ΦΑΓΗΤΟ

Ο χοιρινός ‘γύρος’ του Senios στοιχειώνει πλέον τα όνειρά μου

Ξέχνα το new age καφενείο που ήξερες. Ο νέος Senios είναι και πάλι ωραίος και περιποιημένος, αλλά η έμφαση εδώ πέφτει στην αγνή, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

‘Καταραμένος’ να είναι και ο Δήμος Μπαλόπουλος (ο ταλαντούχος σεφ που επιμελείται πλέον το μενού) και η -γλυκύτατη- εκ Σερρών γιαγιά του. Ο πρώτος γιατί είναι υπεύθυνος για την μεγαλύτερη -κατ’εμέ- ‘μαγκιά’ του μενού, τον εθιστικό χοιρινό ‘γύρο’ (στην πραγματικότητα ψιλοκομμένη χοιρινή μπριζόλα λαιμού που ψήνεται στη σχάρα) που ‘ξαπλώνει’ αναπαυτικά πάνω σε ένα -γεμιστό με φέτα- τηγανόψωμο μούρλια, συνοδεία ‘όπως πρέπει’ φρέσκιας τηγανητής πατάτας και κρεμμυδιού και ντομάτας στη σχάρα.

Και η γκράνμα Χιώνα γιατί δική της μας είπαν ότι είναι η συνταγή για την ‘ξεμυαλίστρα’ καρυδόπιτα (καθώς επίσης για την crispy σπανακόπιτα) που είναι το μεγάλο αφεντικό ανάμεσα στα διαθέσιμα γλυκά (όπως ο σοκολατένιος κορμός και οι μελωμένοι λουκουμάδες με παγωτό). Μια πραγματικά αφράτη κυρία (στην καρυδόπιτα αναφέρομαι) που έρχεται συνοδεία μοσχοβολιστού ‘αχ βαχ’ παγωτού καϊμάκι.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Τα συγκεκριμένα πιάτα είναι, στα τεφτέρια μου, οι δυο πιο λαχταριστοί λόγοι που με κάνουν να θέλω να επιστρέψω χθες στην νέα αυτή εκδοχή του project της δαιμόνιας ομάδας του πολυβραβευμένου Clumsies. Ναι, του γνωστού Clumsies. Αυτού που έχει βαρεθεί να ψηφίζεται μέσα στα καλύτερα bar του πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να γνωρίζεις πριν καθίσεις στα τραπέζια του πάλαι ποτέ υφασματάδικου στα πέριξ της πλατείας Αγίας Ειρήνης.

Έτσι και αλλιώς, αν δεν είχες την τύχη να έρθεις στο O.C. (εκ του Original Chic) Senios, εκείνο με τις πολυθρόνες με το μπλε βελούδο και την αστική ατμόσφαιρα, θα υποψιαστείς ότι εδώ δεν μιλάμε για ένα απλό μεζεδοπωλείο τόσο από την διακόσμηση (η ροζ μαρμάρινη μπάρα έχει φύγει, αλλά έχει μείνει ευτυχώς πίσω το εξαιρετικό ντεκόρ με τα δρύινα βαρέλια), όσο και από υπέροχες φλασιές στο μενού με τα ποτά.

Εκεί που, πέρα από μια ποικιλία από εκλεκτά τσίπουρα και ούζα, μπορείς (γράψε λάθος, ΠΡΕΠΕΙ εννοούσα) να δοκιμάσεις το αρωματισμένο premium ούζο (σου έρχεται on the rocks παρέα με ένα μπουκαλάκι νερό που έχει αρωματιστεί με λαχανικά) και -ειδικά αν πάρεις κρεατομεζέδες- το Bloody Mary με τη γεύση από σπιτικά γεμιστά.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Δυο από τις επιλογές cocktail (όλα με έμπνευση ελληνικά φαγητά) μαζί με τα Scotch & Soda (εδώ με σόδα που θυμίζει παστέλι), Negroni (εδώ με μαύρες ελιές και ρίγανη) και Old Fashioned (εδώ με ρακόμελο, κονιάκ και χαλβά). Αν και, προσωπικά, ως γλυκατζής, εκτίμησα απείρως το Milk Punch (πες το και κοκτειλ μπουγάτσα, δεν θα προσβληθεί κανείς) με μαστίχα, κανέλα, βανίλια και άρωμα και γεύση μπουγάτσας που μια χαρά αντικαθιστά το γλυκό.

