ΦΑΓΗΤΟ

H Κουρδιστή Μαϊμού θα σε παρασύρει με τις γεύσεις της

Στο νέο bistro colonial στο Μοναστηράκι θα βρουν καταφύγιο όλες οι ταξιδιάρες ψυχές.

Αν η πόλη της Αθήνας είχε soundtrack, τότε αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο ήχος από τα ροδάκια των βαλιτσών των χιλιάδων τουριστών που περνούν καθημερινά από το Μοναστηράκι, την καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Κάπου εκεί ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια του Ψυρρή και το βλέμμα των χαμένων τουριστών με θέα τον βράχο της Ακρόπολης, βρήκαμε ένα μαγαζί που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα.

Στο χώρο που εδώ και δεκαπέντε χρόνια υπήρχε το διάσημο ιταλικό εστιατόριο, Cosa Nostra, έχει ξεφυτρώσει η ‘Κουρδιστή Μαϊμού’, ένα ‘bistro colonial’, όπως θέλει να το αποκαλεί ο ιδιοκτήτης του, Μιχάλης Τάσσης, το οποίο υπόσχεται να ταξιδέψει οποιονδήποτε αποφασίσει να περάσει την πόρτα του. Εμείς το επιχειρήσαμε και απολαύσαμε αυτό το ταξίδι γεύσεων, μουσικών και αισθήσεων που επιφύλασσε το εσωτερικό του.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson)

Ο χώρος είναι γεμάτος με μικρά και μεγάλα αντικείμενα από όλο τον κόσμο. Βιβλία, μινιατούρες, αγαλματίδια, βαλίτσες, καπέλα, πίνακες και ότι άλλο θα μπορούσες να βρεις σε κάποιο ταξίδι σου σε μια χώρα στην άλλη πλευρά του ημισφαιρίου. Όπως μας εξήγησε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ό,τι θα δεις στην Κουρδιστή Μαϊμού, το έχει φέρει ο ίδιος από τις χώρες που έχει ταξιδέψει στο παρελθόν. Αυτά τα ταξίδια του ήταν άλλωστε που πυροδότησαν και την ιδέα της δημιουργίας του συγκεκριμένου bistro.

Δεν γινόταν, φυσικά, να μη ρωτήσω για το πώς προήλθε το περίεργο όνομα του μαγαζιού. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τάσση, έμπνευση αποτέλεσε ένα παλαιοπωλείο με το ίδιο ακριβώς όνομα που επισκεπτόταν συχνά στο παρελθόν και το είχε ένας άνθρωπος που υπήρξε μέντορας για εκείνον.

Ένα από τα πράγματα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι βαλίτσες που μετατράπηκαν σε τραπέζια δίνοντας ακόμα μια ταξιδιάρικη νότα στο χώρο της Κουρδιστής Μαϊμούς. Στα τραπεζάκια αυτά, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το κοκτέιλ σου, συνοδεύοντάς το με κάποιο finger food, ενώ κάθεσαι αναπαυτικά σε ένα από τους πολύχρωμους καναπέδες. Αν πάλι θέλεις να φας αρχοντικά, τότε μπορείς να κάτσεις σε ένα από τα κλασσικά τραπέζια στην άλλη πλευρά του μαγαζιού.

Στο πατάρι, εκεί που παλιά βρισκόταν το γραφείο του ‘Νονού’ (για όσους είχαν επισκεφτεί το Cosa Nostra) έχει πλέον στηθεί μια σκηνή Βεδουίνων, με χαμηλό τραπέζι, μαξιλάρες και καθρέφτες. Τον συγκεκριμένο χώρο μπορείς κανείς να τον κλείσει για να απολαύσει το μενού με την παρέα του σε μια πιο prive κατάσταση, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.

Παράλληλα, στο υπόγειο θα βρεις ένα εξωτικό τατουατζίδικο όπως εκείνα που έχει συναντήσει ο Μιχάλης Τάσσης στα ταξίδια του στην Ασία. Όχι, μην περιμένεις να χτυπήσεις κάποιο τατουάζ εκεί.

Τον κατάλογο του φαγητού έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Μιχάλης, συνδυάζοντας γεύσεις και πολιτισμούς από τις αναμνήσεις του και τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο. Έτσι, εδώ θα βρεις πιάτα από την Ολλανδία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ιαπωνία, αλλά και κάποια Cosa Nostra Favorite’s, τα οποία παρέμειναν στον κατάλογο.

Eμείς επιλέξαμε να δοκιμάσουμε την κροκέτα του Πήτερ του Ολλανδού, η οποία είχε στο εσωτερικό της μπεσαμέλ και μοσχαράκι γάλακτος (8,00 ευρώ). Ένα εξαιρετικό finger food που συνοδεύεται από μια τέλεια σως. Αυτό που, επίσης, μας κίνησε το ενδιαφέρον από τον κατάλογο ήταν και το καλαμάκι με κοτόπουλο του Κιότο (9,00 ευρώ), το οποίο πραγματικά ήταν απόλαυση για τον ουρανίσκο. Σερβίρεται μαζί με ρύζι ατμού.

Η μουσική που θα ακούσεις στην ‘Κουρδιστή Μαϊμού’ έχει τζαζ και σόουλ επιρροές , συμπληρώνοντας έτσι το multi-culti ψηφιδωτό που είχε σκεφτεί εξαρχής ο ιδιοκτήτης της. Αν ψάχνεις για ένα μέρος να ξεφύγεις κάποιο από τα ζεστά απογεύματα στην Αθήνα, μόλις το βρήκες.

Κουρδιστή Μαϊμού, Αγίας Θέκλας 5, Μοναστηράκι (τηλ. 2103310900)