ΠΟΤΟ

Η φάση είναι Πετρούπολη

Αιγάλεω, Περιστέρι και Μπουρνάζι πήγαμε. Πετρούπολη, όμως, δεν είχαμε πάει. Κακώς. Πολύ κακώς.

Αγαπημένε αναγνώστη, ήρθε η ώρα να πούμε δυο κουβέντες εσύ κι εγώ. Από τότε που ξεκίνησε αυτή τη στήλη (πέρσι τον Ιούλιο), τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο, πίνουμε σαν να μην υπάρχει αύριο και, γενικώς, του δίνουμε να καταλάβει. Ας είμαστε ειλικρινείς. Που μπορεί να μας οδηγήσει αυτός ο τρόπος ζωής; Τι σημαντικό παράγουμε για την κοινωνία; Ποια είμαι; Που βαδίζω; Πόσα κιλά θα ζυγίζω αύριο; Όλα αυτά τα ερωτήματα- φωτιά τριγυρίζουν στο μυαλό μου. Κάποιες φορές. Σπανίως. Παρ’ όλα αυτά, έκανα ένα βήμα αυτή τη φορά. Δεν έκλεισα να πάμε για φαγητό στην Πετρούπολη. Ή, τουλάχιστον, αυτός ήταν ο αρχικός στόχος. 

Η φάση, λοιπόν, είναι Πετρούπολη:

(Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου)

Πριν έρθει να με πάρει από το σπίτι ο φωτογράφος των μεγάλων αποτυχιών Θοδωρής Μάρκου, είχα ήδη τσιμπήσει το γιαουρτάκι μου και σίγουρη, πλέον, για τον εαυτό μου, ξεκινήσαμε για Πετρούπολη. Σημειωτέον, στην Πετρούπολη είχα ξαναπάει άλλες δύο φορές σε συναυλίες στο επικό Θέατρο Πέτρας. Είμαι άσχετη, το παραδέχομαι. Ευτυχώς, που υπάρχει κι αυτή η άγια στήλη να μάθω πέντε πράγματα. Tα μαγαζιά που συνάντησα εκεί ήταν όλα ένα κι ένα. Από καφέ θες, από ποτό θες, από κόσμο θες, από ατμόσφαιρα θες, περιποιημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Σας ζηλεύω εσάς που ζείτε στην Πετρούπολη. Έχετε φοβερές επιλογές διασκέδασης στα πόδια σας. Όσο για το γιαουρτάκι, θα δεις παρακάτω τι απέγινε.

Καλές γιορτές, by the way.

“Cups” λέω και κλαίω

Θέλω να ξαναπάω σε αυτό το μαγαζί. Άκου την ιστορία του. Δύο παλιοί συμμαθητές, κολλητοί και κουμπάροι, ο Σπύρος και ο Κώστας άφησαν πίσω τις δουλειές τους ως υπάλληλοι και είπαν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Και πέτυχαν. Το “Cups” φημίζεται για τον καλύτερο speciality καφέ σε ολόκληρη την Πετρούπολη, αλλά δεν σταματάει εκεί. Διαθέτει μία φουλ ενημερωμένη κάβα από premium ποτά με πάνω από 20 ετικέτες malt ουίσκι και 15 ετικέτες ρούμι, 18 διαφορετικά κρασιά στη wine list του, καθώς και 16 διαφορετικά είδη μπύρας. Γενικά, η ποικιλία, αλλά -κυρίως- η ποιότητα είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το μαγαζί μοναδικό. Α! Και το σημαντικότερο. Εδώ αισθάνεσαι ότι δεν σε αντιμετωπίζουν ευκαιριακά και προσπαθούν να ανανεώνονται συνεχώς για να δίνουν το μάξιμουμ της ποιότητας στον πελάτη.

