ENTERTAINMENT

Οι Σπέτσες έχουν άλλη ομορφιά με τα πανιά ανοιχτά

Βρεθήκαμε στο Spetses Classic Yacht Regatta 2017 καλεσμένοι της  La Roche-Posay και απλά ανυπομονούμε για τον επόμενο Ιούνιο.

Τα πράγματα και οι καταστάσεις σε αυτή τη ζωή, έχουν την αίγλη που τους δίνουμε. Το τετραήμερο 22-25 Ιουνίου, το νησί των Σπετσών προσέφερε ακόμα μια φορά την ομορφιά και την παράδοσή του σε μία διοργάνωση που κάνει περήφανους όλους εκείνους που συνδέουν την Ελλάδα και την θάλασσά της με την ιστιοπλοΐα. Άνθρωποι από πολλές μεριές του πλανήτη συγκεντρώθηκαν στο νησί για μία πραγματική γιορτή, που ανέδειξε όχι μόνο τους Έλληνες ιστιοπλόους αλλά απέδειξε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό οικοδεσπότη για τέτοιους είδους ενέργειες.

Η διοργάνωση αυτή έχει άλλωστε μια μακρά ιστορία. Το SCYR 2017 διοργανώθηκε για 7η συνεχή χρονιά από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών, περιλαμβάνοντας ιστιοδρομίες για Κλασσικά Σκάφη, Παραδοσιακά Σκάφη και Παραδοσιακές Λέμβους. Με τους ανθρώπους που μένουν κάθε χρόνο πιστοί στο ραντεβού αυτό, να δηλώνουν φέτος ότι κάθε χρόνο η εκδήλωση γίνεται ακόμα πιο ουσιαστική, ακόμα πιο απολαυστική, σε κάθε μικρή της πτυχή.

 

Χαρακτηριστικά, ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (Ν.Ο.Ε.), δήλωσε: “Είμαστε περήφανοι που για μια ακόμη χρονιά το Spetses Classic Yacht Regatta ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις, όπως μόνο ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες στη Μεσόγειο θα μπορούσε”. Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του SCYR και Αντιπρόεδρος του Ν.Ο.Ε., Νώντας Λαμπαδάριος, συμπλήρωσε: “Χαιρόμαστε να βλέπουμε το SCYR να εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, μένοντας όμως πιστό στις αξίες του ΝΟΕ και προωθώντας με ευθύνη και συνέπεια την ιστιοπλοΐα και το θαλάσσιο τουρισμό”.

Εμείς, ταξιδέψαμε στις Σπέτσες παρέα με τον Suncare Partner των ιστιοπλόων που εκτίθενται για αρκετές ώρες στον ήλιο, κάνοντας το άθλημα που αγαπούν. Η La Roche-Posay φρόντισε για την αντηλιακή προστασία των ιστιοπλόων προσφέροντας στα πληρώματα και τις ομάδες το ANTHELIOS XL WetSkin SPF50+ για το σώμα με τεχνολογία WetSkin για εύκολη εφαρμογή σε βρεγμένο δέρμα, το ΑΝΤΗΕLIOS XL Ultra- LightFluid SPF50+ για το πρόσωπο και το ΑΝΤΗΕLIOS XL StickZone SPF50+ για γρήγορη, τοπική εφαρμογή που δεν χρειάζεται επάλειψη.

 

Μια ουσιαστικότατη βοήθεια σε εκείνους που βρίσκονταν στα ιστιοπλοϊκά, τα λατίνια και τα καΐκια, μιας και ο ήλιος φρόντιζε να μην κρύβεται σχεδόν ποτέ πίσω από τα λιγοστά σύννεφα στον ουρανό. Η αλήθεια είναι ότι όντας στην θάλασσα και μάλιστα σε έναν αγώνα, θες να είσαι ξέγνοιαστος και προστατευμένος. Οι Ολυμπιονίκες μας, Μάντης – Καγιαλής, στάθηκαν με το λατίνι σε μια στιγμή του τετραημέρου κοντά στην επίσης καλεσμένη της La Roche-Posay, Μαρία Ηλιάκη. Μεταξύ άλλων, μας είπαν πόσο ουσιαστική είναι η συμβολή της  La Roche-Posay στη δική τους καθημερινότητα στο νερό είτε προπονούνται σθεναρά για τον επόμενο αγώνα είτε απολαμβάνουν – όπως έκαναν στις Σπέτσες – τη βόλτα τους στα γαλήνια νερά του Αργοσαρωνικού.

