ΦΑΓΗΤΟ

Τα καλύτερα φαγητά για όταν είσαι άρρωστος

Και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί.

Το πρώτο από αυτά θα σας κάνει την λιγότερη εντύπωση, αφού η σούπα είναι συνδεδεμένη με το να την τρως όταν είσαι άρρωστος. Έτσι συχνά αν κάποιος δεν είναι άρρωστος και παραγγείλει ή εκφράσει την επιθυμία του για σούπα, η πρώτη φράση που θα ακούσει από την παρέα του θα είναι “Γιατί άρρωστος είσαι”;

Δεν είναι λοιπόν εντυπωσιακό που η σούπα είναι ένα από τα καλύτερα φαγητά για την αρρώστια. Το εντυπωσιακό είναι πως οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί. Έχουν γίνει έρευνες σε εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους ζωμούς και όλοι επέδρασαν το ίδιο θετικά στον οργανισμό, χωρίς να ξεχωρίζει κάποιο συστατικό. Μια πιθανή εξήγηση είναι, πως ο οργανισμός, όταν είναι εξασθενημένος, χρειάζεται ενυδάτωση και η σούπα του την προσφέρει απλόχερα.

Ένα ακόμα σούπερ φαγητό στην καταπολέμηση του κρυολογήματος είναι το σκόρδο. Το σκόρδο πραγματικά θεωρείται ότι θεραπεύει τα πάντα. Είναι ένα αντιφλεγμονώδες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι καλό για την αρθρίτιδα, ακόμα και την κατάθλιψη. Χρησιμοποιούταν ως φάρμακο και τονωτικό και στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς.

Τέλος ο ρόλος της Βιταμίνης C είναι πολύ σημαντικός για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C δεν είναι μόνο τα εσπεριδοειδή, αλλά και το μπρόκολο, η παπάγια, η κόκκινη πιπεριά, η ντομάτα, ο ανανάς. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν τηρούν στην περίπτωση των πορτοκαλιών είναι ότι είναι πιο αποτελεσματικό να καταναλώνεται όλο το φρούτο, παρά μόνο ο χυμός του.