123rf
ΦΑΓΗΤΟ

Οι 8 πιο άχρηστες διακοσμήσεις ελληνικών φαγητών

Το μαρουλόφυλλο κάτω από την μπριζόλα και άλλες επτά εικαστικές παρεμβάσεις στο φαΐ μας.

Πάντα μεγαλώνοντας απορούσα και κορόιδευα την ύπαρξη μαρουλόφυλλου κάτω από την μπριζόλα ή το κοτόπουλο φιλέτο μου. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρώ ότι αυτή η παραδοσιακή, ταβερνίσια διακόσμηση έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτό με έκανε να αναλογιστώ και άλλες τέτοιες άχρηστες διακοσμήσεις σε φαγητά, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο αγαπημένες και να τις καταγράψω σε αυτό εδώ το κείμενο.

Το μαρουλόφυλλο κάτω από την μπριζόλα

Η πιο ελληνική αισθητική πιάτου, και που δυστυχώς χάρη στα ριάλιτι μαγειρικής τείνει να εκλείψει εντελώς. Αν και ποτέ δεν την κατάλαβα, στεναχωριέμαι λίγο που κανείς πλέον δεν το κάνει. Ένα μεγάλο πλατύ μουσκεμένο μαρουλόφυλλο, εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και στη βουτιά του κομματιού σου στο ζουμί. Δεν το έτρωγε φυσικά ποτέ κανείς και ήταν καθαρά για διακοσμητικούς λόγους.

Ποσοστό εμφάνισης σήμερα: 2%

Η ελιά πάνω στο τζατζίκι

123RF

Από τις πιο όμορφες, αλλά και πιο άχρηστες διακοσμήσεις της ελληνικής κουζίνας. Δεν δίνει κάποια γεύση στο τζατζίκι, άσε που συνήθως υπάρχει και χωριάτικη στο τραπέζι, άρα καλύπτεις από εκεί την όρεξή σου για ελιά. Τουλάχιστον δεν μένει αφάγωτη. Αρκετές φορές το φαγωμένο κουκούτσι παραμένει στο πιατάκι του τζατζικιού, δυσκολεύοντας το σφουγγάρισμα του ψωμιού.

Ποσοστό εμφάνισης σήμερα: 89%

Το αυγό μέσα στο πασχαλινό τσουρέκι

123rf

Κανείς ποτέ δεν έφαγε αυτό το σφηνωμένο στο τσουρέκι αυγό και κανείς δεν έφαγε και το μέρος του τσουρεκιού που ακουμπούσε και έχει αφήσει τα κοκκινάδια του.

Ποσοστό εμφάνισης σήμερα: 99%

Στρογγυλή φέτα από λεμόνι πάνω στο φαΐ

123rf

Προσοχή δεν λέμε το κομμένο στα δύο ή στα τέσσερα λεμόνι, που χρησιμεύει στο να το στύψεις και να νοστιμέψεις το φαγητό. Μιλάμε για κάποια φαγητά στα οποία τοποθετούνται κυκλικές, λεπτές φέτες από λεμόνι για διακόσμηση, τις οποίες απλά παραγκωνίζεις, για να φας.

Ποσοστό εμφάνισης σήμερα: 7%

Ζεσταμένες φέτες ανάλατης ντομάτας και αγγουριού

Yπάρχουν συνήθως πλάι σε μπριζόλες, κοτόπουλα, μερίδες. Έχουν πάρει θερμότητα από το κρέας και είναι πάντα άνοστα και ανάλατα. Ο λόγος που μπαίνουν είναι κυρίως διακοσμητικός, θα προτιμούσαμε όμως στον χώρο που πιάνουν να υπήρχαν έξτρα πατάτες ή έξτρα τζατζίκι ή έξτρα σως.

Ποσοστό εμφάνισης σήμερα: 64%

Κλωνάρι μαϊντανού

123rf

Δεν έχει καμία γευστική σχέση με το υπόλοιπο πιάτο και δεν είναι ψιλοκομμένο ώστε να αποκτήσει. Είναι ένα κλωνάρι μαϊντανού τοποθετημένο ωμό για λόγους αισθητικής πάνω ή δίπλα στο πιάτο με σκοπό να μη φαγωθεί. Άλλες φορές τοποθετείται ή/και κλωνάρι από δεντρολίβανο.

Ποσοστό εμφάνισης σήμερα: 31%

Λωρίδες μπαλσάμικο

123rf

Ας το παραδεχτούμε. Το μπαλσάμικο δεν είναι ωραίο. Σε κάποια φάση μας ξεγέλασε ότι είναι ωραίο (ίσως κάπου τότε που μπήκαμε στο ευρώ) και εγκαταλείψαμε το πατροπαράδοτο ξύδι για το μπαλσάμικο. Και όχι μόνο αυτό. Αρχίζαμε να το βάζουμε παντού. Και σε μέρη που δεν θέλουν ξύδι. Και κυρίως το κάναμε διακοσμητικό. Έτοιμο το πιάτο, πάρε ένα ζιγκ ζαγκ από πηχτό μπαλσάμικο να το διακοσμήσεις. Ε, όχι. Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η ιστορία με το μπαλσάμικο.

Ποσοστό εμφάνισης σήμερα: 73%