Ο Κώστας, λοιπόν, συνιδιοκτήτης του μαγαζιού, μου εξηγεί πως έφτασαν ως εδώ. Επίσης, μου περιγράφει τι γίνεται ακριβώς από πάνω από το μαγαζί, όπου έχουν στήσει ένα training room, για σεμινάρια και εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ δοκιμάζουν καθετί πριν κατέβει στον πελάτη στο “Cups”.

Από δω ο Γιώργος, ο ειδικός στον καφέ. Στο “Cups” θα σου φτιάξουν ό,τι πιο κοντινό στον ιδανικό εσπρέσο έχω δοκιμάσει.

Κορίτσια, ο Νίκος, ο ειδικός πίσω από τα signature κοκτέιλς του “Cups”.

The place to be. Το “Balzac”, κυρίες και κύριοι

Το “Balzac” έχει ανοίξει μόλις δύο μήνες στην στρογγυλή πλατεία της Πετρούπολης και πάει γ@#$%&*! Δεν ήθελα να γίνω αγενής, αλλά έτσι περιγράφεις ένα μαγαζί που Τρίτη βράδυ είναι γεμάτα και τα 360 τ.μ. του. Πώς κατάφερε, λοιπόν, αυτό το all day cafe- restaurant να γίνε το hot spot της περιοχής; Οι λόγοι απλοί. Πρώτον, ανήκει στον όμιλο Opus- Akanthus- Nalu, άρα η ποιότητα είναι εγγυημένη. Δεύτερον, η διακόσμηση θα σου κόψει την ανάσα. Ξύλο, πέτρα, γήινα χρώματα και ένα τεράστιο κυκλικό bar στο κέντρο του μαγαζιού απογειώνουν την αισθητική του. Και τρίτον και καλύτερο, το φαγητό του. Μπορείς να επιλέξεις από έναν λαχταριστό κατάλογο με burgers, pizza, pasta, κρεατικά και νόστιμα πρωινά ή brunch. Tip: Παρασκευή και Σάββατο, η μουσική κινείται σε πάρτι ρυθμούς, οπότε ετοιμάσου να το κουνήσεις.

Κοκτέιλ “The Wallstreet Wolf” (με βάση τo gin) ανά χείρας και αραγματική διάθεση.

Ιδού το ιδιαίτερο κυκλικό bar, που λέγαμε.

Δίνω τα συγχαρητήρια μου στον συνιδιοκτήτη του μαγαζιού Τάσο, που έχει φτιάξει ένα μαγαζί με χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Επόμενη στάση στο αλλοτινό “The Drop”

Ρε παιδί μου, αυτή η αισθητική του “The Drop” με τρελαίνει. Vintage τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές, μία Marilyn πίσω από τον dj και ένας χαμηλός ημικόκκινος φωτισμός μπορεί να με κάνει να καθίσω με τις ώρες, χωρίς να υπολογίζω δουλειές και κούραση. Έτσι κι έγινε. Καθίσαμε παραπάνω απ’ ότι είχαμε υπολογίσει, τα κοπανήσαμε κιόλας και από δουλειά μηδέν. Μουσικάρες soul, funk, groovy μέχρι και acid jazz, κάθε Σάββατο event με διαφορετικό dj και η πιο περιποιημένη λίστα από signature κοκτέιλς θα αποπλανήσουν και σένα.

Η αγαπημένη μου γωνιά του μαγαζιού κι εγώ.

Η Marilyn κι εγώ.

Ο γλυκύτατος barman Φώτης κι εγώ.

