ΦΑΓΗΤΟ

Το Penny Lane είναι η αποθέωση του comfort food

Υπέροχος χώρος, πρωτόγνωρη κουζίνα, σαγηνευτικές γεύσεις. Όλα αυτά στο νέο μαγαζί του Χαλανδρίου που ήρθε να μας μάθει νέες έννοιες με γνωστά πιάτα.

Πως θα σου φαινόταν αν πήγαινες σε ένα μαγαζί και σου παρουσίαζαν πιάτα τα οποία τα έχεις δοκιμάσει αρκετές φορές αλλά με μια καινούργια άποψη; Πως θα σου έμοιαζε ένα μαγαζί που έχει και pizza και burger αλλά το highlight πιάτο του είναι άλλο; Πως θα αντιδρούσες αν μόλις έμπαινες μέσα έβλεπες μια open kitchen με όλη την σημασία της λέξης και μια μπάρα που θα μπορούσες να κάτσεις να δεις το πιάτο σου να παρασκευάζεται μπροστά στα μάτια σου; Όλα αυτά στο νέο comfort food εστιατόριο του Χαλανδρίου που μοιάζει να έρχεται να επαναπροσδιορίσει πολλούς όρους. Όλα αυτά στο Penny Lane.

Ας κάνουμε αρχικά κάποιες συστάσεις. Πρώτα από όλα και με το δίκιο σου, θα αναρωτιέσαι τι είναι τούτο το comfortκάτι που σου έχω αραδιάσει αρκετές φορές μέσα σε λίγες λέξεις. Λοιπόν, ακολουθεί ορισμός: είναι το φαγητό που έχει συνήθως μια “νοσταλγική” ή συναισθηματική επίδραση σε αυτόν που το καταναλώνει. Φαγητά τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, δημιουργώντας θετικά συναισθήματα. 

Βέβαια σε αυτό το μαγαζί το comfort αποτελεί ιδέα και θα στο εξηγήσω παρακάτω.

Δεύτερον, αυτό το άρθρο διαβάζεται καλύτερα ακούγοντας το Penny Lane των Beatles που αποτελεί και έμπνευση του ονόματος του μαγαζιού. Σαφέστατη η αναφορά στο Λιβερπουλ και την κουζίνα του που έχει επηρεάσει τον κατάλογό του αλλά και η αυλή του που έχει κάτι το βρετανικό.

 

Δεν ξέρω τι έχεις καταλάβει μέχρι τώρα αλλά το Penny Lane είναι ένα νέο μαγαζί στο Χαλάνδρι που έχει ανοίξει εδώ και 2 μήνες και έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με το concept του και τα πιάτα του.

 

Έτσι μάζεψα πείνα και πήγα για πρώτη φορά. Το έψαξα στο χάρτη και μου έδειχνε ότι είναι στην Θουκιδίδου απέναντι ακριβώς από το 9Βήτα.

Άλλωστε υπάρχει συγγένεια ανάμεσα στα δύο μαγαζιά κι αυτό φαίνεται και από την διακόσμηση. Βρετανική με μία αυλή που όταν ανοίγει το σκέπαστρο είναι απόλαυση. Το πρώτο πράγμα που σου τραβάει το μάτι είναι η ανοιχτή κουζίνα του. Δεν είναι απλά ένας χώρος που έχει παράθυρο που βλέπεις την κουζίνα και τους μάγειρες να συνθέτουν εκεί μέσα. Είναι ανοιχτή με όλη την έννοια της λέξης, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να κάτσεις στην μπάρα και σε απόσταση αναπνοής να δεις να φτιάχνεται το πιάτο που μόλις παρήγγειλες. Εκεί μεγαλουργούν η Αλεξάνδρα Τακορίδη και η Βέρα Μπάντη.

