ΦΑΓΗΤΟ

Φτιάξε τα δικά σου ορεκτικά για τον αγώνα

Μπορείς να παραγγείλεις σουβλάκια. Άσ' το για άλλη ημέρα. Γιατί αυτή τη φορά θα φτιάξεις τις δικές σου φτερούγες, τα δικά σου nachos, τις δικές σου πατάτες για να φας με τους φίλους σου.

Με αφορμή το Super Bowl της Κυριακής και την καταιγίδα θεμάτων που διαβάζω τις τελευταίες ημέρες για τον αγώνα και τα παραλειπόμενά του, πέτυχα διάφορα θέματα για το κατάλληλο φαγητό που θα πρέπει να συνοδεύει την θέαση. Το Game Food. Το μάτι χόρτασε, το στομάχι σφίχτηκε και το σαλάκι άρχισε να τρέχει στη θέα των εικόνων. Έπρεπε να προετοιμαστώ κι εγώ αναλόγως.

Στον τίτλο τα ονόμασα ορεκτικά. Γιατί τα περισσότερα από αυτά που θα δεις παρακάτω αποτελούν ορεκτικά πιάτα σε Αμερικάνικα εστιατόρια. Αλλά είναι βέβαιο ότι αν μπεις στον κόπο να τα φτιάξεις όλα αυτά, δεν θα έχεις με τίποτα χώρο στο στομάχι σου για κάτι παραπάνω. Σαν να είσαι σε μεζεδοπωλείο και να γεμίζεις το τραπέζι μεζεδάκια. Σαν να είσαι σε ταβέρνα και μετά τα ορεκτικά να αναφωνείς φουσκωμένος “δεν αντέχω να φάω και το κυρίως”.

Ιδού λοιπόν οι Αμερικανιές που αξίζει να βρεθούν στο τραπέζι σου. Και στο Super Bowl αλλά και σε κάθε βραδιά που θα φωνάξεις τους φίλους σου να δείτε μπάλα.

(Προς το τέλος του κειμένου θα βρεις και τις συνταγές για τις τρεις μεξικάνικες σως οι οποίες παράλληλα με τις αγορασμένες κλασικές BBQ, ketchup, μουστάρδα, μαγιονέζα, θα δώσουν το κάτι παραπάνω στη βραδιά σου).

Bufallo chicken wings

 

1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου

2 κουταλιές βούτυρο

2 κουταλάκια λευκό ξύδι

Hot sauce

Αλάτι

Πιπέρι

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι η hot sauce είναι ουσιαστικά σως φτιαγμένη από πιπεριές τσίλι ή άλλες πιπεριές. Μπορείς να την βρεις σε super market ή να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη σως της αρεσκείας σου. Ξεκίνα κόβοντας τις φτερούγες στα δύο κομμάτια. Το ένα που είναι σαν μικρό μπουτάκι και το άλλο με το διπλό κόκκαλο. Αλατοπιπέρωσε και βάλε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 180. Τις τηγανίζεις σε λάδι για τηγάνισμα για περίπου 6 με 8 λεπτά. Μην τις βάλεις όλες μαζί και κολλήσουν. Όσες είναι έτοιμες, τις βάζεις σε ένα πιάτο με χαρτοπετσέτα να φύγουν τα πολλά λάδια. Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο και προσθέτεις hot sauce μαζί με το ξύδι. Δεν θες να βράσει, θες απλά να γίνει μια ωραία σάλτσα. Το πόση σως θα βάλεις εξαρτάται από το πόση γεύση από την σως θες να δώσεις στις φτερούγες σου. 2 κουταλιές hot sauce είναι οκ για αυτή την συνταγή. Σε ένα μπωλ, ρίξε τις φτερούγες και την σως που έχεις ετοιμάσει και ανακάτεψε καλά. Βάλε τις φτερούγες σε ένα ταψί και βάλ’ τις στον φούρνο για 15 λεπτά. Έτοιμες.

Loaded nachos

 

2 σακούλες nachos

30 γρ κιμά μοσχαρίσιο

Μαύρες ελιές σε ροδέλες

Cheddar sauce (οδηγίες παρακάτω)

Μαρούλι

Ντομάτα

Jalapenos (προαιρετικά)

Sour Cream

Το μόνο που θα σε παιδέψει είναι η cheddar sauce και ο κιμάς. Τον κιμά θα μπορούσες να τον κάνεις και chili με φασόλια κλπ αλλά δεν είναι ανάγκη να τον βαρύνεις έτσι γιατί όταν ανακατευτεί με την cheddar sauce και τα άλλα υλικά θα είναι μια χαρά. Οπότε τσιγάρισε τον κιμά με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αλατοπίπερο. Βάλε σε μια πιατέλα τα nachos, ρίξε τον κιμά σου, την cheddar sauce και από πάνω ψιλοκομμένα τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος ρίχνεις σε διάφορα σημεία της πιατέλας sour cream για να βουτάς. Και η guacamole (οδηγίες παρακάτω) είναι καλό συνοδευτικό.

