ΦΑΓΗΤΟ

Τα φαγητά που έπρεπε να έχεις δοκιμάσει μέσα στο 2016

Και τα οποία προλαβαίνεις κάλλιστα να δοκιμάσεις μέσα στο 2017. Μην αγχώνεσαι τσάμπα.

Δεν ξέρω αν η παρακάτω ανασκόπηση με χαρακτηρίζει ανώμαλο ή κάτι σχετικό αλλά αν είναι να “μετρήσω” κάπως τη χρονιά που πέρασε, θα το κάνω σε γεύσεις και απολαύσεις που γνώρισα μέσα στη χρονιά και μπορώ πάρα πολύ ωραία να σου προτείνω ανεπιφύλακτα. Βλέπεις άλλοι κάνουν κάτι ανασκοπήσεις για ταινίες και σειρές. Άλλοι για μουσική. Κι άλλοι μετρούν πόσα χιλιόμετρα έτρεξαν μέσα στη χρονιά. Θα ήθελα να με χαρακτηρίζει λίγο περισσότερο η τελευταία κατηγορία αλλά η αδυναμία είναι μία και λέγεται φαγητό.

Γι’ αυτό διάλεξα η δική μου ανασκόπηση του 2016 να γίνει με γεύσεις που έρχονται σερβιρισμένες στο τραπέζι σου και προκαλούν νου και φαντασία. Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με πολλά πιάτα τα οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2016 και κέρδισαν την αιώνια αγάπη μου. Η λίστα αφορά είτε νέα πιάτα από παλαιότερα εστιατόρια είτε νέα εστιατόρια.

Προτείνω πριν περάσει ο πρώτος μήνας του 2017, να τα τιμήσετε όλα κι εσείς.

Τα άπαντα του Überness

Crispy Pork Belly #überness #foreverfat    @timkour

A photo posted by Überness (@ubernesss) on

 

Αυτός ο διάολος ο Βασίλης Καλίδης κατάφερε να κάνει όλη την Αθήνα να χάνεται στου Ρέντη αναζητώντας τη λαχαναγορά. Για όλους όμως τους λάτρεις του καλού street food δημιούργησε ένα μαγαζί που απαντά στις πιο μεγάλες αμαρτίες. Τηγανητό κοτόπουλο να γλείφεις τα δάχτυλά σου, κεφτέδες καλύτερους από της μάνας σου και pork belly να το ερωτευτείς για πάντα. Παρακαλάμε να μην κλείσει φέτος όπως έχει δηλώσει.

Τα steaks στο κελάρι του Drakoulis Meat Open Project

 

Εδώ πρέπει να γίνει ειδική αναφορά. Κι αυτό γιατί ο Στράτος Δρακούλης δεν σταματά κάθε χρόνο να μας κάνει να τον χειροκροτάμε. Στο υπέροχο κρεοπωλείο στη Βούλα υπάρχει ένα κελάρι, το οποίο αρχικά φιλοξενούσε λίγους και εκλεκτούς. Αλλά πλέον έχει ανοίξει κανονικά στο κοινό με λίγα τραπέζια και προσφέρει μερικές εξαιρετικές γεύσεις. Λίγα προσεγμένα πιάτα για συνοδευτικά, μερικά burger αλλά το κυριότερο είναι φυσικά η εμπειρία κρέας. Επιλέγεις εκείνη την ώρα το είδος και την κοπή του κρέατος που επιθυμείς, βλέπεις το κρέας να κόβεται μπροστά σου και περιμένεις απλά να ψηθεί σύμφωνα με τις δικές σου επιθυμίες. Έτη φωτός μπροστά.

Τα arepas του Los Loros

 

Αυτός ο Marko Rossi είναι ένας μικρός Θεός της απόλαυσης. Και ανοίγοντας το Los Loros έκανε τις ευχές πολλών, μεταξύ εκείνων και τη δική μου, πραγματικότητα. Η χώρα μας αναζητά εναγωνίως ποιοτικό street food και με τα arepas καλύψαμε ένα τεράστιο κενό. Πραγματικά εξαιρετική γεύση σε κάθε μία από τις επιλογές, με τη δική μου αγαπημένη να είναι το πεντανόστιμο chicharon.

Το “omakase” στο Sushimou

 

Όταν αναδεικνύεσαι ανάμεσα στους 100 καλύτερους σεφ παγκοσμίων από μισελενάτους σεφ, τότε δεν έχεις ανάγκη καμίας άλλης “διαφήμισης”. Αλλά οι δημιουργίες του Αντώνη Δρακουλαράκου πίσω από τον πάγκο του, είναι από μόνες διαφήμιση του εαυτού τους. Κάθε βραδιά στο Sushimou είναι και μια νέα γευστική εμπειρία, με πολλές επιλογές από την ελληνική θάλασσα σερβιρισμένες με αυθεντικό ιαπωνικό τρόπο όπως μόνο ο Δρακουλαράκος ξέρει να πράττει.

