ΦΑΓΗΤΟ

Πώς να φτιάξεις το τέλειο φθινοπωρινό μενού στο σπίτι

H food blogger Mamatsita, μας δείχνει τρεις απλές και γρήγορες συνταγές, για το καλύτερο τραπέζι της εποχής.

Ως γνωστόν ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Κι ως ακόμα πιο γνωστό, δεν υπάρχει τίποτα πιο σέξι από έναν άνδρα που σε καλεί σπίτι του για να δοκιμάσεις τις σπεσιαλιτέ που μαγείρεψε μόνος του και όχι, δεν τις παρήγγειλε από delivery.

Ξεπέρασε το σύνδρομο ‘θα φτιάξω μια μακαρονάδα’ και πέρνα σε κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό. Ένα ολόκληρο μενού με σαλάτα, κυρίως πιάτο και ναι, επιδόρπιο. Θα σε βοηθήσω εγώ!

Με τις εύκολες, απλές και κυρίως νόστιμες συνταγές του βιβλίου μου, ‘Μαγειρεύω Εποχές’. Γιατί αφού θα ξεκινήσεις να μαγειρέψεις, καλύτερα να μαγειρέψεις εποχές. Με υλικά δηλαδή της εποχής! Γιατί εκτός του ότι κάνει καλό σε σένα, κάνει καλό και στον πλανήτη!

(Αν θες να αγοράσεις το βιβλίο με τις συνταγές της Mamatsita, μπορείς να το βρεις εδώ)

Σαλάτα με μήλα, χαλούμι και κουκουνάρι

Υλικά

220 γρ. χαλούμι

1 κ.σ. κουκουνάρι

2 μαρούλια σγουρά

1 μαρούλι λόλα ρόσα

1 μήλο

για το dressing

¼  κούπας ελαιόλαδο

3 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι

1 κ. σ. μέλι

Εκτέλεση

 

Ζέστανε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Κόψε το χαλούμι σε κομμάτια και ψήστο για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Μετέφερε το σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι, καβούρντισε το κουκουνάρι για λιγότερο από 1 λεπτό, ίσα ν’ αρχίσει να παίρνει χρώμα. Κόψε τα μαρούλια και βάλτα στη σαλατιέρα. Κόψε το μήλο σε λεπτές φέτες και πρόσθεσε το στη σαλάτα. Βάλε και το χαλούμι με το κουκουνάρι και ρίξε αλάτι.

Φτιάξε το dressing βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι με καπάκι και ανακίνησε πολύ καλά. Πρόσθεσε το dressing στη σαλάτα.

Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα πορτοκάλι

Υλικά

4 χοιρινές μπριζόλες

2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα

για τη σάλτσα

χυμό από 1 πορτοκάλι

2 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.γλ. μέλι

2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη

ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

 

Βάλε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σάλτσα και χτύπησε τα για 1 περίπου λεπτό. Σε μια φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σόταρε τις χοιρινές.

Θωράκισε τες για 5 περίπου λεπτά, γυρνώντας τες αρκετές φορές απ’ όλες τις πλευρές για να πάρουν χρώμα. Πρόσθεσε αλάτι & πιπέρι και στη συνέχεια αφαίρεσε τες από την κατσαρόλα και βάλτες σ’ ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα σόταρε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια να καραμελώσουν κι ύστερα βάλε πάλι μέσα τις χοιρινές. Πρόσθεσε τη σάλτσα, σκέπασε την κατσαρόλα, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε για 15-20 λεπτά.

Πορτοκαλόπιτα

Υλικά

1 ½ κούπα ζάχαρη

4 αυγά

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

1 ½ κούπα ηλιέλαιο

3-4 κάψουλες βανίλιας

1 φακελάκι baking powder

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 πακέτο κατεψυγμένα φύλλα Βηρυτού

για το σιρόπι

1 κούπα νερό, 2 κούπες ζάχαρη

τη φλούδα και τον χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι

Εκτέλεση

 

Στον κάδο του μίξερ χτύπα πρώτα τη ζάχαρη με τ’ αυγά να αφρατέψουν κι ύστερα πρόσθεσε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, τη βανίλια, το baking powder και το ξύσμα από τα πορτοκάλια. Ανακάτεψε τα αυγά καλά, να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Θρυμμάτισε με τα χέρια σου τα φύλλα Βηρυτού κι έτσι όπως είναι παγωμένα, ρίξτα στο μείγμα. Ανακάτεψε πολύ καλά με σπάτουλα.Βουτύρωσε καλά το σκεύος που θα ψήσεις την πορτοκαλόπιτα και ρίξε εκεί το μείγμα. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Για να είσαι σίγουρος πως το γλυκό σου έχει ψηθεί, στην μισή ώρα βύθισε στο κέντρο του σκεύους ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει στεγνό τότε η πορτοκαλόπιτα είναι έτοιμη. Την βγάζεις από τον φούρνο και την αφήνεις να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζεις το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρόλα για 10 λεπτά.  Όπως είναι ζεστό το σιρόπι και κρύα η πορτοκαλόπιτα την περιχύνεις κουταλιά κουταλιά.

Σέρβιρε την πορτοκαλόπιτα με παγωτό. Αν θέλεις μπορείς να φτιάξεις ατομικές σαν αυτές που βλέπεις στην φωτογραφία.

> Βρες κι άλλες πολλές λαχταριστές και εύκολες συνταγές, ακολουθώντας την Mamatsita στο Instagram.