 

Βλέπεις, οι περισσότεροι άνδρες έχουμε σχετικά κακή σχέση με τα αντηλιακά, καθότι είτε τα ξεχνάμε είτε τα θεωρούμε “γυναικεία” υπόθεση. Όταν όμως βλέπεις τους αθλητές και τους ιστιοπλόους να χρησιμοποιούν σε κάθε τους κίνηση αντηλιακή προστασία, σκέφτεσαι λίγο περισσότερο το να βγεις απροστάτευτος στον ήλιο. Μία τεράστια παγκόσμια έρευνα που έκανε η La Roche-Posay με το Πανεπιστήμιο  George Washington, έδειξε ότι σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των ελιών του δέρματος,  οι Έλληνες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος και τη σημασία της πρόληψης περισσότερο από ότι ο μέσος όρος των άλλων χωρών. Το 19% των Ελλήνων, ελέγχουν τους σπίλους τους σε δερματολόγο τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο σε σχέση με τον μέσο όρο των ερωτηθέντων  των άλλων χωρών που είναι 11%. Ωστόσο, οι συνήθειες αντηλιακής προστασίας στην Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή αντηλιακής προστασίας υποδηλώνουν όπως και τις άλλες χώρες ότι η επιπλέον εκπαίδευση για στην ασφαλή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο είναι απαραίτητη καθώς μόνο το 59% εφαρμόζει αντηλιακό στο πρόσωπο και μόνο το 53% εφαρμόζει αντηλιακό στις άλλες περιοχές του σώματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

Αλλά πάμε πίσω στους αγώνες. Ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι. Με τις απονομές να πραγματοποιούνται καθημερινά σε διαφορετικό location και τους ιστιοπλόους να δίνουν το βράδυ ραντεβού για το επόμενο πρωί και την επόμενη αναμέτρηση. Για έναν εξωτερικό παρατηρητή όπως εγώ, το πιο όμορφο ήταν να βλέπω τους ίδιους ανθρώπους που γεμάτοι ένταση το πρωί ρίχνονταν στη μάχη, να τρώνε και να πίνουν το βράδυ στα ίδια τραπέζια με τους “αντιπάλους” τους, αναγνωρίζοντας ότι η συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι απολαυστική.

Παρατηρούσα παρέες ανδρών και γυναικών από άλλες γωνιές της Ευρώπης να έχουν ξεκλέψει ένα πενθήμερο ή και παραπάνω από την καθημερινότητά τους για να ζήσουν στις Σπέτσες τις πιο ωραίες “διακοπές” της ζωής τους. Απολαμβάνοντας την υπέροχη φιλοξενία που τους επιφύλαξε η Δρ. Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη και σύσσωμη η επιτροπή οργάνωσης του  Spetses Classic Yacht Regatta. Ήταν αυτός ο κόσμος, αυτές οι παρέες, αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν τον αγώνα μοναδικό.

 

Η Παρασκευή ήταν η πρώτη ημέρα της αγωνιστικής δράσης, με τους θεατές να παρακολουθούν από τη στεριά κάθε κατηγορία με απαράμιλλο ενθουσιασμό. Η  ημέρα έκλεισε με την βράβευση των νικητών στο Orloff Restaurant και την απονομή του μοναδικού ρολογιού IWC Aquatimer Automatic Edition Cousteau στον ΝΟΕ από τον Official Time Keeper του SCYR2017, με σκοπό τα χρήματα από την δημοπράτηση του να διατεθούν για τους νέους αθλητές του ομίλου. Το Σάββατο συνεχίστηκαν οι ιστιοδρομίες για όλες τις κατηγορίες ενώ μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με τη δράση «Αγώνας Ιστιοπλοΐας σε υδρορροή» στην πλατεία Ποσειδωνίου.  Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα μοναδικό beach party στην παραλία μπροστά στον νεώσοικο του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών (ΝΟΣΠ) – τοπικός υποστηρικτής του αγώνα-  με ψητή γουρουνοπούλα και ζωντανή μουσική μέχρι το πρωί.