H πίτσα στο Odori Vermuteria di Atene

A photo posted by @foodieholicdiary on

 

Όταν σερβίρεις μερικά από τα καλύτερα ποτά της πόλης, ή ανοίγεις μία κουζίνα με εξαιρετικές γεύσεις ή δεν την ανοίγεις καθόλου. Το Odori έκανε το πρώτο και ο Αλμπέρτο Σιμιλλίδης έκανε τα δικά του μαγικά σε κάθε ένα από τα πιάτα τόσο στο κανονικό μενού όσο και στο brunch menu. Αυτό όμως που έχει κερδίσει τα πάντα είναι η πίτσα του. Ωραία ιταλική πίτσα με πολύ νόστιμες πρώτες ύλες. Φοβερά αλλαντικά και ζυμάρι που δεν θα σταματάς να ζητάς. Προσωπική αγαπημένη η πλέον καυτερή του καταλόγου.

Τα sandwich του Big Mouth

Εγώ τρώω (#palitrwei) και η @despinariga φωτογραφίζει.  #BigMouth #TiEnnoeisDenExeisPaei

A photo posted by Margarita Grammatikou (@margaritagram_) on

 

Με ρίσκο θα πω ότι είναι τα πιο γευστικά σάντουιτς της πόλης. Και βάζω το ρίσκο γιατί δεν έχω φάει σε όλα τα σαντουιτσάδικα αυτής της πόλης. Στο Big Mouth θα βρεις το πιο νόστιμο ψωμί που ψήνεται για να υποδεχθεί νεοϋορκέζικες γεύσεις και όχι μόνο στο εσωτερικό του. Παστράμι, σαλάμι, αυγό, κοτόπουλο, περίτεχνες σως, ό,τι μπορείς να φανταστείς σε αλμυρή αλλά και γλυκιά εκδοχή. Σε ένα από τα πιο ωραία μικρά μαγαζάκια της πόλης που σου προτείνω ανεπιφύλακτα να πας.

Το Redneck Jack burger στο Burger Joint

 

Από τα μπεργκεράδικα που εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια σε κάθε νέα τους απόπειρα. Μόνο που αυτή ήταν σαν να γεννήθηκε για εμένα. Bacon μπλεγμένο σε ένα jam, τραγανά κρεμμύδια, μαγιονέζα με chipotle. Τι άλλο να ζητήσω σε αυτή τη ζωή; Πραγματικά πολύ χορταστικό και γεμάτο σε γεύση burger που οφείλεις να δοκιμάσεις, παρά τη βέβαιη εμμονή σου με το Hangover και το Umami.

Οι υπέροχες γεύσεις της Cookoovaya

 

Λένε ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις, αυτό φαίνεται σε κάθε βήμα της πορείας σου. Και το θέμα είναι ότι αυτοί οι πέντε υπέροχοι τύποι που έστησαν την Cookoovaya έβαλαν όση αγάπη είχαν σε αυτό το project, προσφέροντας πραγματικά δημιουργικά πιάτα, στήνοντας έναν άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους κάθε βράδυ για τι ποιανού το πιάτο θα κερδίσει τα περισσότερα σχόλια. Προσωπικά αγαπημένα το διάφραγμα σε πουρέ μανιταριών και το ρυζόγαλο στο τέλος. Αλλά ποιον κοροϊδεύω; Δεν γίνεται να έχεις αγαπημένα σε ένα μέρος που κάθε πιάτο σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Τα γευστικά μπερδέματα του Nolan

 

Το Nolan είναι από εκείνες τις αφίξεις της περασμένης χρονιάς που μας ενθουσίασαν και όχι άδικα. Φέτος έδειξε ακόμα καλύτερα δείγματα μπλέκοντας την ασιατική με την ελληνική κουζίνα και δημιουργώντας γεύσεις για απαιτητικούς ουρανίσκους. Ένεκα εποχής θα σου πω να δοκιμάσεις το Udon που σε γεμίζει γεύση και ζεστασιά.

Το νέο club sandwich στο Theory bar & more

 

Είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι από κάποια ηλικία και μετά η επιλογή club sandwich δεν σε τιμά. Δοκίμασα όμως αυτό και του ορκίστηκα αιώνια πίστη. Ακριβώς γιατί λατρεύω το αυγό στα club και το συγκεκριμένο έχει τον τρόπο να δένει όλα τα υλικά μαζί στην ιδανική του μορφή. Με ψωμάκι μαλακό που ανεβάζει την εμπειρία χίλια τα εκατό.

To The Billion Burger του Juicy Grill

 

Έχω την τιμή να λέω ότι είχα δοκιμάσει αυτό το burger πριν αποκτήσει όνομα. Όσο τριγυρνούσε δηλαδή στην κουζίνα και τα τραπέζια του Juicy Grill ως άλλη Arya Stark μονολογώντας “a burger has no name”. Υπάρχει και ιστορία πίσω από τη δημιουργία του αλλά προτιμώ να σου την πει κι εσένα ο Δημοσθένης στο μαγαζί όσο το δοκιμάζεις. Σκορδόψωμο με σπιτικό σκορδοβούτυρο τυλίγει ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, bacon, iceberg και ντομάτα.

Καλή αντάμωση το 2017, πάνω από γευστικά Onemanίσια πιάτα.

* Η λαχταριστή κεντρική φωτογραφία είναι από το Instagram account του alwayshungry.gr