Θέλω να γίνεις το στέκι μου “La maison”

Γιατί να χρειάζεται ,αν μένεις στα πέριξ, να τραβιέσαι Περιστέρι ή στο κέντρο για να διασκεδάσεις, όταν έχεις στην περιοχή σου ένα μαγαζί όπως το “La maison”; Δεν χρειάζεται, στο λέω εγώ. Γιατί εδώ θα νιώσεις αμέσως οικεία, θα πετύχεις τα πιο εγγυημένα events και θα ευχαριστηθεί η τσέπη σου με τις τιμές του. Με λίγα λόγια, το “La maison” είναι αυτό που λέμε μαγαζί- στέκι και γι΄αυτό το λόγο διαθέτει πωρωμένους θαμώνες από το 2011 που έχει ανοίξει. Ξεκινάς από το πρωί με καφέ (*πιες ελληνικό καφέ στη χόβολη με το λουκουμάκι του και θα με θυμηθείς), το μεσημέρι μπορείς να τσιμπήσεις αραβικές πίτες, μπαγκέτες και χειροποίητα γλυκά (*στα SOS η λεμονόπιτα του) και καταλήγεις το βράδυ με μπυρίτσα (* διαθέτει και μπυροσωλήνες), ρακόμελο ή οινόμελο και πλήρως ενημερωμένη κάβα για κοκτέιλς ή ποτό, με αποκορύφωμα τις 35 ετικέτες ουίσκι που διαθέτει.

Εγώ τώρα δουλεύω.

Το μαγαζί διαθέτει 200 τ.μ. κηπάρα που το καλοκαίρι γίνεται χαμός.

Meet τον επικό dj Μπάμπη, που παίζει στο “La maison” κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Καθημερινές θα ακούσεις funky, soul, rock, αλλά και έντεχνη μουσική. Παρασκευές θα τα σπάσεις στο 90s party του και Σάββατο έχει ελληνική mainstream βραδιά.

Ο θρύλος της Πετρούπολης. Το “Terra Petra”.

Για το τέλος, αφήσαμε το ένα, το μοναδικό, το ανεπανάληπτο “Terra Petra”, που υπάρχει στην περιοχή από το 1996. Και να μην έχει τύχει να πας, θα έχει τύχει σίγουρα να το ακούσεις. Ο θρύλος μιλάει για την ωραιότερη θέα της Αθήνας. Δεν είναι θρύλος, είναι η πραγματικότητα. Εκτός αν πάρεις το τελεφερίκ και ανέβεις στην Πάρνηθα. Πρόκειται για ένα χώρο 700 τ.μ. που θα σε φιλοξενήσει από το πρωί ως το βράδυ με καφέ, φαγητό (* η κουζίνα ανοίγει στις 19.00 με λίγα πιάτα, αλλά προσεγμένα) και ποτό ή κοκτέιλ. Αν δεν έχεις πάει ήδη, χάζεψε τις φωτογραφίες και σπεύσε με το κορίτσι σου. Ξέρει το Τζενάκι που σε στέλνει.

Ποτό ανά χείρας και βόλτες στο τεράστιο “Terra Petra”.

Ποτό ανά χείρας και άραγμα στο κεντρικό μπαρ.

Ποτό ανά χείρας και χάζεψα με τη θέα. Θα επανέλθω.

 

Αντί επιλόγου

Δυστυχώς, επεινάσαμεν. Φίλοι μου, δείξτε κατανόηση. Το να βρεθούμε στα διαστημικά σουβλάκια της “Αράχωβας” στην Πετρούπολη, δεν ήταν στο πρόγραμμα. Δεν ξέρω τι έγινε. Δεν ξέρω πως βρέθηκαν αυτές οι τηγανητές πατάτες μπροστά μου. Ειλικρινά, ήταν σαν να με σπρώχνει μία ανώτερη δύναμη σε τούτο το σουβλάκι. Συντετριμμένη που φάνηκα λίγη, σας αποχαιρετώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Κράξτε ελεύθερα.

Αν ψήθηκες, σπεύσε:

“Cups”: 25ης Μαρτίου 102, Πετρούπολη. Τηλ. 210 5019559

“Balzac”: Κάσσου 11, Πετρούπολη. Τηλ. 210 5050067

The Drop”: 25ης Μαρτίου 113, Πετρούπολη. Τηλ. 210 5012205

“La maison Cafe”: Αγίου Δημητρίου 10, Πετρούπολη. Τηλ. 210 5050208

“Terra Petra”: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη. Τηλ. 210 5060694