Γιατί τα βρετανικά εστιατόρια αρχίζουν να μικραίνουν τις μερίδες τους

Η ποσότητα των υπολειμμάτων τροφών στις επαγγελματικές κουζίνες είναι συχνά δυσβάσταχτη.
SHARES

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω, ίσως άνθρωποι που ανήκουν και στη δική σας παρέα, που δεν θα τσαντιστούν, δεν θα ενοχληθούν με την πιο μεγάλη προσβολή που μπορεί να τους πει κάποιος. Δεν θα χαλάσουν τις καρδιές τους για τίποτα. Εκτός από ένα πράγμα που αφορά το φαγητό: το “Θα το πετάξουμε”. Και εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι φαγητού που προετοιμάζονται σε χώρους εστίασης οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Κυριολεκτικά. Ένα εκατομμύριο τόνοι φαγητού πετιούνται στα σκουπίδια σε ένα πλανήτη που η πείνα είναι ένα πραγματικό και σοβαρό θέμα για ανθρώπους σε πολλές περιοχές ακόμα και του ‘ανεπτυγμένου κόσμου’. Το χειρότερο; ‘Ενα 75% από αυτά θα μπορούσε να είχε φαγωθεί.

Οι επαγγελματικές κουζίνες προσπαθούν πλέον να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις νέες απαιτήσεις. Οι μερίδες μειώνονται, ο ίδιος ο πελάτης επιλέγει τις σάλτσες και τη γαρνιτούρα του κυρίως πιάτου του. Η χαρά ενός μάγειρα άλλωστε είναι να παρατάσσονται το ένα πίσω από το άλλο άδεια πιάτα ικανοποιημένων και χορτασμένων πελατών. Τίποτα να μην πετιέται στα σκουπίδια.

Κάνοντας μια έρευνα πάνω σε αυτό, η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση wrap τονίζει ότι τα επιπλέον φαγητά κοστίζουν συνολικά στον προϋπολογισμό της Μεγάλης Βρετανίας 1,2 δισεκατομμύρια λίρες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα φαγητά που πετιούνται είναι πατάτες, ρύζι, καρότα, κτλ. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, θεωρείται απαραίτητο να βρεθεί μια νέα στρατηγική -με την υποστήριξη και των ίδιων των πελατών- ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ποσότητα και το κόστος των τροφών που πετιούνται.

Σε αυτό το πλάνο αρχίζουν να κινούνται τα 240 εστιατόρια-pubs της ζυθοποιίας Robinsons. Καμιά φορά η θεωρία που ακολουθούν πολλά εστιατόρια και λέει ότι ‘όσο μεγαλύτερη είναι μια μερίδα, τόσο καλύτερη είναι η άποψη του πελάτη’ δεν ισχύει. Αρχίζει ευτυχώς να μπαίνει στην καθημερινότητάς μας η συνετή διαχείριση του φαγητού και αυτό φαίνεται από τη στήριξη των πελατών προς τη νέα στρατηγική 'παρέχουμε ακριβώς αυτό που θέλετε' που ακολουθούν τα εστιατόρια.

Εδώ που τα λέμε ένα πιάτο που δεν είναι άδειο αλλά γεμίζει με μια σαλάτα ή μια γαρνιτούρα μπορεί να είναι πιο χορταστικό στην όψη. Συνήθως όμως αυτή τη γαρνιτούρα δεν θα τη φάει κανείς και η αλήθεια είναι ότι κάπου αλλού αυτή θα ήταν πολύ, πραγματικά πολύ, πιο χρήσιμη.

Share
 

24Media Network

ΑΕΚ είσαι, πρέπει να νικάς

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την επιστροφή στην κανονικότητα, τον καταπληκτικό Μάρκο Λιβάγια και τη δίψα του κόσμου να ξαναδεί από κοντά την ομάδα.

Ένας ουρανός... ασήκωτος

Παύλος και Θανάσης "πέταξαν" ψηλά και ο Γιάννης Κουβόπουλος γράφει για την οροφή του ΟΑΚΑ που ζυγίζει πολλά κιλά και τους Μπερτομέου-Ζαγκλή που έζησαν φοβερή ατμόσφαιρα.

 
POP για τις δύσκολες ώρες

Λόγω Τιμής, η προφορική ιστορία

Οι συντελεστές της σειράς εξομολογούνται στιγμές από την πιο 'εσύ κι εγώ' παρέα της ελληνικής τηλεόρασης.

Social Man
PROMO