FITNESS

Με θέα όλη την Αθήνα τρέχεις πιο έντονα, πιο ζωντανά

Δοκιμάσαμε το adidas Ultraboost 19, το νέο running παπούτσι που φιλοδοξεί να αποτελέσει το μέλλον του τρεξίματος. Πού τα δοκιμάσαμε; Στο αγαπημένο μας μέρος για τρέξιμο.

Είναι ξεχωριστή η αίσθηση για έναν δρομέα, έμπειρο ή amateur, όταν παίρνει τις λιγοστές στροφές μετά την οδό Αναστάσεως στου Παπάγου μέχρι να βρεθεί στο Runners Point. Σαν να παίζει ένα μικρό drum roll και οι παλμοί της καρδιάς να ανεβαίνουν από την ανυπομονησία να βρεθείς μόνος με τη φύση και το αγαπημένο σου άθλημα. Όχι, το Runner Point δεν είναι κάποιο κατάστημα, ούτε θα δεις κάποια ταμπέλα να ορίζει τον προορισμό. Είναι απλά μια διχάλα στο δρόμο στον Υμηττό, είναι ένας μέρος που θα δεις μερικά αυτοκίνητα παρκαρισμένα κάθε μέρα και ώρα. Ακριβώς γιατί είναι αγαπημένο σποτ δρομέων και όχι μόνο.

Αυτό το πρωί Τρίτης που συναντήθηκα με τον φωτογράφο Δημήτρη Βέργη στο σημείο, είναι λίγο μεγαλύτερη ανυπομονησία από τις άλλες φορές. Κι αυτό γιατί θα δοκίμαζα κάτι νέο, ένα παπούτσι που συστήνεται στην αγορά ως το μέλλον του running. Εσύ δεν θα έμπαινες σε πειρασμό να το δοκιμάσεις να δεις αν λέει αλήθεια;

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την υπόθεση. Το adidas Ultraboost 19 (από εδώ και πέρα θα το ονομάζω UB19 χάριν συντομίας) έχει νέο σχεδιασμό που επιστρέφει την ενέργεια για μια νέα εμπειρία τρεξίματος. Πώς το κάνει αυτό;

Οι runners και οι σχεδιαστές της adidas απλοποίησαν μαζί το αρχικό adidas Ultraboost, μειώνοντας τα μέρη του από 17 σε μόλις 4 κορυφαία τεχνολογικά στοιχεία, τα οποία στοχεύουν στην απόλυτη επίδοση. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα ελαφρύτερο, reboosted μοντέλο. Τα 4 τεχνολογικά στοιχεία του αναγεννημένου Ultraboost 19 είναι:

  • Optimized BOOST: 20% περισσότερο υλικό BOOST στην ενδιάμεση σόλα, για να απελευθερώνει ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια σε κάθε βήμα.
  • Torsion Spring: high-tech σχεδιασμός που συνδέει το εμπρός και το πίσω μέρος του παπουτσιού, ώστε κάθε βήμα να είναι γεμάτο δύναμη και να σε «σπρώχνει» μπροστά, χωρίς να χάνεται καθόλου ενέργεια.
  • 3D Heel Frame: προστατεύει το πόδι κατά την επαφή του με το έδαφος και να προσφέρει αυξημένη στήριξη και σταθερότητα στη φτέρνα, ώστε να απολαμβάνεις ένα γεμάτο αυτοπεποίθηση τρέξιμο.
  • Primeknit 360: ενιαίο υλικό που αγκαλιάζει το πόδι, για ενισχυμένη υποστήριξη και άνεση με ελάχιστο βάρος.

 

ΟΚ. Τα δοκίμασαν ο Messi, ο Pogba, η Δαλάκα, ο Καραλής, ο Τεντόγλου, ο Μήτογλου και ο Φορτούνης. Το θέμα είναι πώς θα τα πάει το παπούτσι στον Υμηττό, στην άσφαλτο που τρέχουμε οι περισσότεροι, στα σοκάκια και τα δύσβατα μονοπάτια, στις ανώμαλες επιφάνειες και τα πλακόστρωτα. Τη δοκιμή στην παραλία την άφησα για τη Δήμητρα Τσιγγενέ που ανέλαβε το χρέος να δοκιμάσει κι εκείνη το UB19 για το Ladylike.gr.

