ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ό,τι πρέπει να ξέρεις πριν πας για πόκερ στο καζίνο

Το παιχνίδι με πραγματικά φύλλα, μάρκες και άλλους παίκτες μπροστά σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα που δεν έχεις σκεφτεί.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες παίκτες περνούν το κατώφλι των poker rooms της χώρας μας, με σκοπό να επιβεβαιώσουν την πίστη που έχουν στις ικανότητές τους και να κερδίσουν τα χρήματα που «δικαιούνται». Όπως είναι λογικό, σε κάθε τι καινούριο απαιτείται μια περίοδος εξοικείωσης. Ακόμη κι αν έχεις αρκετή εμπειρία, από το online πόκερ, καλύτερα να προετοιμαστείς για αυτά που θα αντιμετωπίσεις όταν δεν θα μπορείς να πεις all in με δύο κλικ.

Το παιχνίδι με πραγματικά φύλλα, μάρκες και άλλους παίκτες μπροστά σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα που δεν έχεις σκεφτεί. Θα πρέπει για παράδειγμα να μετρήσεις μόνος σου τις μάρκες σου πριν ποντάρεις και να τις τοποθετήσεις στο σωστό σημείο, να βλέπεις προσεκτικά ποιοι παίκτες δεν έχουν πάει πάσο και έχουν φύλλα μπροστά τους, να ποντάρεις με τον σωστό τρόπο και τόσα άλλα. Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή:  

– Το παιχνίδι στο live πόκερ είναι πολύ αργό. Ακόμα και ένας έμπειρος και γρήγορος ντίλερ, πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τις 25 παρτίδες ανά ώρα, με το μέσο όρο να είναι 15-22 παρτίδες/ώρα. Στο “online” πόκερ σπάνια θα παίξεις λιγότερες από 50 παρτίδες σε μία ώρα, ενώ αν το παιχνίδι είναι με λίγους παίκτες στο τραπέζι, μπορεί και να ξεπεράσεις τις 100 παρτίδες/ώρα. Η βαρεμάρα και η κούραση μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους πολύ πιο εύκολα στο “ζωντανό” παιχνίδι. Ένα ζευγάρι ακουστικά καρφωμένο σε mp3 player με τα αγαπημένα σου κομματάκια, προσφέρει διέξοδο και ηρεμία σε στιγμές που χρειάζεσαι.  

– Τα πονταρίσματα πρέπει να γίνονται με μία κίνηση. Αν πεις, «βάζω 50…», σπρώχνωντας μία μάρκα των 50 και συνεχίζεις, «…και ακόμα 50», βάζοντας στη συνέχεια ακόμα μία μάρκα των 50 στο ποτ, ο ντίλερ θα σου επιστρέψει την δεύτερη μάρκα και θα σου πει ότι το ποντάρισμα που ισχύει είναι μόνο το αρχικό ποσό. 

Αυτό που έκανες λέγεται «string bet» και απαγορεύεται. Μπορείς είτε να ανακοινώσεις προφορικά το συνολικό ποσό που ποντάρεις και να το βάλεις στο pot σε όσες κινήσεις θέλεις, είτε να το βάλεις χωρίς να πεις τίποτα, αλλά ολόκληρο το ποσό με μία κίνηση.  

– Ότι ανακοινώσεις προφορικά είναι δεσμευτικό. Εάν ανακοινώσεις “raise” και δεν έχεις προσέξει ότι κάποιος άλλος έχει κάνει raise πριν από σένα, δεν μπορείς να πεις “ω, συγνώμη, θα κάνω call”. Είσαι υποχρεωμένος να κάνεις raise έστω και κατά το ελάχιστο επιτρεπτό. 

– Μην δείχνεις τα φύλλα σου αν δεν είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις. Πρέπει να μάθεις πότε να δείχνεις τα φύλλα σου στο showdown και πότε όχι. Θυμήσου ότι αυτός που κάνει το call («βλέπει» το ποντάρισμα) πληρώνει για να δει τα φύλλα του παίκτη που πόνταρε πρώτος και θα δείξει τα φύλλα του μόνο αν τον κερδίζει. Όσο λιγότερες πληροφορίες δίνεις στους αντιπάλους σου, τόσο δυσκολότερο θα είναι γι αυτούς να σε «διαβάσουν». 

Εδώ έχουμε και  μια ελληνική πρωτοτυπία, λόγω κακής μετάφρασης των κανονισμών του πόκερ στο ΦΕΚ. Μόνο στην Ελλάδα και μόνο στο παιχνίδι Pot Limit Omaha, ο παίκτης που κάνει call, υποχρεούται βάσει (ελληνικών) κανονισμών να δείξει πρώτος τα φύλλα που κρατάει. Γελάνε και τα τραπουλόχαρτα… 

– Προστάτευε τα κρυφά σου φύλλα με κάποιο αντικείμενο. Δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο κάποιο από τα φύλλα σου να αποκαλυφθεί από ατύχημα ή να τα αφήσεις λίγο πιο μπροστά από τον χώρο που σου αναλογεί και πάνω στο μοίρασμα και στα διαδικαστικά να τα μαζέψει ο dealer. Θεωρείται όμως ο παίκτης υπεύθυνος για την προστασία των φύλλων του και δεν επιστρέφεται κανένα ποντάρισμα λόγω τέτοιων ατυχημάτων. 

Ο κανονισμός που  ακολουθείται δεν είναι παντού ίδιος. Στα περισσότερα Poker Rooms του εξωτερικού αν αποκαλυφθεί το ένα ή και τα δύο κρυφά φύλλα του παίκτη, όταν παίζει σε τουρνουά, ο παίκτης είναι αυτόματα πάσο στην παρτίδα που εξελίσσεται. Αν αυτό γίνει σε cash game, ο παίκτης μπορεί να συνεχίσει να παίζει αν θέλει, με το φύλλο ή τα φύλλα που άνοιξαν να είναι πλέον γνωστά στους αντιπάλους του. Σε μερικά τουρνουά και σε περιπτώσεις εμφανούς ατυχήματος, εφαρμόζεται ο κανονισμός των cash games, αλλά υποχρεώνουν τον παίκτη σε πάσο αν το έχει κάνει επίτηδες ή επανειλημμένα.  

– Σεβάσου τους dealers και δίνε φιλοδώρημα (tip). Ο ντίλερ είναι εργαζόμενος και αξίζει τον σεβασμό μας. Δεν φταίει αυτός για τις ατυχίες μας. Όταν οι παίκτες ξεσπούν στον dealer χάνουν την δική τους αξιοπρέπεια και γελοιοποιούνται.

Στα “ζωντανά” cash games συνηθίζεται να δίνουν οι παίκτες φιλοδωρήματα (tips) στους ντίλερς, όταν κερδίζουν κάποια παρτίδα και αυτό αποτελεί συχνά το βασικό έσοδο για την εργασία τους.  

Tells  

Σαν tells χαρακτηρίζουμε τα στοιχεία της συμπεριφοράς που «μαρτυρούν» τη δύναμη των κρυφών φύλλων. Έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα ότι το πόκερ είναι παιχνίδι ημιτελών πληροφοριών και όσο περισσότερες πληροφορίες έχεις στην διάθεσή σου, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημά σου. 

Για να αποφύγεις να δίνεις εσύ tells στους αντιπάλους σου, ειδικά όσο δεν είσαι εξοικειωμένος με την αίσθηση του «ζωντανού» παιχνιδιού, προσπάθησε να κάνεις τις ίδιες περίπου κινήσεις κάθε φορά που είναι η σειρά σου και απέφευγε να απαντάς σε ερωτήσεις όσο παίζεις σε παρτίδα. Το πρόβλημα με την συγκάλυψη στοιχείων συμπεριφοράς, είναι ότι πολλές κινήσεις γίνονται ασυναίσθητα και υποσυνείδητα και είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις καταλάβεις και να τις συγκρατήσεις.  

