ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι ιδανικές συνθήκες για να δεις μια πρεμιέρα

Δεν βλέπεις για 86η φορά το Μόνος στο Σπίτι. Μία πρεμιέρα απαιτεί εσύ και το σπίτι σου να είστε έτοιμοι για εκείνη.

Έχουμε μιλήσει για το ιερό τρίγωνο άνδρας – καναπές – τηλεόραση. Για αυτή την άρρηκτη σχέση που ελέω κρίσης έχει ενισχυθεί σφόδρα τα τελευταία χρόνια. Τον τιμούμε τον καναπέ μας και αυτός ανταποδίδει την αγάπη μας παίρνοντας τη μορφή του σώματός μας. Κοίτα πόσο ωραία έθεσα το να έχεις λιώσει τα μαξιλάρια στον καναπέ σου από το καθισιό.

Αλλά δεν είναι όλες οι στιγμές στον καναπέ ίδιες. Έχουμε τις βαρετές στιγμές με το άσκοπο ζάπινγκ απλά για να περάσεις την ώρα σου. Έχουμε τις στιγμές που είσαι στην τσίτα γιατί έχει ντέρμπι αιωνίων. Και έχουμε και τις ξεχωριστές στιγμές.

 

Πρεμιέρες σαν αυτές που μπορείς να παρακολουθήσεις κάθε εβδομάδα στα κανάλια Novacinema. Κινηματογραφικές πρεμιέρες με ταινίες σε πρώτη προβολή. Σαν το “G.I.JOE: Αντίποινα” αυτή την Κυριακή. Σαν το “J.A.C.E.” την Παρασκευή. Σαν το “Ερωτικοί Φόνοι” σήμερα το βράδυ.

Καλά, για να μην πούμε για την πρεμιέρα όλων των πρεμιερών στις 8 Απριλίου με το πρώτο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν Game of Thrones. Επιστρέφουμε στην κανονική ροή του προγράμματός μας όμως γιατί λέμε κυρίως για κινηματογραφικές πρεμιέρες.

Το ONEMAN κάθησε και σκέφτηκε (Παπαρίζου) εκείνες τις συνισταμένες που θα κάνουν ένα βράδυ πρεμιέρας το ιδανικό βράδυ στο σπίτι. Εκείνες τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να καθήσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου και να απολαύσεις την ταινία.

Η ακτίνα της έκτασης του χεριού σου

Ο χρυσός κανόνας τη θέασης. Πρέπει όλες οι συσκευές και τα είδη πρώτης ανάγκης να είναι σε ακτίνα όση και η έκταση του χεριού σου. Ποτήρι με νερό ή αναψυκτικό, μπουκάλι για να ξαναγεμίσεις το νερό ή το αναψυκτικό, τα τηλεκοντρόλ, τις πραλίνες με stevia, το σταθερό του σπιτιού, το κινητό και χαρτομάντηλα σε περίπτωση που το σηκώνει η πρεμιέρα ή η μύτη σου. Δεν σηκωνόμαστε από τον καναπέ για κανέναν λόγο, σκέψου πόσο σπάσιμο είναι να είσαι στη σκηνή που όλοι θα συζητάνε πέντε μήνες και να πας εκείνη την ώρα στην κουζίνα για νερό.

Η παρέα στον καναπέ

 

Δεν με πειράζει και να διαφωνήσουμε. Η πρεμιέρα θέλει την κοπέλα σου δίπλα. Με ποιον θα συζητάς την εξέλιξη της ταινίας; Με ποιον θα λες τις επόμενες ημέρες για την ταινία; Με ποιον θα θυμηθείς μετά από καιρό “α αυτή την ταινία την είδαμε μαζί”; Μην βιαστείς να πεις με τους φίλους σου γιατί καμία πρεμιέρα δεν πάει καλά αν έχεις 5 κολλητούς στο σπίτι, ο καθένας με τη δική του ανάγκη. “Χρήστο λίγο νερό ρε”, “Χρήστο γύρνα το λίγο να δω το σκορ ρε”, “Χρήστο θα παραγγείλουμε τίποτα να φάμε;”. Με τους κολλητούς σου κάθε έννοια της οργάνωσης και της ηρεμίας αποτελεί αντικείμενο μελέτης σουρεαλιστών. Με την κοπέλα σου θα κάτσεις αγκαλιά και θα απολαύσεις την πρεμιέρα. Αν έχετε και τον σκύλο να κοιμάται στα πόδια σας, ακόμα καλύτερα.

