ΦΑΓΗΤΟ

Στο ΦΙΤΑ θα βρεις ένα διαφορετικό μενού κάθε μέρα

Το νέο εστιατόριο των Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη στο Νέο Κόσμο φέρνει στο πιάτο σου γεύσεις κατευθείαν από το χωριό.

Σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τη στάση Κασομούλη του Τραμ, σε μια μικρή οδό με περίεργο όνομα (Ντουρμ), τρεις δρόμους πίσω από τη Λεωφόρο Συγγρού στο Νέο Κόσμο, έχει ανοίξει εδώ και μερικές ημέρες ένα νέο μαγαζί που με τις μυρωδιές και την αυλή του έχει κάνει τους περαστικούς να αναρωτιούνται. Το ερώτημα που δημιουργείται σχεδόν σε όλους είναι αν βρίσκονται όντως στην πρωτεύουσα ή με κάποιο μαγικό τρόπο έχουν μεταφερθεί σε κάποιο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας ή της Θράκης.

Οι δύο αυτές περιοχές δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Ο Φώτης Φωτεινόγλου (τον οποίο γνωρίζουμε από τις διάσημες Σεϋχέλλες στο Μεταξουργείο) με καταγωγή από την Κομοτηνή και ο φίλος και συνάδελφός του, Θοδωρής Κασσαβέτης από το Μεσολόγγι, αποφάσισαν να φέρουν τις γεύσεις του τόπου τους στην Αθηνά, σε ένα μαγαζί που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα εστιατόρια. Η βασική του διαφορά έγκειται στον κατάλογο με τα φαγητά. Βλέπεις στο ΦΙΤΑ, τυπώνουν νέο κατάλογο κάθε μέρα.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson)

Όπως μας εξήγησε ο Φώτης, αυτό γίνεται γιατί θέλουν να έχουν στο μαγαζί τους μόνο φρέσκες πρώτες ύλες. “Από τότε που συναντηθήκαμε με τον Θοδωρή είχαμε στο μυαλό μας την ιδέα να δημιουργήσουμε αυτό το εστιατόριο. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι μας βρήκε αυτό κι όχι εμείς. Είχα έρθει πριν μερικούς μήνες στην περιοχή ψάχνοντας σπίτι και όταν είδα αυτό τον χώρο, ήξερα ότι ήταν αυτό που θέλαμε.

Στο ΦΙΤΑ τυπώνουμε τον κατάλογο της ημέρας λίγο πριν ανοίξουμε. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μενού, αυτό αλλάζει ανάλογα με τις πρώτες ύλες που θα έχουμε στο μαγαζί. Κυνηγάμε περισσότερο το ψάρι, πηγαίνουμε σε λαϊκές, σε βιολογικές αγορές για να ψωνίσουμε φρέσκα λαχανικά και τα κρέατα, μας τα στέλνουν από την επαρχία. Θα έρθει ο καβουρμάς από την Κομοτηνή, τα αρνιά και τα κατσίκια από την Κίμωλο,το χοιρινό από την Κρήτη και τα κοκόρια από το Μεσολόγγι”.

Καθώς μου μιλούσε ο Φώτης, μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα από εκείνα τα μαγαζιά του χωριού, στα οποία κάθε φορά που καθόσουν σε κάποιο τραπέζι, ερχόταν ο σερβιτόρος και σου ανακοίνωνε τα φρέσκα πιάτα που διαθέτει το κατάστημα. Κάπως έτσι γίνεται και στο ΦΙΤΑ.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Οι σεφ-δημιουργοί του ΦΙΤΑ, Φώτης Φωτεινόγλου και Θοδωρής Κασσαβέτης

Το περίεργο όνομα του εστιατορίου αποτελεί ένα λογοπαίγνιο βγαλμένο από τα αρχικά γράμματα των δύο δημιουργών του, του Φώτη και του Θοδωρή. Οι δυο τους έχουν εξαιρετική χημεία κι αυτό, το καταλαβαίνεις αμέσως γνωρίζοντάς τους. Στην κουζίνα έχουν κέφι, μεράκι και όρεξη, κάτι που βγαίνει φυσικά και στα πεντανόστιμα πιάτα τους.

Το ΦΙΤΑ μπορεί να μην σε εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά, αλλά ο στόχος του δεν είναι η ιδιαίτερη διακόσμηση ή τα πολλά τραπέζια. Οι δημιουργοί του ήθελαν έναν απλό και λιτό χώρο, μια αυλή που να θυμίζει ξέγνοιαστα καλοκαίρια στο χωριό και γεύσεις που να προέρχονται από την ελληνική παράδοση. Βέβαια, έχουν προσθέσει σε αυτές και μερικές πινελιές από τις εμπειρίες τους σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Την ημέρα που επισκεφτήκαμε το εστιατόριο, ο Φώτης είχε βρει στην αγορά ένα εξαιρετικό μυλοκόπι, ένα ψάρι που δεν έχεις πολλές φορές την πολυτέλεια να δοκιμάσεις. Επομένως, θα ήταν ασέβεια να πούμε όχι σε ένα ταρτάρ μυλοκόπι με κρέμα αβοκάντο που μας προσκάλεσε να δοκιμάσουμε. Μπορεί να μην είμαι απόλυτος φαν του ψαριού, όμως το συγκεκριμένο πιάτο είχε ακόμα την αλμύρα της θάλασσας πάνω του και απέπνεε καλοκαιρινό αέρα.

 

Η συνέχεια έγινε με μια ελληνικότατη σαλάτα από αγγουράκια, ντομάτες, αμπελοφάσουλα, κρεμμύδια, ελιές και ξινοτύρι από την Κίμωλο. Μόνο η θάλασσα έλειπε από δίπλα, όλα τα άλλα τα είχαμε στην αυλή του ΦΙΤΑ. Το κυρίως πιάτο που επιλέξαμε από τον κατάλογο της ημέρας, ήταν το μπριζολάκι χοίρου που καταφθάνει στο εστιατόριο από την φάρμα Βαβουράκη στην Κρήτη. Συνοδευόταν από τραγανά τσιπς πατάτας και παρακαλούσες να μην τελειώσει ποτέ.

Μπορεί το μενού να ανανεώνεται συνεχώς, ωστόσο, κάποια πιάτα όπως οι σαλάτες ή τα βραστά λαχανικά αποτελούν σταθερές αξίες. Όσον αφορά τον κατάλογο με τα κρασιά, το ΦΙΤΑ επιμένει σε ελληνικό αμπελώνα, αλλά ανανεώνει τη λίστα του σχεδόν κάθε δέκα μέρες.

Επιτέλους έφτασε η στιγμή να τα δοκιμάσω!

Στην αυλή του, χωμένη ανάμεσα στις χαμηλές προσφυγικές κατοικίες του Δουργουτίου και υπό τον ήχο του Τραμ, θα φας και θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη Αθήνα, σε μια άλλη εποχή. Για όλο το καλοκαίρι, το ΦΙΤΑ θα σε υποδέχεται με τις νοστιμιές του κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας) από τις 19.00 μέχρι τις 00.00, τα Σάββατα από τις 14.00 μέχρι τις 00.00 και τις Κυριακές από τις 14.00 μέχρι τις 18.00.

Αν είσαι από τα άτομα που βαριούνται εύκολα, το ΦΙΤΑ θα γίνει εύκολα το νέο σου στέκι, δίνοντάς σου καθημερινά λόγους (και πιάτα) για να το επισκεφτείς.

ΦΙΤΑ, Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, τηλ. 2114148624