ΦΑΓΗΤΟ

Σουβλάκι από τον Πανερυθραϊκό, τρως και φαγωμένος

Αν είσαι κάτοικος Βορείων Προαστίων είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ξέρεις τι λέω. Στον Πανερυθραϊκό έφαγα το πιο τίμιο, απλό, εκρηκτικά νόστιμο σουβλάκι.

Απόγευμα Σαββάτου μετά από μπάνιο. Το βράδυ είμαι καλεσμένος σε ένα σπίτι στην Ερυθραία. Μαγειρεύω και τρώω ένα (καλά, ενάμιση) πιάτο μακαρόνια Amatriciana. Ξέρω ότι εκεί που θα πάω ίσως παίξει φαγητό. Αλλά δεν με ένοιαζε. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και 6 στα 9 άτομα από την παρέα. Και ήρθαν φαγωμένοι.

Μόνο που στο τραπέζι έπεσε το χαρτί του Πανερυθραϊκού. Ενός ιστορικού σουβλατζίδικου της περιοχής που φημίζεται για το κρέας στα καλαμάκια του. Οι τρεις που ήταν νηστικοί έδιναν ήδη τις παραγγελίες τους. Οι υπόλοιποι 6, οι φαγωμένοι, το παίζαμε λίγο ιστορία, λίγο τραβάτε με κι ας κλαίω. Το κακό ήταν ότι και οι 6 είχαμε δοκιμάσει ξανά Πανερυθραϊκό. Και το να αντισταθούμε θα ήταν τουλάχιστον αστείο.

19 τυλιχτά σουβλάκια έφτασαν στο νούμερο 5 της οδού Βελισσαρίου. 19 τυλιχτά για 9 άτομα, εκ των οποίων οι 6 φαγωμένοι, δεν τα λες και λίγα. Να σημειωθεί μάλιστα και ότι οι τέσσερις ήταν κοπέλες. Μην σε ξενίζει το νούμερο, είναι μικρά τα σουβλάκια του Πανερυθραϊκού. Αλλά κάθε μπουκιά από αυτό το σουβλάκι είναι σαν την “καλή σου μπουκιά”. Εκείνη που κρατάς κάθε φορά στο τέλος του γεύματος για να μείνεις με ωραία γεύση στο στόμα.

 

Αν είσαι από τους λάτρεις του τζατζικιού και των πειραματισμών, sorry που θα σε απογοητεύσω. Αλλά υπάρχουν φορές που το τζατζίκι είναι εκεί για να συμπληρώσει αν όχι να αναδείξει ένα μέτριο σουβλάκι. Και αυτό το μικρό γλύκισμα που είχα στα χέρια μου δεν είχε ανάγκη από κανένα τζατζίκι για να είναι νόστιμο.

Εξου και ο κατάλογός του είναι υπερβολικά απλός. Θες πατάτες τηγανητές; Έχει. Θες σαλάτα; Έχει. Θες κάτι άλλο; Να πας αλλού να το πάρεις. Το συγκεκριμένο μαγαζί καταφέρνει να επιβιώσει τόσα χρόνια χάρη στην ποιότητά του και τις ορδές των φανατικών ακολούθων που έχει δημιουργήσει.

Περιττό να σου πω ότι δεν έμεινε τίποτα στο τραπέζι. Οι τύψεις για την καταστροφή της οιασήποτε διατροφής ενόψει της καλοκαιρινής άδειας βυθίστηκαν στην λαδωμένη πίτα. Με δύο πιάτα μακαρόνια στο στομάχι και για επιστέγασμα δύο τυλιχτά από τον Πανερυθραϊκό, η ημέρα είχε κυλήσει εξαιρετικά.

Να το δοκιμάσεις αυτό το σουβλάκι. Αν είσαι πολύ πεινασμένος, θα σου πρότεινα να φας τρία τυλιχτά και πατάτες. Όταν όμως μυηθείς στη γεύση του, είναι σίγουρο ότι αυτό το σουβλάκι θα το αναπολείς και θα το νοσταλγείς.

Διεύθυνση: Νικολάου Πλαστήρα 43, Νέα Ερυθραία. τηλ.: 210-8000271

Η κεντρική φωτό του άρθρου είναι από το eat-everywhere.com