Loaded potato skins

 

8 πατάτες

1 κουταλιές βούτυρο

120 γρ cheddar τριμμένο

6 φέτες bacon

80 ml sour cream

Σχοινόπρασσο ή φρέσκο κρεμμυδάκι

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200. Τρύπησε τις πατάτες με ένα πηρούνι ή ένα μαχαίρι αρκετές φορές. Ψήσε τις πατάτες περίπου 50 λεπτά μέχρι η φλούδα τους να γίνει τραγανή και το μαχαίρι να μπαίνει άνετα στο σώμα της πατάτας. Σε αυτή την ώρα, λιώσε το βούτυρο και τσιγάρισε το bacon για να τα έχεις έτοιμα. Άφησέ τις πατάτες να κρυώσουν για 10 λεπτά. Κόψε τις πατάτες στη μέση και με ένα κουτάλι δημιούργησε μια καλή λακούβα σε κάθε μία αφαιρώντας αρκετή “ψύχα”. Με ένα πινέλο βάλε λιωμένο βούτυρο στο εσωτερικό κάθε πατάτας. Κάνε το ίδιο και στην εξωτερική πλευρά κάθε πατάτας και αλατοπιπέρωσε. Βάλε ξανά τις πατάτες στον φούρνο για 2-3 λεπτά από την μία και άλλα τόσα από την άλλη πλευρά. Πρόσθεσε τυρί και bacon σε κάθε πατάτα και βάλ’ τις πάλι στον φούρνο για 4-5 λεπτά μέχρι να αρχίσει το τυρί να ψήνεται. Βγάλε τις πατάτες από τον φούρνο και όταν κρυώσουν ελαφρά, ρίξε λίγη sour cream σε κάθε πατάτα και λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Mozarella Sticks

 

16 κομμάτια mozarella (στο μέγεθος των sticks)

150 γρ αλεύρι

2 αυγά

2 κουταλιές γάλα

150 γρ τριμμένη φρυγανιά

Δημιουργείς τρία μπωλ. Ένα με το αλεύρι, ένα με το γάλα χτυπημένο ελάχιστα με τα αυγά και ένα τρίτο με την φρυγανιά. Υπάρχει ειδική ιταλική φρυγανιά για τα sticks αλλά δεν παίζει στην αγορά εύκολα. Παίρνεις κάθε κομμάτι και το περνάς σταδιακά από τα τρία μπωλ. Πρώτα αλεύρι, μετά μείγμα γάλακτος και αυγού και στο τέλος φρυγανιά. Τα βάζεις σε ένα πιάτο και τα αφήνεις 30 λεπτά στο ψυγείο. Ζεσταίνεις λάδι σε σκέυος για τηγάνισμα και όταν είναι έτοιμο ρίχνεις προσεκτικά ένα – ένα τα τυριά μέσα, γυρνώντας τα για να είσαι σίγουρος ότι θα γίνουν σε όλες τις πλευρές. Το τυρί λιώνει πολύ γρήγορα οπότε μην τα αφήσεις πολλή ώρα μέσα και σπάσουν με αποτέλεσμα το τυρί να χυθεί έξω. Άφησέ τα σε μια χαρτοπετσέτα να φύγει το πολύ λάδι. Σερβίρεις με marinara sauce που θα βρεις στα super market. Εναλλακτικά με salsa (βλέπε παρακάτω).

Onion Rings

 

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες

250 ml γάλα

180 γρ αλεύρι

120 γρ φρυγανιά τριμμένη

1 κουταλάκι baking powder

1 αυγό

Όπως και με τα sticks πιο πάνω, έχεις 3 μπωλ. Ένα με το αλεύρι, το baking powder και λίγο αλάτι, ένα με το γάλα χτυπημένο ελαφρά με το αυγό και ένα με την φρυγανιά. Τα περνάς διαδοχικά από τα τρία μπωλ, προσέχοντας μετά το μείγμα του γάλακτος να το στραγγίξεις ελάχιστα για να μην υπάρχει περιττό υγρό στοιχείο πριν το βουτήξεις στην φρυγανιά. Να είναι όσο ποτισμένο πρέπει, πριν την φρυγανιά. Τηγανίζεις την κάθε ροδέλα για 2 με 3 λεπτά, φροντίζοντας να τηγανιστούν καλά.

Spinach and artichoke dip

 

240 γρ cream cheese

60 ml μαγιονέζα

50 γρ παρμεζάνα τριμμένη

50 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο

50 γρ mozarella

450 γρ καρδιές αγκινάρας κονσέρβα

100 γρ σπανάκι στραγγισμένο

1 σκελίδα σκόρδο

Αλατοπίπερο

Από τα αγαπημένα μου dip στα American style εστιατόρια. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180. Παίρνεις μικρά μπωλάκια για φούρνο και τα βουτυρώνεις ελαφρά. Σε ένα μπωλ αναμειγνύεις με μια σπάτουλα το cream cheese, την παρμεζάνα, το κεφαλοτύρι, την μαγιονέζα, το λιωμένο σκόρδο και το αλατοπίπερο. Σιγά σιγά προσθέτεις τις αγκινάρες και το σπανάκι και ανακατεύεις καλά. Βάζεις το μείγμα στα μπωλάκια και ρίχνεις από πάνω την τριμμένη mozarella. Ψήνεις για περίπου 25 λεπτά μέχρι να δεις φουσκάλες και να ροδίσει το τυρί. Σερβίρεις σε πιατέλα με nachos, σκορδόψωμο ή ψημένα κομματάκια από μπαγκέτα.

