολικό μέγεθος), πεντανόστιμα cake pops, οι ξακουστές feuilletines (μπάρες από τριμμένης βάφλα με πραλίνα φουντουκιού και μαύρη σοκολάτα), Oreo cheesecakes και διακοσμημένες τούρτες, που μοιάζουν με ψεύτικες. Ένα θα σου πω, αν θες να κάνεις γάμο, βάφτιση ή party, από εδώ θα πάρεις τα γλυκά. Δεν παίζει αλλού.

Έχω τρελαθεί, είναι εμφανές.

Αυτά που βλέπεις, δεν είναι πλαστικά παιχνίδια ή διακοσμητικά. Είναι αληθινά- βρώσιμα- πεντανόστιμα cupcakes. Σλουρπ.

Με την Μαρίνα Σπυριδάκη που θαυμάζω για την επιλογή της να ακολουθήσει αυτό που αγαπά και, κυρίως, που επιμένει να φτιάχνει τα πιο “τσαχπίνικα” γλυκά που συμβολίζουν κάτι.

Επόμενη στάση: “Cafe Manteio”

Για τη συνέχεια, σας έχω κάτι εναλλακτικό, κάτι διαφορετικό, κάτι για να σπάσουμε τη ρουτίνα αυτής της στήλης. Όλο φαΐ και ποτό και ξανά φαΐ και ποτό, κουράστηκα. “Cafe Manteio”, λοιπόν. Εδώ σου λένε τον καφέ, σου ρίχνουν τα χαρτιά και, επίσης, κάνουν τεϊομαντεία (σου διαβάζουν το τσάι, δηλαδή). Το ανακάλυψα στο ίντερνετ και έσπευσα. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω κάνει κάτι σχετικό, ούτε και ο φωτογράφος των μεγάλων αποτυχιών Θοδωρής Μάρκου. Για όλα υπάρχει, όμως, η πρώτη φορά. Ήπιαμε το ποτάκι μας, μας είπαν τα χαρτιά και μιλήσαμε για όλα ανοιχτά με τους ιδιοκτήτες του “Cafe Manteio”, τη Χρυσούλα και τον Νίκο.

Meet τη Χρυσούλα και τον κ. Νίκο, που ποζάρουν μπροστά στα πτυχία τους, τα οποία κοσμούν το μαγαζί. Όπως μου εξήγησαν “εδώ έρχονται άνθρωποι που σου ανοίγουν την καρδιά τους, πρέπει να έχεις κάποιο μορφωτικό υπόβαθρο για να έρθεις σε επαφή μαζί τους, αλλιώς είναι επικίνδυνο ο καθένας να παίζει με την ψυχή τους”.

Εδώ μου λένε τη τράπουλα “Σφίγγα”. Αν έχεις απορίες για τη φάση: Κάθε συνεδρία γίνεται σε prive χώρο (από 20′- 90′) και, όπως λένε οι ιδιοκτήτες του “Cafe Manteio”, έχουν σταθερή πελατεία, πολλούς επωνύμους πελάτες και απόλυτη επιτυχία στις προβλέψεις τους. Είχαν προβλέψει, μάλιστα, και το αποτέλεσμα των εκλογών και το “όχι” στο δημοψήφισμα. Επίσης, σου λένε εκτός από την απλή τράπουλα, την τράπουλα της “Μαρί Λένορμαν”, της “Σφίγγας”, την “Σίβυλλα”, την “Αγγελική” και του “Νοστράδαμου”.