Την Κυριακή το νησί γιόρτασε την ολοκλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος και της διοργάνωσης στη Πλατεία Ποσειδωνίου, με την κεντρική απονομή των νικητών της γενικής κατάταξης του αγώνα σε όλες τις κατηγορίες. Παράλληλα, δόθηκαν και τα ειδικά έπαθλα Grey Goose Gold Sponsor Award στο σκάφος «Antara» και Moet & Chandon Gold Sponsor Award στο σκάφος «Αφρόεσσα» για την πολυπληθή συμμετοχή Ολυμπιονικών του σκάφους. Ο αγώνας τιμήθηκε σχεδόν από το σύνολο των Ελλήνων Ολυμπιονικών, με τον Χρυσό Ολυμπιονίκη της Ρώμης τότε διάδοχο Κωνσταντίνο και το πλήρωμά του Οδυσσέα Εσκτιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη καθώς και την Σοφία Μπεκατώρου (Χρύσο Μετάλλιο Αθήνα 2004, Χάλκινο Πεκίνο 2008) να αγωνίζονται με το Αφρόεσσα, τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή (Χάλκινο Μετάλλιο, Ριο 2016) και τον Τάσο Μπουντούρη (Χάλκινο Μετάλλιο,Ταλίν 1980). Για τέταρτη συνεχή χρονιά απονεμήθηκε το Βραβείο Αναγνώρισης Έργου Ζωής για την διατήρηση, διάδοση και εξέλιξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης στην οικογένεια Μπασιμακόπουλου με το ναυπηγείο τους στην Κοιλάδα Αργολίδας.

 

Κοιτώντας πλέον μόνο τις αναμνηστικές φωτογραφίες από τη διοργάνωση και με το μυαλό γεμάτο όμορφες εικόνες, σκέφτομαι ότι σε σχέση με άλλες παρόμοιες διοργανώσεις, σε σχέση με άλλες παρόμοιες αποστολές, στο Spetses Classic Yacht Regatta 2017, όλα έβγαζαν απόλυτα νόημα. Όλοι ήταν εκεί γιατί επιτελούσαν έναν σκοπό και όχι απλά για να είναι εκεί, για να χορηγήσουν άλλο ένα event. Με πρωταγωνιστή την La Roche-Posay που κράτησε τους ιστιοπλόους ασφαλείς σε όλο το event με την υπέροχη σειρά προϊόντων ANTHELIOS.

 

Από την άνεση του σκάφους Wally, που προσέφερε το ξεχωριστό Amanzoe Resort, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μεγάλο μέρος των αγώνων και να ζήσουμε από πολύ κοντά, την ένταση, την αγωνία αλλά κυρίως την τεράστια χαρά των ανθρώπων που συμμετείχαν στο  Spetses Classic Yacht Regatta 2017. Ανανεώνοντας φυσικά το ραντεβού για την επόμενη χρονιά, σε κάτι που εξελίσσεται σε μία από τις πιο όμορφες αποδράσεις για ιστιοπλόους και μη, στο στολίδι του Αργοσαρωνικού.

Για τους φίλους της ιστιοπλοΐας, να πούμε ότι η αντίστροφη μέτρηση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας «470» που θα διεξαχθεί από τις 7 ως τις 15 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει και η La Roche Posay είναι κύριος χορηγός  με τη σειρά αντηλιακών προϊόντων ANTHELIOS, (ανθήλιος) για να προστατεύσει κάτω από τον ήλιο τους διεθνείς κορυφαίους ιστιοπλόους που θα αναμετρηθούν σε αυτό το μοναδικό γεγονός που για πρώτη φορά διοργανώνεται στη Ελλάδα.