ΦΑΓΗΤΟ

Ήξερες ότι υπάρχουν breatharians και τρέφονται (μόνο) με αέρα;

H δίαιτα του αέρα, όπως ονομάζεται, απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή στερεάς τροφής.

Πριν από λίγες ημέρες σε μια κλασσική αναζήτηση θεμάτων στο διαδίκτυο, έπασα πάνω σε κάτι που πραγματικά δεν είχα ξαναδεί και με σόκαρε. Είχα ακούσει για vegans, vegetarians, μέχρι και pescetarians, όμως το τελευταίο που περίμενα να δω είναι πως υπάρχουν breatharians. Και είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι, άτομα που τρέφονται (σχεδόν αποκλειστικά) με αέρα.

Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, αλλά στην Αμερική ο breatharianισμός, έχει αρκετούς πιστούς από τη δεκαετία του 1980. Αποκαλείται και Inedia που στα λατινικά σημαίνει νηστεία, γιατί ουσιαστικά μιλάμε για μια διατροφή που αποκλείει κάθε είδους στερεά τροφή.

Κάποιος που είναι breatharian, δεν μπορεί να φάει ούτε κρέας, ούτε ψάρι, ούτε λαχανικά, ούτε φρούτα, τουλάχιστον στην κανονική τους μορφή. Μερικοί breatharians επιλέγουν να τα πολτοποιήσουν και να τα καταναλώσουν υπό τη μορφή ενός smoothie, ενώ άλλοι ακόμη πιο σκληροπυρηνικοί, όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά επιλέγουν να κάνουν ακόμη και αποχή από το νερό για κάποιες ημέρες.

Η δίαιτα του αέρα αποτελεί ένα μέρος της φιλοσοφίας του ινδουισμού, όπου μέσα από ασκήσεις του μυαλού, φωτίζεται και ολοκληρώνεται ολόκληρο το ‘είναι’ ενός οργανισμού. Σύμφωνα ωστόσο με την επιστημονική κοινότητα, το να ακολουθήσει κάποιος τη συγκεκριμένη πρακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού χωρίς τροφή ή νερό απειλείται άμεσα η ζωή του.

Οι breatharians έχουν άλλη άποψη. Τον τελευταίο καιρό, μια νεαρή Αμερικανή breatharian ονόματι Audra Bear, έχει τραβήξει τα βλέμματα με τη σελίδα της στο Instagram, όπου ανεβάζει ασκήσεις αναπνοής και δηλώνει πως έχει καταφέρει να μείνει μακριά από τις στερεές τροφές για περίπου οκτώ μήνες. Πριν γίνει breatharian ήταν vegan, όμως έψαχνε κάτι άλλο.

Κάνοντας ασκήσεις αναπνοής

Το φαγητό της Audra

More food

Το μόνο που κάνει πλέον είναι να πίνει χυμούς και να κάνει καθημερινά ασκήσεις αναπνοής για 40 λεπτά. “Παίρνω την ενέργεια που χρειάζομαι μέσω της αναπνοής, αλλά και από χυμούς. Οι ασκήσεις που κάνω με βοηθούν να καταλάβω τι χρειάζομαι τελικά και τι όχι. Δεν είχα σκοπό να αφήσω το φαγητό, αλλά μετά από αυτές τις ασκήσεις, νιώθεις ότι δεν έχεις πια την αίσθηση της πείνας”, ισχυρίζεται η Audra, η οποία διατηρεί μια άψογη σιλουέτα.

Όταν τρέφεσαι μόνο με αέρα

Στο προφίλ της στο Instagram φαίνεται γεμάτη ενέργεια και χαρούμενη, ωστόσο αρκετοί διατροφολόγοι είναι αρνητικοί σε όλο αυτό το κίνημα που έχει δημιουργηθεί. “Είναι μια επικίνδυνη πρακτική. Υπάρχουν στοιχεία που ο οργανισμός θα πρέπει να λαμβάνει καθημερινά από την τροφή του, προκειμένου να λειτουργεί κανονικά. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία”, είναι η δική τους απάντηση.

(Κεντρική φωτογραφία: 123rf.com)