ΦΑΓΗΤΟ

Πώς να φτιάξεις τα τέλεια αυγά Benedict στο σπίτι σου

O food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδης (a.k.a. Cool Artisan) σου δείχνει την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για το ιδανικό brunch.

Όσα χρόνια μαγειρεύω στα brunch της πόλης ξέρω πως η συγκεκριμένη συνταγή για αυγά είναι η αγαπημένη των Αθηναίων για τα Κυριακάτικα μεσημέρια τους. Και δεν τους αδικώ. Είναι η στιγμή χαλάρωσης που περιμένουμε από το πρωί της Δευτέρας και της αξίζει.

Σπάνια πια θα την σερβίρω στην ορίτζιναλ εκδοχή της καθώς προτιμώ να παίζω δημιουργικά όπως και όσο μπορώ. Η παραλλαγή που έχω κάνει φέτος στο μενού του Beauty Killed The Beast είναι με βάφλες γλυκοπατάτας στη θέση του ψωμιού, hollandaise πατζαριού και καπνιστό ψαρονέφρι. βέβαια δεν λείπει το σαγανάκι ταλαγάνι στη σχάρα. Και από τις πρώτες ήδη Κυριακές έχει αναδειχθεί στο νούμερο ένα αγαπημένο πιάτο μας.

Τι θα χρειαστείς

Για την Hollandaise sauce

 

1 κουταλιά σούπας λευκό ξύδι

1 κουταλιά σούπας νερό

1 κουταλιά σούπας μουστάρδα

2 κρόκους

500 γραμμάρια βούτυρο

Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)

Για το αυγό ποσέ

1 αυγό

1 κουταλιά σούπας λευκό ξύδι

Για το πιάτο (μια μερίδα)

1 φέτα ψωμί

1 φέτα καπνιστό ζαμπόν 

4 κουταλιά σούπας hollandaise sauce

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει αφαιρούμε με ένα σουρωτήρι όλα τα λευκά στοιχεία, για να έχουμε βούτυρο κλαριφιέ. Βάζουμε νερό να σιγοβράζει σε μια μικρή κατσαρόλα. Στήνουμε ένα γυάλινο μπολ πάνω από το νερό που σιγοβράζει, σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε μέσα στο μπολ το ξύδι, το νερό, τη μουστάρδα κι έπειτα τους κρόκους. Χτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη. Θέλουμε να αφρατέψει το μείγμα, αλλά δεν πρέπει να το χτυπήσουμε πολύ και σπάσει. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε πάγο και τοποθετούμε μέσα το μπολ με το μείγμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο κλαριφιέ σε μικρές δόσεις. Χτυπάμε καλά ανά μια δόση που ρίχνουμε στο μείγμα προσέχοντας πάντα να απορροφηθεί η προηγούμενη. Το βούτυρο πρέπει να πέφτει στο μείγμα με ροή σαν λεπτή κορδέλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι αν θέλουμε και ανακατεύουμε. Διατηρούμε σε θερμός για έως και 5 ώρες.

Για το αυγό ποσέ

Ξεκινάμε με το αυγό ποσέ βάζοντας 3 δάχτυλα νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Έχει σημασία να μην βάλουμε πολύ νερό μέσα στην κατσαρόλα για να μας πετύχει το σχήμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι. Σπάμε το αυγό μέσα σε ένα μπολάκι. Με ένα αυγοδάρτη δημιουργούμε δίνη στο νέρο της κατσαρόλας και ρίχνουμε το αυγό στο κέντρο της. Βράζουμε για λιγότερο από 2 λεπτά και αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.

Για το στήσιμο του πιάτου

Φρυγανίζουμε το ψωμί. Παραδοσιακά φτιάχνεται με English muffin αλλά εγώ το προτιμώ (και το προτείνω) με χωριάτικο πολύσπορο. Τοποθετούμε από πάνω το ζαμπόν, το αυγό και τέλος την hollandaise sauce. Σερβίρουμε αμέσως

Σου άρεσε αυτή η εκδοχή; Βρες τον Γαβριήλ Νικολαΐδη στο Instagram για περισσότερες ιδέες και συνταγές.

Φωτογραφίες: Κάτια Δέδε