Το φαγητό

 

Εδώ υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνισταμένες. Το φαγητό κατ’ αρχάς πρέπει να είναι έτοιμο πριν ξεκινήσει η πρεμιέρα. Πρώτον για να καταναλωθεί στην συνήθως αδιάφορη και εισαγωγική αρχή της ταινίας και να χωνέψεις παρέα της και δεύτερον για να μην σε αποσπάσει κατά τη διάρκεια της ταινίας. Αν μιλάμε για παραγγελία, ε καλό θα είναι να παραγγείλεις κάνα 40λεπτο πριν την πρεμιέρα ανάλογα και την ημέρα. Το είδος του φαγητού είναι επίσης σημαντικό. Αν έχεις φτιάξει ψάρι με πολλά κόκαλα θα χάσεις τη μισή ταινία ξεψαχνίζοντας. Το φαγητό οφείλει να είναι εύκολο και ει δυνατόν τσιμπητό. Ωραία μακαρόνια, μια ομελέτα, εντάξει σουβλάκια και burger εννοούνται. Και οπωσδήποτε γλυκό με την ταινία. Σε τσιμπητή μορφή και αυτό, δεν θες να μπλέξεις με σιρόπια. Καλύτερα να έχεις ένα κουτί σοκολατάκια (με φιστίκι από το Διεθνές, να το ξαναπούμε) να τσακίσεις από το να χρειάζεσαι πιατάκια κουταλάκια και να επιστρέψεις το υπόλοιπο γλυκό στο ψυγείο. Γελάω μόνος μου με το “υπόλοιπο γλυκό”. Ποιος αφήνει γλυκό;

Η τουαλέτα

Παιδάκι είσαι μωρέ και θες να πας κάθε δέκα λεπτά; Πας μία καλή τουαλέτα πριν την ταινία και τελείωσε η υπόθεση. Στην τελική αν υποφέρεις, τα κρατάς λίγο. Δεν σε έχουμε δει νομίζεις στην κίνηση να κουνάς όλο το αμάξι πάνω κάτω για να μην σου φύγουν; Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αν έρθει εκείνη η ώρα, ε σπίτι είσαι, θα πας. Φρόντισε μόνο μην είναι σε κρίσιμο σημείο.

Ο φωτισμός

 

Δεν περιμένει κανείς να έχεις σπίτι σου φωτιστικά με dimmer. Αν έχεις, μπράβο, όχι μπράβο, δεν είναι όλες οι ώρες της ημέρας για τον ίδιο φωτισμό. Η πρεμιέρα θέλει χαμηλό φωτισμό. Καλό και το σκοτάδι αλλά δεν βολεύει και πολύ γιατί όλα εκείνα που έχεις σε ακτίνα έκτασης χεριού (βλέπε παραπάνω) θα αποτελούν ένα σκοτεινό ναρκοπέδιο. Και αν χύσεις το αναψυκτικό στον καναπέ σε βλέπω να χάνεις τουλάχιστον 15 λεπτά από την ταινία να το μαζέψεις.

Η χρήση του τηλεφώνου

Περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία. Βασικά αν μπορείς να το βάλεις και σε airplane mode και να το έχεις ανοιχτό μόνο για να tweetάρεις για την ταινία ακόμα καλύτερα. Το κινητό είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος να φύγει η προσοχή σου από την οθόνη. Και δεν νομίζω να θες να κάνεις τον “Rock” να εκνευριστεί που παίζεις με το κινητό σου όσο εκείνος ξεδιπλώνει το ταλέντο του επί της οθόνης. Θέλεις;

 

Τύπωσε τις παραπάνω προϋποθέσεις και διάβαζέ τις σαν Ευαγγέλιο κάθε φορά που θα έχεις μπροστά σου μια πρεμιέρα. Από αυτές τις πρεμιέρες που βλέπεις κάθε εβδομάδα στα κανάλια Novacinema.