ΦΑΓΗΤΟ

Γιατί αφαίρεσαν τα αστέρια Michelin από το καλύτερο σουσάδικο του κόσμου

Ο οδηγός αφαίρεσε και τα τρία αστέρια από το εστιατόριο Sukiyabashi Jiro στο Tokyo, η απόφαση όμως δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

Το εστιατόριο σούσι Sukiyabashi Jiro θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο σούσι του κόσμου και βρίσκεται στο Tokyo. Tην Τρίτη ανακοινώθηκε ότι ο οδηγός Michelin αφαίρεσε και τα τρί αστέρια που του είχε δώσει, γιατί το εστιατόριο είναι κλειστό για το ευρύ κοινό.

Η πολιτική του Michelin είναι να συστήνει μαγαζιά, στα οποία να μπορεί ο καθένας να επισκεφτεί και να φάει. Το Sukiyabashi Jiro, το οποίο είναι γνωστό και ως Sushi Jiro, άνοιξε τις πόρτες του το 1965.

Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν φάει στο πασίγνωστο εστιατόριο είναι ο Hugh Jackman, η Katy Perry, αλλά και ο Barack Obama το 2014 μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Shinzō Abe.

Η επιλογή του σεφ στο μενού ανέρχεται περίπου στα 330€. Ο ιδιοκτήτης του, Jiro Ono, δουλεύει μέχρι και σήμερα στα 90 του χρόνια, ενώ ο γιος του τρέχει ένα παράρτημα του εστιατορίου, το οποίο έχει ακόμα τα δύο Michelin του, επειδή είναι ανοιχτό για το κοινό.

Ήταν πάντα δύσκολο να κλείσεις τραπέζι στο Sushi Jiro, αλλά πλέον το εστιατόριο δέχεται μόνο τους ήδη θαμώνες του, όσους έχουν ειδικές διασυνδέσεις ή έχουν κλείσει τραπέζι μέσω της διαμονής τους σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία.

Όπως ανακοίνωσε το Sukiyabashi Jiro στην ιστοσελίδα του, είναι δύσκολο το εστιατόριο να ξαναγίνει προσβάσιμο για το ευρύ κοινό, αφού έχει μόνο δέκα τραπέζια.

Kεντρική φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson