FITNESS

Πώς να επιλέξεις την κατάλληλη διαδρομή για να τρέξεις

Προετοιμασία, check. Κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, check. Ήρθε η ώρα να επιλέξεις την κατάλληλη διαδρομή για να τρέξεις.

Έχεις προετοιμάσει σωστά το σώμα σου να τρέξει μια μεγάλη απόσταση, έχεις επιλέξει τα σωστά ρούχα και φυσικά έχεις φορέσει τα αθλητικά παπούτσια adidas ULTRABOOST 19 τα οποία είναι έτοιμα να boostάρουν την απόδοση σου. Το μόνο που μένει είναι να επιλέξεις την σωστή διαδρομή και να την τρέξεις με σωστή τεχνική αλλά και τακτική.

Η επιλογή της κατάλληλης διαδρομής έχει να κάνει με την υποκειμενική απόφαση για το τι θεωρεί ο καθένας ευχάριστο. Άλλοι προτιμούν να επιλέξουν μια παραθαλάσσια διαδρομή διότι η θέα της θάλασσας καθαρίζει το μυαλό και ταξιδεύει την ψυχή κάνοντας έτσι το τρέξιμο μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα. Άλλοι για τους ίδιους λόγους μπορεί να επιλέξουν βουνό.

Αν επιλέξεις βουνό τότε έχει να αντιμετωπίσεις πιο ανηφορική διαδρομή και ίσως πιο ανώμαλο έδαφος. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Αν δεν έχεις καλή φυσική κατάσταση προτίμησε πιο πολύ ευθείες και μονοπάτια εύκολα χωρίς πολλές λακκούβες. Η επιλογή της παραθαλάσσιας διαδρομής συνήθως προσφέρει μικρή κλίση. Αν έχεις καλή φυσική κατάσταση προτίμησε να τρέξεις κάποια κομμάτια στην άμμο. Μπορεί να είναι πιο κουραστικό αλλά θα γυμνάσεις καλύτερα τους μυς και τις αρθρώσεις των ποδιών.

Επιπλέον τα adidas UB 19 θα σου δώσουν ευκολότερη ώθηση στο τρέξιμο και μεγαλύτερη ασφάλεια. Υπάρχει πάντα και η πιο ρισκαδόρικη επιλογή του τρεξίματος στο δρόμο. Εκεί θέλει μεγάλη προσοχή στα αμάξια οπότε καλό είναι να αποφεύγεις τα ακουστικά με δυνατή μουσική ώστε να έχεις στραμμένη την προσοχή σου στα αμάξια. Αν σε ανησυχεί το τρέξιμο στη άσφαλτο ότι θα επιβαρύνει τις αρθρώσεις σου τότε επιλέγοντας τα adidas UB 19 δεν έχεις κανένα λόγο τέτοιας ανησυχίας. Η ειδική σόλα του παπουτσιού απορροφάει τους κραδασμούς και θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια στο τρέξιμο σου.

Η σωστή τακτική

Αφού επιλέξεις την διαδρομή πρέπει να αποφασίσεις και την σωστή τακτική που θα ακολουθήσεις. Προσπάθησε να έχεις ένα σταθερό τρέξιμο σε ρυθμό που αντέχεις για πολλά χλμ. Ιδανικό είναι οι παλμοί σου να κυμαίνονται από 120-140. Αυτό μπορείς να το παρακολουθείς με ένα παλμογράφο. Το τρέξιμο πρέπει να γίνεται με όλο το πέλμα και το βάρος να πέφτει στην αρχή του διασκελισμού στην πτέρνα. Το adidas UB 19 με τον μοναδικό σχεδιασμό του έχει δώσει έμφαση στην πτέρνα του παπουτσιού με την κατάλληλη υποστήριξη ώστε να μην καταπονείται στο τρέξιμο.

Κατά την διάρκεια το τρεξίματος προσπάθησε να βρεις τον ιδανικό συνδυασμό ρυθμού και διασκελισμού έτσι ώστε να διανύεις την  απόσταση σε μεγαλύτερη ταχύτητα με την μικρότερη δυνατή κόπωση. Όταν βλέπεις το τερματισμό της διαδρομής και νιώθεις ότι έχει ακόμα δυνάμεις τότε ανέβασε ρυθμό μέχρι το τέλος. Η επιτυχία είναι να έχεις ολοκληρώσει την απόσταση και να νιώθεις ότι έχεις δώσει το μέγιστο που μπορούσες.

Αν και πάλι θέλεις να ακολουθήσεις την πλέον έμπειρη ομάδα στο outdoor running, σε συμβουλεύουμε να γραφτείς στους adidas Runners Athens και να συμμετέχεις δωρεάν στις εβδομαδιαίες προπονήσεις που διοργανώνουν, με έμπειρους coaches να σε συμβουλεύουν σε κάθε σου βήμα.

Advertisement