Deviled eggs

 

6 αυγά

2 φέτες χοντροκομμένο bacon

2 κουταλιές μαγιονέζα

Κόκκινα πιπέρια και πάπρικα

Βράζεις καλά τα αυγά και τα αφήνεις να κρυώσουν. Τσιγαρίζεις το bacon, το αφαιρείς από το τηγάνι και βάζεις το ελάχιστο λίπος που έμεινε στο τηγάνι, σε ένα μπωλ. Κόβεις τα αυγά στη μέση και αφαιρείς τους κρόκους. Προσθέτεις τους κρόκους στο μπωλ με το λίπος. Βάζεις και τη μαγιονέζα και πιπέρια μαζί με αλάτι και χτυπάς μέχρι να γίνει σχεδόν ομοιόμορφο το μείγμα. Τοποθετείς το μείγμα στα κενά ασπράδια και ρίχνεις το bacon, αλάτι και πιπέρι από πάνω. Σερβίρεις.

Οι σως που θα χρειαστεί να φτιάξεις

Θα μπορούσες όλες τις παρακάτω σως να τις αγοράσεις σε βαζάκια. Αλλά αφού θα μπεις στον κόπο, γιατί να μην προσφέρεις το καλύτερο στους φίλους σου;

Σως τσένταρ

Δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις. Δεν παίρνεις τσένταρ, το βάζεις να λιώσει και ξαφνικά έχεις το τσένταρ που βλέπεις στο σινεμά να καλύπτει τα nachos σου. Το τσένταρ είναι ένα σκληρό τυρί το οποίο λιώνει όπως και όλα τα υπόλοιπα παρεμφερή.

 

500 ml γάλα

8 κουταλιές αλεύρι

100 γρ ώριμο cheddar

Αλατοπίπερο

Προσθέτεις το 1/3 του γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το αλεύρι και το ανακατεύεις με ένα σύρμα. Προσθέτεις το υπόλοιπο γάλα και λίγο αλάτι και το αφήνεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις για 2 λεπτά ακόμα πριν το βγάλεις από την φωτιά. Θα δεις ότι έχει αρχίσει να πήζει. Προσθέτεις το τυρί και λίγο πιπέρι και ανακατεύεις καλά μέχρι να λιώσει το τυρί. Μην βάλεις το τυρί όσο έχεις ακόμα το κατσαρολάκι στη φωτιά. Όταν ανακατέψεις καλά, η σως σου θα είναι έτοιμη να την ρίξεις πάνω στα nachos σου.

Η Guacamole

 

2 ώριμα avocados

Μισή ντοματα ξεφλουδισμένη

Μισό κρεμμύδι

1 λεπτή κόκκινη πιπεριά (chili)

2 κουταλάκια φύλλα κόλιανδρου

1 κουταλάκι χυμό lime

Αλατοπίπερο

Ανοίγεις τα αβοκάντο, αφαιρείς τον καρπό και τη φλείδα και βάζεις σε ένα μπωλ. Με ένα πηρούνι λιώνεις τα αβοκάντο. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και τον κόλιανδρο και τα προσθέτεις μαζί με τον χυμό του lime. Ανακατεύεις κι άλλο. Ψιλοκόβεις το chili και προσθέτεις τόσο όσο αντέχει η γλώσσα και το στομάχι των καλεσμένων σου. Καλύτερα πάντως να μην το παρακάνεις. Ψιλοκόβεις την ντομάτα (αφαιρώντας τα σπόρια) και την προσθέτεις στο μείγμα λίγα λεπτά πριν το δείπνο, για να μην βγάλει υγρά η ντομάτα και γίνει υγρή η σάλτσα.

Μεξικάνικη Salsa

 

3 μεσαίες ντομάτες

1 μικρό κρεμμύδι

2 πιπεριές jalapeno

Χυμό ενός lime

Ψιλοκομμένο κόλιανδρο

Αλατοπίπερο

Ρίγανη

Ψιλοκόβεις τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε ένα μπωλ, κρατώντας τους χυμούς της ντομάτας στο ίδιο μπωλ. Βάζεις γάντια και ψιλοκόβεις τις jalapenos,αφαιρώντας τα σπόρια γιατί καίνε. Αν στο τέλος η salsa σου χρειάζεται να γίνει πιο καυτερή, προσθέτεις μερικά σπόρια που έχεις φυλάξει στην άκρη. Τα γάντια είναι απαραίτητα. Μην πιάσεις τις jalapenos και μετά τα μάτια σου, θα υποφέρεις για ώρες. Ανακατεύεις όλα τα υλικά καλά στο μπωλ που έχεις και τις ντομάτες. Προσθέτεις τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο ανάλογα τη γεύση που θες να πετύχεις. Η salsa σου είναι έτοιμη.