FITNESS

Πώς θα κάψεις το λίπος των γιορτών

Οκτώ ασκήσεις που θα σβήσουν από πάνω σου τις υπερβολές των Χριστουγέννων. Τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες υπερβολές.

Όπως σε κάθε γιορτινή περίοδο έτσι και σε αυτά τα Χριστούγεννα οι πιο πολλοί από εμάς τίμησαν δεόντως τα πλούσια γεύματα, τα γλυκά και το ποτό. Αυτό σημαίνει πιο πολλά κιλά και φυσικά αύξηση στο σωματικό λίπος. Μην τρελαίνεσαι. Είναι απόλυτα λογικό στις διακοπές να χαλαρώνει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Ξεκουραζόμαστε για μερικές ημέρες και μετά μπαίνουμε ξανά σε πρόγραμμα. Το μυστικό είναι να μην κάνουμε υπερβολές. Το να πάρεις 2-3 κιλά διορθώνεται. Αν πάρεις όμως 5-7, θα θέλεις πολλούς μήνες για να βρεις τη φόρμα σου.

Το παρακάτω πρόγραμμα έχει 2 στόχους: να σε κάνει να χάσεις το περιττό λίπος των γιορτών και να επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα την φυσική σου κατάσταση. Αποτελείται από ασκήσεις ταχύτητας και έκρηξης οι οποίες θα σε αναγκάσουν να δουλέψεις σε υψηλούς παλμούς. Πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος όταν εκτελείς τις ασκήσεις διαφορετικά είτε θα χάνεις την ισορροπία σου είτε θα σου πέφτει η μπάλα. Στις πρώτες προπονήσεις θα νιώσεις έντονη κούραση. Μην τα παρατάς, μετά από λίγες μέρες θα βγάζεις το πρόγραμμα εύκολα και θα εκτινάξεις τις αθλητικές σου επιδόσεις.

Πώς να το κάνεις

Το πρόγραμμα αποτελείται από 8 ασκήσεις. Προσπάθησε να εκτελέσεις κάθε άσκηση από 30 έως 45 δευτερόλεπτα. Κάνε την μια άσκηση μετά την άλλη με 30 δευτερόλεπτα ξεκούραση. Όταν τις ολοκληρώσεις, ξεκουράσου για 3 λεπτά. Κάνε συνολικά 3-4 κύκλους.

ΑΣΚΗΣΗ 1, ΣΠΡΙΝΤ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Προσπάθησε να φτάσεις όσο πιο μακριά μπορείς βάζοντας ένα σημάδι και επίστρεψε με αργά προσεκτικά πίσω βήματα.

ΑΣΚΗΣΗ 2, ΣΠΡΙΝΤ ΜΕ ΠΙΣΩ ΒΗΜΑΤΑ

Είναι πιο δύσκολο από την άσκηση 1, γι’ αυτό χρειάζεται να βάλεις περισσότερη δύναμη στα πόδια. Πρόσεξε την επιστροφή να την κάνεις με ελεγχόμενη κίνηση.

ΑΣΚΗΣΗ 3, ΑΛΜΑΤΑ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΑ

Το ύψος των εμποδίων πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να τα περνάς άνετα χωρίς να τα ακουμπάς. Η απόσταση πρέπει να είναι τέτοια μεταξύ των εμποδίων ώστε όταν προσγειώνεσαι να μπορείς αμέσως να εκτελέσεις το επόμενο άλμα.

ΑΣΚΗΣΗ 4, ΣΠΡΙΝΤ ΜΕ SKIPPING

Στο σπριντ πρέπει να τα δώσεις όλα διότι η απόσταση είναι 10-15 μέτρα. Στο skipping προσπάθησε να κουνάς όσο πιο εκρηκτικά μπορείς τα πόδια σου.

ΑΣΚΗΣΗ 5, ΑΛΜΑ ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Πρέπει να σφίγγεις όλο σου το σώμα έτσι ώστε το λάστιχο που σε τραβάει πίσω να μη σε κάνει να χάνεις την ισορροπία σου. Με το που προσγειώνεσαι, λύγιζε αμέσως τα πόδια και κάνε ξανά άλμα.

ΑΣΚΗΣΗ 6, ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΑΛΜΑ

Φρόντισε η πλάγια μετακίνηση να γίνεται με λυγισμένα γόνατα σαν να παίζεις άμυνα στο μπάσκετ. Η απόσταση που θα ορίσεις μπορεί να είναι 5-10 μέτρα.

ΑΣΚΗΣΗ 7, ΠΕΤΑΓΜΑ-ΠΙΑΣΙΜΟ ΜΠΑΛΑ ΣΕ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ

 

Η συγκεκριμένη άσκηση είναι προπόνηση ταχύτητας στην αντίδραση. Αν σε δυσκολεύει, τοποθέτησε για αρχή μόνο ένα εμπόδιο. Όταν το συνηθίσεις βάλε και ένα ακόμα.

ΑΣΚΗΣΗ 8, ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΕ BOSU

 

Άσκηση που συνδυάζει ταχύτητα και ισορροπία. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στην κίνηση και να πατάς σωστά και γρήγορα πάνω στις bosu.

Info: Γυμναστήριο Fitness Games, Δοϊράνης 72, Καλλιθέα (τηλ. 2130-224814)