© Andy Clayton-King / AP
ΦΑΓΗΤΟ

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σάντουιτς με πατατάκια

Αν είναι να το κάνεις, κάν' το σωστά με αυτούς τους πέντε συνδυασμούς.

Αν ένα πράγμα δεν κατάλαβα ποτέ μου στο φαΐ, είναι το σάντουιτς με πατατάκια ή αντίστοιχα  η κρέπα με πατατάκια. Γενικά, για ποιον λόγο να θες να συνδυάσεις τα πατατάκια με οτιδήποτε άλλο εκτός από σος; Ή πιο απλά: γιατί να τα συνδυάσεις με οτιδήποτε αντί να τα φας σκέτα;

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ανάμεσά μας αυτοί οι άνθρωποι, και είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, λοιπόν, το σάντουιτς με πατατάκια δεν περιορίζεται απλά στα μικρά πατατάκια που μπορείς να βάλεις σε κάποιες oldschool κρεπερί και σαντουϊτσάδικα.

Το crisp sandwich, όπως λέγεται, είναι ένα «βρώμικο» που όλοι έχουν δοκιμάσει, είτε σε μαγαζιά είτε έστω στα σπίτια τους. Το 2015 μάλιστα άνοιξαν και κάποια σαντουϊτσάδικα με ειδίκευση στο crisp sandwich.

Στο θέμα μας όμως. Αν επιλέξεις να βάλεις πατατάκια στο σάντουιτς ή το τοστ σου, ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί;

Πατατάκια, βούτυρο, ψωμί του τοστ

Η πιο απλή εκδοχή του σάντουιτς με πατατάκια είναι το απλό τοστάκι με πατατάκια. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις βούτυρο σε δύο φέτες και ανάμεσά τους να βάλεις τα πατατάκια. Όταν λέμε πατατάκια μπορείς να βάλεις από τα απλά με το αλάτι ή ακόμα καλύτερα όποια άλλη γεύση θες. Απλώς, θα βγει καλύτερο αν η γεύση που επιλέξεις ταιριάζει και σε σάντουιτς. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε πατατάκια με γεύση ξύδι, κρεμμύδι, τσένταρ, και κοίτα να αποφύγεις πατατάκια με γλυκές γεύσεις όπως το sweet chilli.

Πατατάκια, βούτυρο, σος, ψωμί του τοστ

Το ίδιο ακριβώς με το προηγούμενο, απλώς προσθέτεις και σος. Οι Άγγλοι βάζουν brown sauce (σκούρα κέτσαπ), salad cream, κάποιο chutney όπως το Branston Pickle, μπάρμπεκιου σος ή μαγιονέζα. Αν δεν βρεις κάτι από τα τρία πρώτα στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς, χρησιμοποίησε φυσικά τη σος μπάρμπεκιου ή τη μαγιονέζα. Με μέτρο όμως. Όλες οι συνταγές για σάντουιτς με πατατάκια τονίζουν να μην το πήξεις στη σος. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο μαλακό, αφράτο ψωμί σάντουιτς, αντί του τοστ.

Πατάτακια, φυστικοβούτυρο, πίκλα, ψωμί του τοστ

Απλώνεις από τις δύο πλευρές το φυστικοβούτυρο και κολλάς στη μία της πίκλες αγγουριού και στην άλλη τα πατατάκια. Το κλείνεις συνθλίβοντας τα πατατάκια για να πάνε παντού.

Πατατάκια, τυρί κρέμα, κρεμμύδι, αφράτο ψωμί

Όσο γίνονται πιο έντονα τα υλικά, μπορείτε να επιλέγεις κάποιο άλλο πιο αφράτο ψωμί αντί εκείνο του τοστ.

Πατατάκια, βούτυρο, τσένταρ, αλλαντικό, αφράτο ψωμί

Μπορείς να βάλεις ζαμπόν ή γαλοπούλα ή μορταδέλα ή όποιο άλλο αλλαντικό σου αρέσει. Και επειδή η συνταγή περιέχει τσένταρ, τα πατατάκια με γεύση τσένταρ ή με γεύση ξύδι ταιριάζουν γάντι.

Ένα είναι σίγουρο: από τη στιγμή που αποφασίζεις να βάλεις πατατάκια μέσα σε ψωμί δεν υπάρχει γυρισμός. Μπορείς να κάνεις ό,τι συνδυασμό θες. Η αγαπημένη Amy Winehouse συνήθιζε, για παράδειγμα, να τοποθετεί μπανάνα μέσα στο crisp sandwich της. Κάνε, λοιπόν, ό,τι θες – απλά εμείς σου δείξαμε τους πιο απλούς και νόστιμους τρόπους.