123rf.com
ΦΑΓΗΤΟ

Το πιο ακριβό τυρί του κόσμου είναι για (πολύ) λίγους

Φτιάχνεται μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή και η τιμή του είναι απλησίαστη.

Όταν σκέφτεσαι τα πιο καλά και ακριβά τυριά στον κόσμο, σίγουρα θα σου έρθει στο μυαλό κάποιο γαλλικό ροκφόρ ή ένα κίτρινο τυρί από την Ελβετία. Ίσως και κάποιο από την Ιταλία. Ποιος να το έλεγε, όμως, ότι το σέρβικο τυρί Pule από γάλα γαϊδούρας δεν θα συγκρινόταν με κανένα από τα παραπάνω;

Το γνήσιο Pule παράγεται σε μια φάρμα της Σερβίας από τον τυροκόμο Σλόμπονταν Σίμιτς, που χρησιμοποιεί το γάλα 300 γαϊδουριών που ζουν στην Προστατευόμενη Περιοχή Zasavica. Το γεγονός ότι μόλις 20 γαϊδούρες μπορούν να παράγουν γάλα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχει εκτοξεύσει την τιμή του.

Ποια είναι αυτή; Μπορεί να ξεκινήσει από τα 600 και να φτάσει μέχρι τα 1000 ευρώ το κιλό! Παράλληλα, το γάλα γαϊδούρας από το οποίο προέρχεται το διάσημο και πανάκριβο Pule, θεωρείται ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό εξ αρχαιοτάτων χρόνων.

Με αυτό άλλωστε συνήθιζε να κάνει μπάνιο και η βασίλισσα της Αιγύπτου, η Κλεοπάτρα. Επίσης, το γάλα γαϊδούρας περιέχει μόλις 1% λιπαρά, ενώ έχει εξαπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το αγελαδινό γάλα.

Για κάθε κιλό τυριού Pule απαιτούνται 25 λίτρα γάλακτος που κοστίζει περί τα 45 ευρώ/λίτρο. Όπως καταλαβαίνει κανείς, μιλάμε για μια πολυέξοδη, απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, κάτι που δικαιολογεί και το κόστος του.

 

(Κεντρική φωτογραφία: 123rf.com)