Σε γενικές  γραμμές πάντως, τα tells δεν πρέπει σχεδόν ποτέ να αποτελούν τον βασικό λόγο για κάποια κίνηση. Είναι κυρίως συμπληρωματικός λόγος, που ενισχύει κάποια σκέψη μας. Τα tells δεν είναι 100% αξιόπιστα και χρειάζεται αρκετή εμπειρία για να μπορεί κάποιος να τα βάλει στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στο τραπέζι του πόκερ.

Μερικά βασικά tells 

– «Strong means weak and weak means strong». Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, «αυτός που δείχνει δυνατός με τη συμπεριφορά του έχει αδύναμο φύλλο κι αυτός που δείχνει αδύναμος έχει δυνατό φύλλο». Στην πράξη, κάποιος που ποντάρει και ταυτόχρονα σε αγριοκοιτάει, θέλει να σε τρομάξει και να σε κάνει να πας πάσο και το αντίθέτο. Αυτό όμως ισχύει κυρίως απέναντι σε παίκτες που δεν έχουν εμπειρία, γιατί οι έμπειροι παίκτες μπορούν να δώσουν αντίστροφα tells για να μπερδέψουν τον αντίπαλο που στηρίζεται στην απλουστευμένη αυτή λογική.   

– Οι αλλαγές στην στάση του σώματος είναι άξιες παρατήρησης. Αν κάποιος παίκτης πλησιάσει με τον κορμό του προς το τραπέζι μόλις υπάρξει ένα νέο δεδομένο (π.χ. όταν του μοιραστούν τα φύλλα στο χέρι του, ή όταν ανοίξει ένα νέο φύλλο στο τραπέζι), δείχνει ενδιαφέρον για τα νέα δεδομένα και θέλει να εμπλακεί. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο για αρχάριους παίκτες να… ανεβαίνουν σχεδόν ολόκληροι στο τραπέζι μόλις δουν ότι έπιασαν κάτι πολύ δυνατό. Αντίστοιχα, αν με την εμφάνιση κάποιου νέου δεδομένου, ο αντίπαλός σου απομακρυνθεί από το τραπέζι, μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την παρτίδα.

Προσοχή! Αν ο αντίπαλος συνεχίζει στην παρτίδα, αλλά μετά από ένα ποντάρισμα ή ένα νέο δεδομένο απομακρυνθεί από το τραπέζι ακουμπώντας στην πλατη της καρέκλας, ενώ παράλληλα απλώνει τα πόδια του κάτω από το τραπέζι και τα σταυρώνει βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, αυτό σημαίνει τρομερή αυτοπεποίηθηση για το φύλλο του! Ακούγεται περίεργο και ακραίο αυτό το tell, αλλά είναι από τα πλέον αξιόπιστα που έχω παρατηρήσει.  

– Κινήσεις που σημαίνουν άγχος ή απογοήτευση: σφίξιμο των χειλιών (ή σχηματισμός κύκλου με τα χείλη, σαν να ετοιμάζεσαι να δώσεις ένα φιλί) / σταύρωμα και σφίξιμο των δαχτύλων των δύο χεριών μεταξύ τους / σφίξιμο (αγκάλιασμα) των ποδιών της καρέκλας με τα πόδια / ανεπαίσθητο κατέβασμα των ώμων. 

– Κινήσεις που σημαίνουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά: άνεση στην ομιλία και τάση για πολυλογία / Μικρή κλίση του κεφαλιού προς μια πλευρά, σαν να φέρνεις το ένα αυτί παράλληλα με το έδαφος / απαλό ακούμπημα τον δαχτύλων μεταξύ τους στις άκρες (όχι σταύρωμα και σφίξιμο). 

Τέλος, μία από τις πιο γνωστές ερωτήσεις που γίνονται στο τραπέζι του πόκερ έιναι «αν πάω πάσο θα μου δείξεις τι είχες;». Η αυθόρμητη απάντηση που έρχεται αμέσως αν ο παίκτης έχει πολύ δυνατό συνδυασμό και είναι σίγουρος για το φύλλο του, είναι ένα αυθόρμητο «όχι» με σταθερή φωνή.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτού του tell, είναι η παρτίδα του παρακάτω video, όπου ο Βρετανός επαγγελματίας παίκτης πόκερ, Ρομπέρτο Ρομανέλο, το εκμεταλλεύεται στα πρώτα στάδια του World Series of Poker, Main Event 2008, απέναντι σε αντίπαλο με μικρή εμπειρία. Σε σχετική ερώτηση αργότερα για το πως κατάφερε να κάνει αυτό το εκπληκτικό πάσο, απάντησε, «είχα πολύ έντονα tells απέναντι στον συγκεκριμένο παίκτη».

