FITNESS

Ο Έλληνας πρωταθλητής του SUP ξέρει πώς θα γυμναστείς στις διακοπές

Ένα κουπί και μία σανίδα θα αντικαταστήσουν τις σανίδες και όλους τους άλλους κοιλιακούς. Επιπλέον, θα σε κάνουν να διασκεδάσεις με την ψυχή σου.

Το SUP (Stand Up Paddlleboard) είναι ένα από τα ταχύτατα αναπτυσσόμενα αθλήματα στο κόσμο. Χρειάζεται ένα κουπί και την σανίδα και μπορεί να γίνει παντού – σε ποτάμια, λίμνες, στη θάλασσα με κύμα αλλά και με φλατ νερό. Η διάδοσή του οφείλεται στο ότι εκτός από διασκεδαστικό είναι πολύ εύκολο για κάποιον αρχάριο και με κατάλληλο εξοπλισμό μαθαίνεται σε λίγα μόλις λεπτά, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητές.

Το ιδανικό ‘τερέν’ για τους αρχάριους αναβάτες είναι το φλατ νερό, χωρίς κύμα και δυνατούς ανέμους. Αν βρίσκεστε στην Αθήνα, η Λούτσα είναι ιδανικός προορισμός.

Μιλήσαμε με έναν ειδικό του αθλήματος, τον Γιώργο Φράγκο. “Προσωπικά το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, γιατί συνδυάζω διασκέδαση με γυμναστική σε όλο το σώμα. Ιδιαίτερα γυμνάζεται ο κορμός (κοιλιακοί και ραχιαίοι), αλλά και οι ώμοί, τα χέρια, τα πόδια, οι γάμπες. Από την άλλη, σε αγωνιστικό επίπεδο, είναι ένα άθλημα που χρειάζεται πολύ καλή φυσική κατάσταση, εγρήγορση, τακτική και έχει φοβερό ενδιαφέρον με πολλές ανατροπές γιατί ξεκινάμε πολλά άτομα μαζί από μια ενιαία εκκίνηση”.

 (Οι φωτογραφίες του Γιώργου είναι από το προσωπικό του αρχείο)

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερος κόσμος συμμετέχει σε αγώνες, οι οποίοι είναι πολύ διασκεδαστικοί για τους αρχάριους κι έχουν δυνατό ανταγωνισμό για τους πιο προπονημένους αθλητές.

Ο Γιώργος συμμετέχει σε αγώνες SUP από την πρώτη στιγμή, από τον πρώτο αγώνα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, στη Λούτσα το 2010. “Ο Γιώργος Κονταρίνης μου έδωσε την πρώτη σανίδα και κουπί και με ώθησε να ασχοληθώ. Είχε δει τις δυνατότητές μου από την περίοδο που έκανα windsuf – ήμουν μέλος της εθνικής ομάδαδας στην Ολυμπιακή κατηγορία. Από τότε είμαι εθισμένος με το άθλημα και στην κατηγορία ‘Race’ δεν έχω χάσει ούτε έναν αγώνα στην Ελλάδα”.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις του σε διεθνείς αγώνες είναι δύο πολύ καλά πλασαρίσματα στην 20σαδα στο SUP Paris Crossing 2013 και 2015 (αγώνες με περισσότερες από 100 συμμετοχές), η 4η θέση στο πρώτο πρώτο σταθμό του Eurotour 2017 και η πρόκριση που εξασφάλισε για το παγκόσμιο SUP της iSA, το οποίο θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Δανία.

“Θέλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μου, Quicksilver Greece, Suunto Greece shop and trade, Vw amarok, NSP, Forward the shop. Είναι πολύ δύσκολο τα τελευταία χρόνια να κρατιέμαι συνέχεια πρώτος, γιατί το επίπεδο στην Ελλάδα έχει ανέβει πάρα πολύ. Συγκεκριμένα, έχω ένα φοβερά ταλαντούχο αθλητή 16 χρόνων, τον Νίκο Συρίγο, τον οποίο προετοιμάζω για να σπάσει το σερί μου. Έχει ιδανικό σωματότυπο και τον προπονώ συστηματικά και πολύ σκληρά”.

Το συγκεκριμένο άθλημα γεμίζει τον αθλητή εικόνες και εμπειρίες. “Μια από τις αγαπημένες μου στιγμές είναι όταν έκανα SUP στο Wesurfin στο Κυπρί, στην Άνδρο, και είχα παρέα τέσσερα δελφίνια που έπαιζαν γύρω μου”.

Το πρόγραμμα προπόνησης του πρωταθλητή

(Φωτογραφίες του Βαγγέλη: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Το παρακάτω προπονητικό πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ισορροπία σου και την δύναμη στον κορμό. Κάνε τις παρακάτω 6 ασκήσεις σε κυκλική μορφή, ξεκινώντας με τρέξιμο στην άμμο για 5 λεπτά. Προσπάθησε να κάνεις 4 κύκλους.

Άσκηση #1: Τρέξιμο στην άμμο

Στην αρχή θα νιώθεις τις γάμπες σου να καίγονται, αλλά έτσι θα δυναμώσεις πολύ τις αρθρώσεις.

Άσκηση #2: Ισομετρικοί κοιλιακοί

Προσπάθησε να μείνεις ακίνητος για 30 δευτερόλεπτα.

Άσκηση #3: Ισορροπία στο ένα πόδι

Βρες το σωστό κέντρο βάρους στην Bosu και σήκωσε το ένα πόδι ψηλά. Προσπάθησε να μείνεις εκεί για 30 δευτερόλεπτα και μετά άλλαξε πόδι.

Άσκηση #4: Roll

Προσπάθησε να φέρεις τον κορμό όσο πιο παράλληλα με το έδαφος μπορείς.

Άσκηση #5: Καθίσματα

Σκοπός είναι το βάρος να έρθει πολύ κοντά στο έδαφος.

Άσκηση 6: Έλξεις

Το κεφάλι να έρθει πάνω από το μονόζυγο.

(Ευχαριστούμε το το Ακάνθους Beach Bar στον Άλιμο για τη φιλοξενία, την Quicksilver για τα ρούχα και την Oakley για τα γυαλιά ηλίου)