Δημήτρης Βέργης
ΦΑΓΗΤΟ

Αυτή τη Σαρακοστή μαγείρεψε το δικό σου λαχταριστό χταπόδι ψητό

Και για να ανταμείψεις τον εαυτό σου, συνόδεψέ το με καλή παρέα και μπόλικο ούζο.

Φαντάζομαι ξέρεις πολύ καλά την παροιμία που λέει ‘λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;’. Ωραία. Ο Μάρτης λοιπόν δεν λείπει ποτέ από την Σαρακοστή, γνωρίζω όμως τι λείπει: το καλό μάρκετινγκ. Για κάποιο λόγο, έχουμε όλοι συνδέσει αυτή την περίοδο του χρόνου με την αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και γενικά διάφορες απολαύσεις. Κακώς, κάκιστα. Η Σαρακοστή είναι μια από τις καλύτερες εποχές της σεζόν, γιατί πολύ απλά, μπορούμε να απολαμβάνουμε συνέχεια αγαπημένους θαλασσινούς μεζέδες, με καλό καιρό και φυσικά, την συνοδεία ούζου. Και ό,τι φέρνει μαζί του το ούζο, έχουμε έναν έξτρα λόγο να το αγαπάμε.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποκαταστήσουμε το όνομα της Σαρακοστής, μια και καλή. Και για βασικό επιχείρημα, θα χρησιμοποιήσουμε, μια υπέροχη συνταγή, από αυτήν που μαζεύει εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα γύρω από ένα τραπέζι και με σύμμαχο τον καιρό, την καλή διάθεση και το ούζο ΜΙΝΙ, μας θυμίζει ότι Σαρακοστή δεν σημαίνει νηστεία και προσευχή αλλά απόλαυση. Γιατί ελάχιστα πράγματα μπορούν να είναι τόσο απολαυστικά όσο το να μοιράζεσαι εκλεκτούς μεζέδες με τους φίλους σου, με τη συντροφιά του αγαπημένου σου ούζου.

 

Η συνταγή που ακολουθεί, με τις οδηγίες του σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδη, είναι εύκολη και γρήγορη στην εκτέλεση και θα αποτελέσει την καλύτερη ευκαιρία να μαζέψεις τους φίλους σου γύρω από ένα τραπέζι. Φρόντισε μόνο να έχεις τις σωστές ποσότητες ούζου και μιας και το έχουμε αποθεώσει τόσο, κράτα και μια πολύ σημαντική συμβουλή για το πώς να το σερβίρεις. Πρώτα βάζουμε το ούζο στο ποτήρι, μετά το νερό και τελευταίο τον πάγο, για να μην κρυσταλλώσουν τα έλαια του γλυκάνισου.

Και τώρα, μπαίνουμε στην κουζίνα.

Χταπόδι ψητό με πάστα μαύρου φασολιού και σαλάτα

Δημήτρης Βέργης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

Ένα χταπόδι μεσαίου μεγέθους

100 γρ. ξίδι λευκό

Κόκκοι πιπεριού

1 δαφνόφυλλο

Δημήτρης Βέργης

Για την πάστα μαύρου φασολιού:

250 γρ. φασόλια μαύρα

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

100 γρ. ελαιόλαδο

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σαλάτα:

100 γρ. τοματίνια

Λίγα φύλλα μαϊντανού

Φρέσκο κρεμμύδι

Μαύρα φασόλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δημήτρης Βέργης

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος προσθέτουμε το χταπόδι, το ξίδι, το πιπέρι και το δαφνόφυλλο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μιάμιση ώρα στους 190ο C.

Για την πάστα:

Φουσκώνουμε τα όσπρια σε νερό όλο το βράδυ και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Χρησιμοποιούμε τα μισά για την πάστα. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πάστα. Τα φασόλια που θα έχουν μείνει τα χρησιμοποιούμε στη σαλάτα.

Δημήτρης Βέργης

Για τη σαλάτα:

Αναμειγνύουμε τα τοματίνια με τα φύλλα του μαϊντανού, το φρέσκο κρεμμύδι και τα φασόλια. Σερβίρουμε όπως στις φωτογραφίες.

Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ, μπες στο minisarakosti.gr.