ΦΑΓΗΤΟ

Τα πέντε πιο διάσημα food trends της εποχής

Πέντε διατροφικές τάσεις που θα βρεις μπροστά σου και δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Όπως ακριβώς αλλάζουν τα trends στη μόδα, έτσι αλλάζουν και οι τάσεις στη διατροφή. Κάποτε λατρεύαμε τις σούπες, τις τροφές με εξωτικά μπαχαρικά, τα vegan επιδόρπια και το παγωμένο γιαούρτι.

Θυμάστε το “κόλλημα” που είχαμε με το παγωμένο γιαούρτι;

Το 2019, κάποια trends παρέμειναν, άλλα έφυγαν, άλλα επέστρεψαν και μερικά νέα έκαναν την εμφάνισή τους. Τα ψάχνουμε στο Google, στον Γρηγόρη που ξέρουμε πόσο αγαπά την πρωτοπορίαστα ή στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προσπαθώντας να υιοθετήσουμε τροφές ή και συνήθειες στην καθημερινότητά μας.

Τα πέντε παρακάτω food trends είναι αυτά που μας απασχολούν περισσότερο αυτή την εποχή και θα μας απασχολήσουν και προσεχώς.

Food swap

Μια σωστή, υγιεινή διατροφή είναι η “ασπίδα” του οργανισμού μας. Η στροφή προς κάθε τι υγιεινό είναι εμφανής, γι’ αυτό και το “food swap” θα είναι ένα από τα trends που θα “παίξουν” πολύ και φέτος.

Το “food swap” είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση ορισμένων τροφών, από… τις υγιεινές εκδοχές τους. Για παράδειγμα το αβοκάντο μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα σε ένα σάντουιτς, τα φρούτα τα γλυκά, το γάλα αμυγδάλου το αγελαδινό, η γλυκοπατάτα την κλασική πατάτα και το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου την ζάχαρη.

Matcha

Ήταν trend το 2018, θα είναι και το 2019. Matcha σημαίνει “σκόνη τσαγιού” και όπως μαρτυρά και το όνομα του, είναι τσάι σε μορφή πούδρας. Όλα αυτά τα πράσινα ροφήματα και γλυκά που βλέπεις σκρολάροντας στο Instagram περιέχουν Matcha, εξ ου και το χρώμα.

Είναι πηγή διάφορων θρεπτικών συστατικών, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιγηραντική δράση. Στα συν και ότι ενισχύει τον μεταβολισμό και συνδέεται με την απώλεια βάρους.

Μήπως να το  εντάξεις κι εσύ στη διατροφή σου;

Ταχίνι, το νέο φυστικοβούτυρο

Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε το φυστικοβούτυρο. Αυτό που κάποτε βλέπαμε στις αμερικανικές ταινίες, ζηλέψαμε, το δοκιμάσαμε, μας άρεσε και έμεινε. Η νέα διατροφική τάση όμως, θέλει το φυστικοβούτυρο να είναι πλέον… ξεπερασμένο και τη θέση του να παίρνει το ταχίνι.

Στην Ελλάδα, το ταχίνι το χρησιμοποιούμε περισσότερο στη νηστεία. Ήρθε η ώρα να το εντάξουμε στην διατροφή μας και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Βάλ’ το σε smoothies, σε σούπες, σε σνακς, σε σάντουιτς και σε ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου.

Μακαρόνι – Καλαμάκι

Το 2018 ήταν η χρονιά που καταργήσαμε τις πλαστικές σακούλες. Το 2019 θα είναι η χρονιά που οι εταιρίες τροφίμων θα λανσάρουν συσκευασίες από υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν αλλά και να επαναχρησιμοποιηθούν. Και μέσα σε όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να καταργήσουμε (οριστικά) και το πλαστικό καλαμάκι.

Λογικά θα αναρωτιέσαι “και πώς θα πίνω τώρα τον καφέ μου;” ή “πώς θα απολαμβάνω τoν χυμό μου;” – τα οποία παρεμπιπτόντως ήταν, είναι και θα είναι trend για χρόνια.  Άδικο δεν έχεις, υπάρχει όμως λύση για όλα: Καλαμάκι μακαρόνι! Αμέ. Το νέο trend για το 2019 που έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω σε όλα όσα ήξερες έως τώρα, σε περιμένει στα κατάστημα Γρηγόρης για να απολαύσεις τον καφέ της επιλογής σου με μακαρόνι Melissa No2!

Θα μου πεις τώρα που κολλάει ο καφές με το καλαμάκι-μακαρόνι… Κολλάει γιατί και τα δύο μπορείς να τα βρεις στον Γρηγόρη και γιατί αποτελούν τον πιο καυτό συνδυασμό!

Σκέφτεσαι καλύτερο (και πιο απολαυστικό) τρόπο για να πίνεις τον καφέ σου; Μπα.

Η δίαιτα pegan

Πρωτοεμφανίστηκε το 2015 από τον Mark Hyman, αλλά όπως πολλά trends, έτσι και η δίαιτα pegan κάνει ξανά την εμφάνισή της ως μία από τις διατροφικές τάσεις της εποχής.

Ουσιαστικά η δίαιτα pegan προκύπτει αν συνδυάσουμε τις αρχές της διατροφής Paleo με αυτές της Vegan. Περιλαμβάνει τις πιο υγιεινές τροφές από κάθε ομάδα. Επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος (σε μικρή ποσότητα), αλλά μόνο από ζώα ελεύθερης βοσκής. Ενθαρρύνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και των καλών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς.

Be prepared. Θα ακούσεις πολλές φορές γι’ αυτήν.

Και αφού έμαθες τα πέντε βασικά food trends της εποχής, μπορείς πλέον, αν το θες, να τα ακολουθήσεις. Για αρχή, μπορείς απλά να περάσεις μια βόλτα από τον κοντινότερο Γρηγόρη για να πιεις έναν καφέ… με μακαρόνι Melissa No2!