ΦΑΓΗΤΟ

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να φας τσιγάρο;

Ο σεφ Ben Churchill μαγειρεύει λαχταριστές ψευδαισθήσεις.

Όσο ζούμε, μαθαίνουμε. Αυτός είναι ο κανόνας νούμερο ένα. Ένας κανόνας που μας συντροφεύει από μικρά παιδιά. Τον τελευταίο καιρό όμως έχει προκύψει και ένας κανόνας νούμερο δύο, ο οποίος τείνει να γίνει γνωστός σχεδόν σε όλο τον κόσμο, χάρη -και- στον σεφ Ben Churchill (εύχομαι ολόψυχα να μην έχει καμία σχέση με τον Winston, για το καλό του δεύτερου και της Αγγλίας). Όσο ζούμε λοιπόν, καταρρίπτουμε και μύθους. Όπως ότι τα τασάκια με τα αποτσίγαρα, οι χιονάνθρωποι και τα σφουγγάρια είναι αυστηρώς ακατάλληλα για βρώση. Μεγάλο λάθος. Τρώγονται και παρατρώγονται. Εμάς περίμενες για να το μάθεις ή τον Ben;

O Βρετανός chef είναι δημοφιλής γιατί εκτός από νόστιμα γλυκά, ξέρει να πλασάρει με μαεστρία ένα προϊόν ή καλύτερα μία τεχνική που λείπει από την αγορά. Παρασκευάζει τα πιάτα του δίνοντας βαρύτητα στην δημιουργία ψευδαισθήσεων και σοκάροντας έτσι εκείνους που τρέχουν να τα δοκιμάσουν. Τα πειστήρια της πρωτοτυπίας και της μαγειρικής δεξιοτεχνίας του Ben εδράζονται στις ακόλουθες φωτογραφίες.

Σφουγγάρι με γεύση κέικ για να ‘καθαρίζεις’ κάθε ίχνος του ορεκτικού και του κυρίως πιάτου.

Αυτό το κάτι σαν αυγό ή μεταλλαγμένη τσούχτρα που ισορροπεί πάνω στο κέικ δεν είναι παρά ένα πεντανόστιμο ζελέ λεμονιού.

Αν και μοιάζει με σφαίρα ιδανική για παιδικούς Ολυμπιακούς  Αγώνες ‘πληγωμένη’ από βέλη Ινδιάνων που αντιτίθενται στην εικονική εκεχειρία ανά 4 χρόνια , κάθε δαγκωνιά (μην ανησυχείτε, δεν θα σπάσει κανένα δόντι) αποτελεί και μία γευστική επίσκεψη στις ποικιλίες της σοκολάτας.

Ο χιονάνθρωπος με κύριο συστατικό του το καρότο εντάσσεται μάλλον στις άστοχες επιλογές του Ben. Το καρότο δεν ξεπερνάει καλά καλά σε γεύση ούτε το χιόνι. Το περιγράφουν λεπτομερέστερα και οι τσελεμεντέδες.

Μανιτάρια που σερβίρονται για επιδόρπιο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ζαχαρωτά (από αυτά που κλέβαμε στο λούνα παρκ μέχρι να μεγαλώσουμε), πλημμυρισμένα με καρύδα. 

Μία πανακότα σε σχήμα μισοκομμένου πράσινου μήλου με συνοδεία ξηρών καρπών (μια καλύτερη εκδοχή των καρυδιών που μας καθάριζε η γιαγιά).

 Ένα τενεκαδάκι που κρύβει θησαυρούς με επικάλυψη σοκολάτας.

Η ποικιλία των εικονικών μανιταριών στηρίζεται σε μία παλέτα τριών γεύσεων: λεμόνι, καρύδα και μαύρη σοκολάτα.

Μην ξεγελιέσαι. Δεν είναι χαλασμένο. Είναι απλώς ένα παρφέ πορτοκαλιού. Πολύ πιο γευστικό από όσο φαντάζει.

”Ενα τσιγάρο για να το φας στο τασάκι’. Μαζί με το τασάκι. Στην γλώσσα της αλήθειας μεταφράζεται ως πανακότα βανίλιας.

Αν ο David Copperfield μέχρι πρότινος κοιμόταν ήσυχος, τώρα πρέπει να κάνει προπόνηση και τα βράδια. Γιατί ο Ben Churchill τον καταδιώκει με μανία.