Και τώρα μερικά tips, που έμαθα: 1ον) Δεν πρέπει να λες ποτέ ευχαριστώ μετά από μια συνεδρία. 2ον) Ο καφές βγαίνει καλύτερα όταν πας να στον πουν εντελώς νηστικός πουρνό- πουρνό. 3ον) Όποιος έρχεται, πρέπει να σέβεται τη διαδικασία, να πιστεύει και να έχει θετική ενέργεια. Καλή μαθήτρια, ε;

Και για το τέλος, η φάση είναι στο “Monkey Bar”

Εδώ και 5 χρόνια που έχει ανοίξει στην Παναγή Τσαλδάρη στα Μελίσσια, το “Monkey Bar” είναι το hot spot της περιοχής με σταθερή πελατεία και κόσμο που το λατρεύει κυριολεκτικά. Εδώ μαζεύονται όλοι για να τα πιουν, να κουνηθούν ή απλά να αράξουν για κουβεντολόι στη μπάρα. Για να καταλάβεις, πήγαμε Τρίτη βράδυ και το μαγαζί ήταν γεμάτο. Που αλλού θα το δεις αυτό; (Ρητορική ερώτηση, μην απαντήσεις.)

Tip 1: Το “Monkey Bar” διαθέτει και happy hour από τις 19.00- 21.30 (στα 6,5 ευρώ το κοκτέιλ, στα 5 ευρώ το ποτό και στα 4 ευρώ η μπύρα).

Tip2: Πέρα από τις βραδιές με guests djs, που διοργανώνει το μαγαζί, ξεκινούν τις “Sunday’s Essence & Colour” με Live σαξόφωνο, φωνητικά και dj σε groovy μουσικές από τα 70’s, τα 80’s, τα 90’s. Εγώ αυτή την Κυριακή θα είμαι εκεί.

Meet τη γλυκύτατη Δήμητρα, που μας έφερε να δοκιμάσουμε τα signature κοκτέιλς “Coco laventer” με βότκα, λικέρ λεβάντας, coconut cream και φρέσκο χυμό λεμόνι, “Smoking Barell” με bourbon, φασκόμηλο και pumpkin cream και “Mai Tai  Spicy” με ρούμι, λικέρ πορτοκαλιού, εκχύλισμα αμυγδάλου και spiced syrup . Απίστευτααααα.

Meet τον Ηλία, που κάθε Τρίτη θα τον δεις πίσω από τα dexx του “Monkey Bar” με μαύρες και funk ορέξεις.

Meet όλο το αγαπημένο team του μαγαζιού. Ο ιδιοκτήτης Γιώργος, εγώ, ο barman Χάρης, η Δήμητρα και ο ιδιοκτήτης Νάσος.

Και επιτέλους, meet και την κολλητή μου από πάντα Γρηγορία. Την αγαπώ.

 

Αντί επιλόγου

Οφείλω σε αυτό το σημείο να καταστήσω σαφές, τόσο στον Ταξίαρχο Χατζηϊωάννου, όσο και στον Αντισυνταγματάρχη Αναστασιάδη, πως παρά τις καμπάνες και τα χωσίματα, ο φωτογράφος των πέντε ηπείρων κι εγώ θα συνεχίσουμε ακούραστοι το έργο μας, ώσπου να μην μείνουν τραπέζι, μπάρα ή σοκάκι των Αθηνών και προαστίων ανεξερεύνητα. Ευχές για κουράγιο, λοιπά σχόλια και τον καλό σας τον λόγο στα comments από κάτω.

Το Υ.Γ. του φωτογράφου και φίλου Θοδωρή Μάρκου:

“Αγαπητέ αναγνώστη. Η Τζένη σε λίγο θα προσθέσει στο πρόγραμμα πρωινό καφέ και μεσημεριανό ταβερνάκι. Όσο περνάει ο καιρός τόσο νωρίτερα θέλει να ξεκινάει τη βόλτα της”.

Αν ψήθηκες, σπεύσε:

“Cien Fuegos Coffee and Tales”: Κανάρη 9, Μελίσσια Τηλ. 210 8049918

“Kozi’s”: Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια Τηλ. 210 8101584

“Petits Gâteaux”: Ελευθερίου Βενιζέλου 40 & Λεωφ. Πηγής 43A, Μελίσσια Τηλ. 210 8105523

“Cafe Manteio”: Κωνσταντίνου Καραμανλή 2, Μελίσσια Τηλ. 210 8030240

“Monkey Bar”: Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια Τηλ. 211 0124519