Το ‘μεγαλουργούν’ δεν είναι υπερβολή. Είναι η πραγματικότητα. Αποφάσισα να παραγγείλω πράγματα που μου φαίνονταν κάπως περίεργα στον κατάλογο. Πήρα τις rosti πατάτες με τσένταρ και sauce παρμεζάνας οι οποίες ήταν εξαιρετικές. Σαν να βρίσκομαι στην Ελβετία ένα πράμα. Μετά έπιασα με τα χεράκια μου μια φλογέρα με ξινομυζήθρα που την βούταγα με μανία στην μαρμελάδα από φρούτα που την συνόδευε. Αυτό που απαίτησα να έρθει είναι το ριζότο mohito. Και όντως στην πρώτη κουταλιά κατάλαβα γιατί λέγεται έτσι.

 

Η απογείωση έγινε όταν ήρθε μπροστά μου το pullet brisket. Κομμάτι από μοσχάρι που δεν χρειάζεται μαχαίρι για να το φας. Σε κάθε μπουκιά κοιτούσα γύρω μου ύποπτα και μούγκριζα. δεν ήθελα να καταλάβουν πόσο το ευχαριστιόμουν. Συνοδεύεται από σαλάτα coleslaw και δύο φρυγανισμένα ψωμιά. Η περιέργεια του ουρανίσκου μου με οδήγησε να ρωτήσω “μα καλά ρε παιδιά πως γίνεται να είναι τόσο νόστιμο και τόσο καραμελωμένο που λιώνει στο στόμα;” η απάντηση που πήρα ήταν ότι μπορεί να το σιγομαγειρεύουν έως και 10 ώρες στον ξυλόφουρνο για να έχει την τελική μορφή που έρχεται στο πιάτο μας.

*γούρλωσα τα μάτια σαν τον Μανιάτη*  (κεντρική φωτογραφία όλα τα λεφτά)

Αυτά δοκίμασα εγώ, αλλά ο κατάλογος είναι όσο comfort πάει. Βολικός, με επιλογές για αρκετά γούστα αλλά όλα με ιδιαίτερη πινελιά. Comfort όμως είναι και στην ποιότητα τους αφού αν υπολογίσεις ότι όλα φτιάχνονται στην κουζίνα του Penny Lane καταλαβαίνεις γιατί ακόμα και μια coleslaw μπορεί να έχει τέτοια γεύση αφού η μαγιονέζα είναι σπιτική, όπως και τα ψωμάκια. Άσε που μετά από τόσο φαγητό δεν βαρυστομάχιασα καθόλου. Μην ξεχάσω να σου πω ότι σε αυτό το μαγαζί comfort είναι και η ατμόσφαιρα. Χαλαρή και καθόλου επιτηδευμένη.

Το Penny Lane είναι ανοιχτό από το πρωί στις 10:00 και μέχρι τις 18:00 σερβίρει πρωινό-brunch. Ομελέτες, croque madame και άλλα όμορφα για να ξεκινήσεις την μέρα σου. Επίσης έχει καφέ (καλό καφέ), cocktails που συνοδεύουν τέλεια το φαγητό αλλά και αρκετές μπύρες. Να σε ενημερώσω (κουνάει δάχτυλο επιδεικτικά) ότι η κουζίνα κλείνει στη 1:00 αλλά το μαγαζί κρατάει λίγο ακόμα για τους υπάρχοντες πελάτες.

 

Αυτό το μαγαζί ήρθε στο Χαλάνδρι για να μας γνωρίσει το παλιό, με πινελιές καινούργιου. Και όχι μόνο το έχει καταφέρει αισθητικά αλλά το έχει πετύχει μέσα από τα πιάτα του. Είναι εκεί που θα πας μετά την δουλειά, πριν τα ψώνια, κατά την διάρκεια βόλτας. Είναι άνετο σε όλα του και για αυτό αυτοπροσδιορίζεται comfort. Και το πετυχαίνει. Το πετυχαίνει με έναν σκανταλιάρικο τρόπο. Δεν εξηγείται αλλιώς το χαζοχαμογελάκι που έχεις όταν φεύγεις και σκέφτεσαι τα πιάτα και τις γεύσεις που έφαγες.

Penny Lane Comfort Food, Θουκιδίδου 10, Χαλάνδρι facebook | foursquare