Κι οφείλω να ομολογήσω ότι το παπούτσι τα πήγε εξαιρετικά καλά σε όλες τις δοκιμασίες. Αλλά ας μιλήσουμε λίγο πρώτα για το αγαπημένο αυτό σημείο τρεξίματος.

Βλέπεις μου πήρε λίγη ώρα να ασχοληθώ με το παπούτσι κι αυτό γιατί ο Υμηττός έχει μία ξεχωριστή ενέργεια να σου δώσει για το τρέξιμό σου. Αν ξεκινήσεις στη διχάλα πηγαίνοντας αριστερά, θα συναντήσεις 2 πολύ εύκολα χιλιόμετρα μέχρι να βγεις στο χωματόδρομο. Εκεί, θα διαλέξεις εσύ αν θα γυρίσεις προς τα πίσω ή αν θα δοκιμάσεις εαυτόν στο χώμα και τις πέτρες.

 

Από την άλλη μεριά της διχάλας ο δρόμος είναι πιο δύσκολος, πιο ανηφορικός. Αλλά αν δεν βάλεις τις ανηφόρες στο τρέξιμό σου, πώς θα τις μάθει το σώμα σου, πώς θα αποκτήσεις αντοχή για ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις, πώς θα νιώσεις στο τέλος της προπόνησης ότι έκανες πραγματικά καλή δουλειά εκεί έξω;

 

Το θέμα είναι ότι η διαδρομές αυτές στον Υμηττό βγαίνουν πιο εύκολα, με πιο γεμάτη ανάσα, με καλύτερη διάθεση. Κι αυτό γιατί τη μια αντικρύζεις διαδρομές ανάμεσα σε δέντρα σαν να είσαι σε κάποιο πυκνό δάσος και την άλλη ξεπροβάλει η Αθήνα από κάτω για να την χαζεύεις όσο τρέχεις. Κι είναι, πίστεψέ με, σαν να νιώθεις όλη την πόλη να σου δίνει αυτό το λίγο κουράγιο που σου λείπει για άλλο ένα χιλιόμετρο, άλλο ένα προσωπικό ρεκόρ.

 

Το UB19 αγκάλιαζε σφιχτά και σωστά το πόδι, αφήνοντάς το παράλληλα να κινείται ελεύθερα και να αναπνέει. Ένα πολύ ελαφρύ παπούτσι με την στήριξη όμως που χρειάζεται το πόδι για να κάνει σωστά το βήμα. Και στο τρέξιμο; Ήταν σαν να σε βοηθούσε το ίδιο το παπούτσι να κάνεις το βήμα, να ανέβεις την ανηφόρα, να σηκωθείς στον αέρα με δύναμη και ενέργεια, χωρίς να σέρνεις τα πόδια, χωρίς να αγκομαχάς.

Τα προτερήματα ενός παπουτσιού τα βλέπεις in the long run που λένε και οι φίλοι από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Πρέπει να μετρήσεις χιλιόμετρα με ένα παπούτσι για να ξέρεις αν είναι πραγματικά το κατάλληλότερο για το δικό σου πόδι. Μπορώ όμως να σου πω με σιγουριά ότι το UB19 έδειξε από το πρώτο κιόλας run ότι είναι φτιαγμένο για να σου δώσει αυτή την παραπάνω ενέργεια που χρειάζεσαι στο τρέξιμό σου. Ενισχυμένη υποστήριξη, δύναμη στο βήμα, ελάχιστο βάρος στο πόδι και ενέργεια σε κάθε βήμα.

Ο καιρός αλλάζει και ο Υμηττός σε περιμένει. Ραντεβού στο χωματόδρομο, να κάνουμε μερικά χιλιόμετρα παρέα.

 

Advertisement