ΦΑΓΗΤΟ

Οι κατσαρόλες Star Wars έρχονται στην κουζίνα σου από γαλαξία μακρινό

A long time ago in a fournos far, far away.

H σύμπραξη της εταιρείας κατσαρολικών Le Creuset με το Star Wars franchise αποτελεί την δίχως άλλο και χωρίς ίχνος αντιπάλου από-πού-στο-διάτανο-μας-ήρθε συνεργασία της χρονιάς.

Αν από αυτήν την παράγραφο δεν καταλάβατε τίποτα, τότε δεν σας κατηγοράω, λογικό είναι, άλλωστε κι εμένα μου πήρε άνω του δεκάλεπτου να καταλάβω πως συνδυάζει κανείς τις περιπέτειες του Λουκ Σκαηγουόκερ, του Χαν Σόλο και των λοιπών με ένα άρτιο σκεύος, ιδανικό για μοσχαράκι στην γάστρα. Κι όμως. ΚΙ ΟΜΩΣ. Η Le Creuset έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Disney και τους έριξε την ιδέα που θα προκαλέσει πάταγο στην κουζίνα μας. Ή και όχι. Τους λέει “κύριες και κύριοι της Disney, ήρθαμε εδώ για να σας προτείνουμε κάτι μοναδικό, κάτι ανεπανάληπτο, κάτι που δεν έχει παιχτεί σε κανέναν γαλαξία”. Σιγή στο board room, αλλά ξεκάθαρα το opening pitch έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Τι να θέλουν να προτείνουν; Νέα φωτόσπαθα; Μια γυμνή φωτογράφηση του Yoda; Αναπνευστήρα θαλάσσης Darth Vader; Την κομμωτική βίβλο του Kylo Ren;

Όχι, κρίμα αλλά όχι, όχι και όχι, είναι οι απαντήσεις. Διατί η Le Creuset κάνει μια έτσι και βγάνει μια καταμαύρη κατσαρόλα ανθυπογάστρα, μια ανθυπογάστρα που έχει την παγωμένη μορφή του Χαν Σόλο στο καπάκι και την βάζει με κρότο στο τραπέζι. “Κατσαρόλες Star Wars φίλες και φίλοι” τους λέει. Χειροκροτήματα, ιαχές, “τι είπες τώρα”, κοπάνημα κεφαλής στο τραπέζι από την έκσταση και τέτοια. Δοθήκανε χειραψίες, έπεσαν σφιχτές και εγκάρδιες αγκαλιές και το πρότζεκτ πήρε ομπρός.

Η άμεση αντίδραση του διαδικτύου ήταν κάπως απορημένη και κάπως κολλημένη στο ερώτημα “ποιος ακριβώς θα πάρει κατσαρόλες Star Wars;

Από το πίσω μέρος της αιθούσης, κάπως διστακτικά είναι η αλήθεια, ένα χέρι σηκώνεται και δύο τρεμάμενα χείλια ξεστομίζουν ένα ξεψυχισμένο και μουρμουριαστό “εγώ”. Είναι το δικό μου χέρι και είναι η δικιά μου φωνή φίλες και φίλοι. Διότι ναι, είμαι σε αυτό το σημείο της ζωής μου που μπορώ να πω πως το target audience της Le Creuset είμαι εγώ. Όταν λέω εγώ, δεν εννοώ ότι θέλει ΜΟΝΟ εμένα για πελάτη (καταστροφική τακτική, αλλά κολακευτικότατη) ή πως θέλει μόνο 43χρονους που μένουν στον Άγιο Ελευθέριο (εξίσου καταστροφική τακτική, αλλά άκρως ενδιαφέρον demographic, αυτό σας το λέω με σιγουριά), αλλά μάλλον ότι θέλει λεβένδαι σαν κι εμένα: πατημένα 40, που ζούμε μονάχοι μας, που μαγειρεύουμε αλλά συνήθως δεν είναι κανείς εκεί για να το εκτιμήσει, που ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν ξεπέρασαν ΠΟΤΕ την αρρώστια τους για το Star Wars και που συλλέγουν πράγματα χωρίς να το σκέπτονται για χρονικό όριο άνω του τριλέπτου.

Όταν λοιπόν εμένα εμφανίζεται στην οθόνη μου ένα σκεύος φούρνου, μια ανθυπογάστρα, ένα τσίλικο κατσαρόλι που έχει πάνω τον Han Solo ή τον Darth Vader ή έχει ένα γουστόζικο C3PO theme, τότε ναι, είμαι αυτός που θα πει “ΝΑ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ”. Τώρα θα μου πει κάποιος “Μάκη μου, καμάρι μου, το σκεύος φούρνου το Han Solo Carbonite Signature Roster κοστολογείται στα 450 ντάλαρς, ενώ το Darth Vader Round Dutch Oven θέλει 395 ντάλαρς”. Ναι, θα απαντήσω εγώ, αλλά μήπως έχω παιδιά να θρέψω; Μήπως έχω φίλους, σχέση , ζωή γενικότερα; Όχι είναι η απάντηση. Άσε που τα κατσαρολάκια (τα mini cocotte που λένε και στο χωριό μου) που έρχονται σε C3PO, R2D2 και BΒ8 themes είναι μόλις 30 ντάλαρς. Ούτε φρέσκο παιχνίδι στο πλεστέσιο δεν παίρνεις με 30 ντάλαρς, άσε που δεν αντέχουν και πολύ στο μάτι της κουζίνας. Δεν το λέω έτσι, κάπως έτσι χάσαμε το FIFA 19, αιωνία του η μνήμη. Το πώς βρέθηκε στο μάτι της κουζίνας, είναι κουβέντα για μια άλλης στιγμή, ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ.

Το θεωρώ περιττό να αναφέρω ότι έχω βάνει το όνομά μου στην λίστα των ενδιαφερομένων και αναμένω εναγωνίως το επίσημο launch της σειράς την πρώτη του Νοέμβρη. Με φαντάζομαι ήδη. Να μπαίνω αλαφιασμένος σε ένα μαγαζί μαγειρικών ειδών, με σφραγίδες ιδρώτα στην αμασχάλη, όπως όλοι εσείς οι φυσιολογικοί άνθρωποι που περιμένετε με γκεμιασμένη λύσσα το νέο iphone ή το νέο galaxy ή πως διάλο τα λένε αυτά που παίρνετε και να αρπάζω έναν τυχαίο υπάλληλο από τους ώμους. “ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΙΚΑ STAR WARS ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΕ; ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΤΕ; ΠΟΣΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ;”, θα του ουρλιάξω με το μάτι του τρελού. “ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΤΑ ΚΡΥΒΕΙΣ;”

Fast forward μερικές ώρες μετά από αυτήν την υπέροχη στιγμή και θα βάζω τα νέα μου κατσαρολικά στο ντουλάπι με τα υπόλοιπα, χρησιμοποιώντας τα πιο παλαιά μου σκεύη για να φτιάξω μια μακαρουνάδα. Διότι είπαμε, θα πάρουμε κατσαρολικά Star Wars, δεν είπαμε ότι θα τα λερώσουμε κιόλα.

Και η ζωή συνεχίζεται με την ίδια δόση θλίψης στο μαγικό βασίλειο του Αγίου Ελευθερίου.

***

Και μην ξεχνάς! Αν θες να ακούσεις και άλλη ποπ κουλτούρα, το ‘POP ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ’ είναι εδώ για σένα: