ΦΑΓΗΤΟ

To Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο λιχουδιών ‘κρύβεται’ στην Αθήνα

Επισκεφθήκαμε το κεντρικό εργαστήριο της εταιρείας Παπασπύρου και ζήσαμε λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Αν πάρουμε μολύβι και χαρτί και αρχίσουμε να καταγράφουμε έναν προς έναν τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε τα Χριστούγεννα, η λίστα θα είναι ατελείωτη. Η διάθεση που αυτόματα φτιάχνει, ο στολισμός στα σπίτια και στους δρόμους, τα ψώνια, οι συγκεντρώσεις με αγαπημένα πρόσωπα. Για εμάς τους καλοφαγάδες, υπάρχει και κάτι ακόμα, κάτι που σίγουρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση της λίστας: τα γλυκά. Τα αγαπημένα μας γλυκά που κάθε χρόνο τέτοια εποχή επιστρέφουν στα ζαχαροπλαστεία (και στο στομάχι μας).

Δεν λείπουν ποτέ από κανένα γιορτινό τραπέζι, κάποια από αυτά τα τρώμε μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων (ενώ θα έπρεπε να τα τρώμε όλο τον χρόνο) και όλα τα αγαπάμε γιατί είναι πεντανόστιμα, με γεύσεις και αρώματα που μας θυμίζουν αυτή την υπέροχη εποχή που λατρεύουμε και περιμένουμε πώς και πώς κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα.

Κάπου εδώ θα βάλουμε έναν αστερίσκο. Μπορεί να αγαπάμε όλοι τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τις δίπλες και τα άλλα γλυκά των Χριστουγέννων, όμως για κάθε έναν υπάρχει μια συνταγή που ξεχωρίζει. Για άλλον τα καλύτερα μελομακάρονα είναι αυτά της γιαγιάς του, για άλλον οι καλύτερες δίπλες είναι αυτές που έφτιαχνε η μαμά του, για εμάς η εγγύηση στα γλυκά των Χριστουγέννων (και όχι μόνο) είναι η εταιρεία Παπασπύρου.

 

Από το 1940, το όνομα Παπασπύρου είναι συνυφασμένο με έναν υπέροχο κόσμο γεύσης. Εξελίσσοντας τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των προϊόντων, η εταιρεία Παπασπύρου και οι άνθρωποί της αξιοποιούν όλα εκείνα τα μυστικά που περνούν από γενιά σε γενιά 80 χρόνια τώρα για να φτάνουν στο σπίτι μας οι πιο απολαυστικές γλυκές δημιουργίες – ορόσημο για κάθε αγαπημένη στιγμή.

 

Και μιας και τα Χριστούγεννα βρίσκονται πλέον μια ‘ανάσα’ μακριά, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το κεντρικό εργαστήριο της εταιρείας Παπασπύρου και να δούμε από κοντά όλες αυτές τις υπέροχες Χριστουγεννιάτικες γλυκές δημιουργίες που ετοιμάζονται καθημερινά για να μοιράζονται σε κάθε γωνιά της πόλης και από τις βιτρίνες των καταστημάτων Παπασπύρου να τις απολαμβάνουμε στα σπίτια μας. Οι πρώτοι άνθρωποι που συναντήσαμε εκεί ήταν τα αδέρφια Θανάσης και Φίλιππος Παπασπύρου, η τρίτη γενιά της οικογένειας που ασχολείται με την επιχείρηση, οι άνθρωποι που συνεχίζουν το έργο που ξεκίνησε το 1940 ο Αθανάσιος Παπασπύρου. Και το συνεχίζουν με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι. Αρκεί να μιλήσεις για λίγα λεπτά μαζί τους και θα το καταλάβεις.

Πριν ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στον μαγικό κόσμο των γλυκών Παπασπύρου, συνομιλήσαμε με τον σεφ, Φίλιππο Παπασπύρου, ο οποίος μας έδωσε μια μικρή ‘γεύση’ από την Χριστουγεννιάτικη καθημερινότητά στο εργαστήρι. Αποφύγαμε να θέσουμε στον ίδιο το δίλημμα ‘μελομακάρονα ή κουραμπιέδες’, τον ρωτήσαμε όμως τι είναι αυτό που προτιμά περισσότερο ο κόσμος. Και το αποτέλεσμα ήταν ισοπαλία.

“Ο κόσμος τα αγαπά και τα δύο το ίδιο. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι κλασικές αξίες. Αυτό που έχει κερδίσει πολύ έδαφος τελευταία είναι το πανετόνε. Οι πελάτες μας το αγαπούν πολύ γιατί το φτιάχνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο”. Αν αναρωτιέσαι ποιος είναι ο παραδοσιακός τρόπος, ο Φίλιππος Παπασπύρου έδωσε απάντηση και σε αυτό. “Είναι μια διαδικασία που κρατά τρεις μέρες. Αυτή η διαδικασία είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο γλυκό έχει διάρκεια ζωής δύο μηνών”.

Η αλήθεια είναι πως δοκιμάζοντας το πανετόνε καταλάβαμε γιατί έχει τόσο μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Από την πρώτη μπουκιά νιώθεις μια “έκρηξη” γεύσης στον ουρανίσκο σου. Ένα γλυκό ‘ψωμί’, τόσο αφράτο και με υπέροχη ανάλαφρη υφή, ένα upgrade του αγαπημένου μας τσουρεκιού με σταφίδες και κομμάτια πορτοκαλιού βουτηγμένα σε ρούμι. Δεν περιγράφω άλλο.

Ακόμα και η συσκευασία του είναι εξαιρετικά προσεγμένη. Τόσο που σε προ(σ)καλεί να την ανοίξεις και να το δοκιμάσεις.

 

Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι το συγκεκριμένο γλυκό μπορείς να το απολαύσεις όλο τον χρόνο. Γιατί όσο και να αγαπάμε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, η γεύση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα. Όπως και η βασιλόπιτα, άλλη μία αγαπημένη συνταγή Παπασπύρου που αγαπά πολύ ο κόσμος. “Η βασιλόπιτα που φτιάχνουμε είναι η παραδοσιακή, με κέικ μαρέγκας, καβουρδισμένο αμύγδαλο και ξύσμα πορτοκαλιού. Τη ζητάει πολύ ο κόσμος, είναι μια πολύ καλή λύση όταν θες να κάνεις ρεβεγιόν, αλλά δεν έχεις τον χρόνο να ασχοληθείς καθόλου με το τραπέζι, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα γλυκά, αλλά και τα αλμυρά. Ο κορμός και οι τούρτες είναι επίσης αγαπημένες επιλογές αυτές τις μέρες”.

Τι είναι, όμως, αυτό που διαφοροποιεί τα προϊόντα Παπασπύρου; Η ποιότητα. “Η ποιότητα διαφοροποιεί τα προϊόντα μας και όχι η συνταγή. Γιατί στην εποχή της κρίσης είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατάς μια σταθερή ποιότητα. Όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιείς φρέσκα αυγά, καλό βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Όλα αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο”, μας εξήσε ο Φίλιππος Παπασπύρου. Και η αλήθεια είναι ότι δοκιμάζοντας κάθε αλμυρή ή γλυκιά λιχουδιά Παπασπύρου, αντιλαμβάνεσαι ότι η γεύση και η ποιότητά τους είναι ασυναγώνιστα μοναδική. Γιατί τα πάντα φτιάχνονται με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι που θα τα έφτιαχνε μια μαμά για τα παιδιά της, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα υλικά και την ποιότητα.

 

Αφού, λοιπόν, τα είπαμε με τον Φίλιππο Παπασπύρου, ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στο εργαστήριο, εκεί που η γραμμή παραγωγής έκανε μικρά γλυκά ‘θαύματα’. Πρώτη μας στάση ήταν οι κλασικές αξίες: ο χώρος που δημιουργούνται τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Το προσωπικό, άνθρωποι που είναι στην γραμμή παραγωγής της εταιρείας Παπασπύρου για πολλά χρόνια, έχουν το ίδιο μεράκι, την ίδια αγάπη για τη δουλειά τους με τους ιδιοκτήτες. Δουλεύουν πυρετωδώς έχοντας πάντα ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη. Ακόμα και όταν τους πλησιάσαμε για να δούμε από πολύ κοντά τη  διαδικασία παραγωγής.

Στα δεξιά μας, η ζύμη για τα μελομακάρονα έπαιρνε σχήμα και στα αριστερά μας, τα μελομακάρονα που ήταν ήδη έτοιμα έβγαιναν από τον φούρνο και έκαναν αμέσως ‘βουτιά’ στο σιρόπι για να βγουν λίγα δευτερόλεπτα μετά. Σκέτη μαγεία.

Απλά δες.

Λίγο πιο δίπλα οι κουραμπιέδες έκαναν τη δική τους ‘βόλτα’ μέσα στη ζάχαρη άχνη με περίτεχνες κινήσεις από την ομάδα παραγωγής που μας εξηγούσε πώς τα φρέσκα, αγνά υλικά, είναι αυτά που κάνουν τους συγκεκριμένους κουραμπιέδες να ξεχωρίζουν.

 

Τριγυρνώντας στα δωμάτια δημιουργίας, έβλεπες δεκάδες γλυκές δημιουργίες, η μία καλύτερη από την άλλη. Και αμέσως στο μυαλό σου ξεκινούσε μια ‘μάχη’ για το ποιο μπορεί να είναι το αγαπημένο σου. Δύσκολη απόφαση, ακόμα και μετά την περιήγηση, ακόμα και μετά από πολλές δοκιμές, δεν κατάφερα να ξεχωρίσω κάποιο γλυκό. Ήταν όλα το ίδιο υπέροχα, το ίδιο ξεχωριστά. Σαμπλέ σε σχήμα αστεριού γεμιστά, άλλα με πραλίνα και άλλα με φυστίκι, τρούφες σοκολάτας, σοκολατένια δέντρα και πολλές άλλες μοναδικές, γλυκές δημιουργίες, μας έκαναν να αισθανθούμε σαν τον Willy Wonka στο εργοστάσιο σοκολάτας και μας επιβεβαίωσαν ότι τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Και επειδή τα Χριστούγεννα τα παιδιά έχουν την τιμητική τους, στα καταστήματα Παπασπύρου μπορείς να βρεις τις πιο τέλειες γλυκές δημιουργίες που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Αυτό που μας ‘κόλλησε’ από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο κεντρικό εργαστήριο Παπασπύρου, ήταν τα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια. Βλέποντάς τα δυσκολεύεσαι να σκεφτείς ότι θα χρειαστεί να τα ‘χαλάσεις’ για να τα φας και απλά αναρωτιέσαι πόση δουλειά χρειάζεται μέχρι να φτάσουν στη βιτρίνα του καταστήματος.

 

Για να το διαπιστώσουμε, βρεθήκαμε στο δωμάτιο δημιουργίας τους, εκεί όπου μια ομάδα παραγωγής έστρωνε περίτεχνα τα μπισκότα για να ξεκινήσει το… χτίσιμο! Τα μπισκότα τοποθετούνται – κάθε ένα στην αντίστοιχη θέση – με πολλή προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί το ‘οικοδόμημα’ και στη συνέχεια να διακοσμηθεί για να γίνει η πιο λαχταριστή Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους.

Κι αν δεν θες ολόκληρο σπίτι, μπορείς να αρκεστείς στα αγαπημένα μπισκότα Παπασπύρου, που αυτή την εποχή έχουν πάρει σχήμα Χριστουγεννιάτικου δέντρου, χιονονιφάδας και ταράνδου. Αλήθεια τώρα, ποιο παιδί μπορεί να αντισταθεί σε αυτά τα μπισκότα;

Με ένα χαμόγελο κολλημένο στα χείλη και με τη χαρά ενός μικρού παιδιού, ολοκληρώσαμε την βόλτα μας στο εργαστήρι Παπασπύρου. Φεύγοντας, δεν γινόταν να μην πάρουμε μαζί κάτι από όλα αυτά τα ‘μαγικά’ που είδαμε να δημιουργούνται μπροστά στα μάτια μας. Προσωπική αγαπημένη επιλογή, το πανετόνε που από εκείνη την ημέρα έγινε το αγαπημένο μου Χριστουγεννιάτικο (και όχι μόνο) γλυκό.

Σπεύσε σε ένα κατάστημα Παπασπύρου για να το δοκιμάσεις και θα με θυμηθείς.

Καλές γιορτές!

*Αν θες να “χαζέψεις” με τις γλυκές και αλμυρές δημιουργίες τους και να σου τρέξουν τα σάλια ακόμη περισσότερο, κάνε follow στη σελίδα Παπασπύρου στο Instagram.

Φωτογραφίες: Νικόλας Κατσαρός