Η χρήση tells πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Οι έμπειροι παίκτες μπορούν να σε μπερδέψουν όταν διαπιστώσουν τι ακριβώς ξέρεις και σε ποια tells βασίζεσαι. Το τελευταίο που θέλεις είναι να μπλέξεις το μυαλό σου σε διαλόγους όπως, «ξέρει ότι ξέρω ότι τον ρωτάω γι αυτό ή όχι;», γιατί έτσι ξεφεύγεις από την ουσία της παρτίδας, που είναι έξω από τα tells. 

Τα στοιχεία που πρέπει να ψάχνεις είναι στα πονταρίσματα, στο pot, στις μάρκες που έχει ο καθένας μπροστά του, στα κοινά φύλλα, στην εξέλιξη της παρτίδας και γενικά στα στοιχεία που είναι ξεκάθαρα και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Τα tells είναι το σημαντικότερο στοιχείο μόνο στις ταινίες, όπου μια σταγόνα ιδρώτα είναι συνήθως αρκετή για να πάρει τη σωστή απόφαση ο πρωταγωνιστής.  

Γενικές συμβουλές

– Άφηνε πάντα λίγο χρόνο πριν  κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια. Ένα  από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα  του “live” πόκερ είναι ότι  έχεις πολύ περισσότερο χρόνο  στην διάθεσή σου για να  αποφασίσεις. Χρησιμοποίησέ τον.

– Ανακοίνωνε πάντα την ενέργεια  που θα κάνεις πριν την κάνεις  και ρώτα τον dealer για ό,τι απορία έχεις. Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, καλύτερα να ρωτήσεις κι ας φανείς ότι είσαι αρχάριος στο “ζωντανό” πόκερ, παρά να κάνεις ένα λάθος που θα σου κοστίσει. Όλοι ανεξαιρέτως ήταν κάποτε αρχάριοι και (σχεδόν) όλοι ξέρουν να σέβονται τους παίκτες που δεν γνωρίζουν τα διαδικαστικά. Είναι πάρα πολλά τα λάθη που γίνονται ακόμα κι από έμπειρους παίκτες και μάλιστα τα έχουμε δει και σε εκπομπές πόκερ στην τηλεόραση. Ζήτα βοήθεια, δεν είναι ντροπή. 

– Όταν παίζεις  σε τουρνουά δεν πρέπει σε  καμία περίπτωση να κρύψεις  μάρκες. Αυτό έχει εφαρμογή όταν  για παράδειγμα οι διοργανωτές  σε αλλάζουν τραπέζι. Αν στην αλλαγή και μέχρι να φτάσεις στο νέο σου τραπέζι, βάλεις τις μάρκες σου στην τσέπη σου, οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να σε αποκλείσουν άμεσα από το τουρνουά. 

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει συμβεί σε Έλληνα παίκτη σε τουρνουά του World Series of Poker, τo 2007, όταν έτυχε να τον αλλάξουν τραπέζι, την ώρα που άρχιζε ένα 15λεπτο  διάλειμμα. Η επιθυμία του να καπνίσει ένα τσιγάρο ήταν μεγάλη και αντί να αφήσει πρώτα τις μάρκες του  στο νέο του τραπέζι, τις έβαλε  στην τσέπη και επέστρεψε μετά το διάλειμμα για να μάθει ότι  είχε αποκλειστεί γιατί δεν κρατούσε τις μάρκες του σε κοινή θέα  συνεχώς, όπως πρέπει.

Γιώργος Θεοφανόπουλος (αρχισυντάκτης του Pokercity.gr)

E-mail επικοινωνίας: [email protected]