123RF
ΦΑΓΗΤΟ

Αν σιχαίνεσαι κι εσύ τον κόλιανδρο, υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Άδικα προσπαθούσαν οι μανάδες μας να μας τον επιβάλλουν με το ζόρι.

Προφανώς, ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ξύπνησε κάποιος και είπε “σήμερα έχω τρομερή όρεξη να φάω κόλιανδρο”. Δεκτό, το ξέρουμε, προχωράμε. Υπάρχουν όμως μερικοί άνθρωποι που κυριολεκτικά σιχαίνονται το συγκεκριμένο αρωματικό μπαχάρι. Δεν θέλουν να το βλέπουν, δεν θέλουν να το μυρίζουν και φυσικά, δεν θέλουν ούτε να το γεύονται.

Κι όμως, δεν ξέρω αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία αυτή, αν ωστόσο ανήκεις, μάθε ότι είσαι στη μειονότητα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με έρευνα που έκανε μεγάλη εταιρεία γενετικής, μόλις στο 26% του πληθυσμού με ευρωπαϊκή καταγωγή δεν αρέσει ο κόλιανδρος, ενώ στον αντίστοιχο πληθυσμό με ασιατικές ρίζες το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 12%. Η πλειονότητα των ανθρώπων λοιπόν απολαμβάνει τον κόλιανδρο, οπότε αν είσαι στο κλειστό γκρουπ αυτών που τον σιχαίνονται, θα πρέπει να αναζητήσεις τις αιτίες στην επιστήμη.

Ω ναι, στην επιστήμη, μιας και όσοι δεν συμπαθούν το αρωματικό ιδιαίτερα, φαίνεται πως διαθέτουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο (ονόματι OR6A2), το οποίο αντιδρά στην ουσία αλδεγύδη. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλαμβάνει τον κόλιανδρο ως άνοστο αντί για εύγεστο και φρουτώδη(!).

Με λίγα λόγια, αν δεν σου αρέσει ο κόλιανδρος, σταμάτα να προσπαθείς, δεν γίνεται να κάνεις γι’ αυτό. Είναι απλά στα γονίδιά σου.