Προσοχή. Το γεγονός ότι ‘καψουρεύτηκα’ παράφορα τα δυο πιάτα που προανέφερα, δεν σημαίνει ότι δεν έχω την ευσυνειδησία να τονίσω πόσο π.χ. ελαφρύ είναι γενικότερα το τηγάνι του μαγαζιού. Κάτι που διαπίστωσα τόσο από το τηγανητό γαριδάκι (ευκολοφάγωτο σαν ποπ κορν) όσο και από τα πιταράκια του (με μελίχλωρο Μήλου και γραβιέρα Κρήτης) που, με το που ήρθαν στο τραπέζι, τα πήρα κυριολεκτικά αγκαλιά και τα ήθελα δικά μου, όλο δικά μου, μόνο δικά μου.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ενώ, για να προλάβω όσους πατεράδες εκεί έξω αναρωτιούνται τι παίζει να φάει εδώ το τέκνο τους, η απάντηση είναι. Αρκετά και καλά. Αν και η κόρη μου είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστεί -πέρα από τις τυροκροκέτες, το τηγανητό καλαμάρι και τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια- με τη γιαουρτλου με κεφτεδάκια σουβλιστά που πραγματικά μου θύμισαν αυτά που φτιάχνει η χρυσοχέρα πεθερά μου.

Στο τέλος της ημέρας το νέο Senios (με το χαρακτηριστικό stencil γαρύφαλλο στον τοίχο και το καβουρδιστήρι του καφέ στον πρώτο όροφο-ναι, φτιάχνουν και το δικό τους καφέ) είναι μια χαρά στέκι. Και δεν μιλάω μόνο για από το μεσημέρι και μετά. Εδώ η φάση ξεκινάει δυνατά ήδη από τις οχτώ το πρωί, όταν αρχίζουν και σερβίρονται οι καφέδες του. Ενώ λίγο πιο μετά, από τις δέκα, μπορείς είτε να πάρεις την εξαιρετική ομελέτα σε σάντουιτς με τομάτα, ζαμπόν και τυρί (επίσης καγιανά με σπέσιαλ παστό που έρχεται με το ΚΤΕΛ από την Μεσσηνία, την πατρίδα του σεφ)  ή -καινούργια πατέντα- να διαλέξεις από την βιτρίνα ότι αλλαντικό και τυρί θέλεις και να φτιάξεις το δικό σου σάντουιτς. Ότι πρέπει δηλαδή για να ανοίξει σωστά το μάτι σου.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Και σκέψου ότι με αυτά και με εκείνα, δεν πρόλαβα να σου πω λέξη και για άλλα σημαντικά. Όπως τον δίσκο με τις αλοιφές που έρχεται με το καλημέρα στο τραπέζι (τόσο ωραία και πικάντικη τυροκαυτερή έχω καιρό να δοκιμάσω), τα μαγειρευτά ημέρας (αν πετύχεις το παστίτσιο, πάρε επιτόπου και μια μερίδα για το σπίτι) ή σπιτικά πιάτα που δικαιώνουν την φήμη τους όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι με πατάτες και γιδινό Κρήτης. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι αυτό. Ότι δηλαδή θα υπάρξει επόμενη φορά. Είπαμε, δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια, σβήνω σε χοιρινό + Bloody Mary τα δικά σου τα ‘σένια’ σημάδια.

Senios, Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ.: 210-3318778