FITNESS

Το Freestyle Windsurf θα αλλάξει το καλοκαίρι (και το σώμα) σου

Μία σανίδα, ένα πανί, άπειρα άλματα, φιγούρες και περιστροφές. Ένα άθλημα φτιαγμένο για τις ιδανικά πλασμένες ελληνικές ακτές.

Τις επόμενες εβδομάδες θα αναλύσουμε μερικά εντυπωσιακά αθλήματα με σανίδες. Για αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε στους ειδικούς.

Ο Σταμάτης Προμπονάς είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές της χώρας στο freestyle windsurf. ξεκίνησε το windsurf στα 16 του χρόνια και το freestyle τρία χρόνια αργότερα. Πρώτος του αγώνας ήταν το ευρωπαϊκό της Λευκάδας το 2007. Στα ελληνικά πρωταθλήματα συνήθως έρχεται πρώτος ή δεύτερος. Στο εξωτερικό, τα καλύτερα μέχρι στιγμής αποτελέσματά του ήταν η έκτη θέση σε ευρωπαϊκό και η 15η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

 (Οι φωτογραφίες του Σταμάτη είναι από το προσωπικό του αρχείο)

Μας εξήγησε τι ακριβώς είναι αυτό το άθλημα. “Το freestyle windsurf είναι μια κατηγορία του αθλήματος του windsurfing κατά το οποίο ο αθλητής εκτελεί φιγούρες (tricks) που έχουν άλματα και περιστροφές. Το σκέτο surf, όπως συνηθίζεται να λέμε, αποτελείται μόνο από σανίδα δηλαδή δεν υπάρχει πανί. δεν χρειάζεται αέρα αλλά είναι απαραίτητη η ύπαρξη μεγάλου κύματος για αυτό και είναι πιο συνηθισμένο να το συναντήσεις σε μέρη που βρέχονται από ωκεανό οπότε το κύμα είναι πιο συχνό”.

Μη νομίζει,ς όμως, ότι είναι ένα απλό άθλημα. Οι δυσκολίες είναι πολλές και θέλει μεγάλη προσοχή. Η επαφή με τη θάλασσα θέλει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση και πολλές φορές πρέπει να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2010, μετά το πρώτο γύρο, ο Σταμάτης είδε μια ρωγμή στο σκάφος του, συνέχισε όμως γιατί δεν είχε και άλλη επιλογή. “Μετά από κάθε γύρο έβλεπα την ρωγμή συνεχώς να μεγαλώνει, ευτυχώς άντεξε το σανίδι μέχρι το τέλος του αγώνα. Μετά, όμως, κόπηκε στα δύο. Ήμουν τυχερός που δεν συνέβη στη μέση του πουθενά. ‘Εχω ακόμα το μισό για ενθύμιο” μας λέει ο ίδιος.

Το windsurf γυμνάζει όλο το σώμα με έμφαση στο πάνω μέρος. Το freestyle, όμως, πέρα από την εκγύμναση που προσφέρει είναι και αγχολυτικό. “Όταν πλανάρεις ξεχνάς τα πάντα, είσαι εσύ με τον εξοπλισμό σου τη θάλασσα και τον αέρα ένα ,μια αίσθηση μοναδική.”

Αν θες και εσύ να ξεκινήσεις freestyle windsurf, να ξέρεις ότι Ιδανικές συνθήκες για έναν αρχάριο είναι το φλατ νερό. Επίσης βοηθάει να είναι ασφαλές το μέρος – ο αέρας, δηλαδή, να έχει διεύθυνση προς τη στεριά (on shore), ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί στα ανοιχτά. “Στο μέρος όπου έχω το surf club μου (στη Λαγκούνα της Ν’αξου) υπάρχουν αυτές οι συνθήκες με αποτέλεσμα οι αρχάριοι από το πρώτο μάθημα να μαθαίνουν τον τρόπο πλεύσης με μεγάλη ευκολία”, λέει ο Σταμάτης. “Η Λαγκούνα της Νάξου αποτελεί για εμένα κάτι παραπάνω από home spot όπως συνηθίζεται να λέγεται. Εδώ έμαθα windsurf, εδώ είχα τη τύχη να διαγωνιστώ σε ευρωπαϊκό αγώνα αλλά και πανελλήνιο πρωτάθλημα και εδώ έχω την ευκαιρία να διδάξω και να μεταδώσω τις γνώσεις και την πείρα μου στο νέο αίμα. ”Γενικότερα, όμως, η Ελλάδα είναι πλούσια σε windsurf spots αφού ειδικά το καλοκαίρι το μελτέμι ευνοεί πολύ το συγκεκριμένο άθλημα.

Η προπόνηση του πρωταθλητή

(Φωτογραφίες του Βαγγέλη: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

“Κάθε πρωί ξεκινώ την ημέρα μου με ένα 10λεπτο πρόγραμμα κοιλιακών και μίνιμουμ 50 push ups. Το πρόγραμμα κοιλιακών περιέχει ασκήσεις όπως σανίδα κ πλάγια σανίδα, άρση των ποδιών, Russian crunches και ραχιαίους. Είναι σημαντικό να έχεις ένα γυμνασμένο κορμό ώστε να αποφύγεις ενοχλήσεις στη μέση . Επίσης. πάντα πριν την προπόνηση μου κάνω ζέσταμα με επιτόπια άλματα και διατάσεις. Ιδανικό ζέσταμα για τα άνω άκρα προσφέρει το TRX”.

Άσκηση #1: Side Plank

Προσπάθησε το σώμα σου να είναι σε ευθεία γραμμή από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Μείνε για 30 δευτερόλεπτα και άλλαξε πλευρά. Κάνε 3 σετ / πλευρά.

Άσκηση #2: Κάμψεις

Προσπάθησε να κάνεις 3 σετ των 20 επαναλήψεων.

Άσκηση #3: Άρση Ποδιών

Μπορείς να βάλεις τα χέρια κάτω από την μέση για να την προστατέψεις και να σηκώσεις το κεφάλι για να ενεργοποιήσεις την κοιλιά σου. Κάνε 3 σετ των 20 επαναλήψεων.

Άσκηση #4: Ραχιαίοι

Σήκωσε τα τεντωμένα χέρια και τα πόδι ταυτόχρονα και μείνε 1-2 δευτερόλεπτα στην ανώτατη θέση. Κανε 3 σετ των 20 επαναλήψεων.

Άσκηση #5: Άλματα

 

Από θέση καθίσματος και με τα χέρια στην μέση εκτέλεσε άλμα και προσγειώσου λυγίζοντας αμέσως τα πόδια. Κάνε 3 σετ των 20 επαναλήψεων.

Άσκηση #6: TRX Κωπηλατική

Το σώμα πρέπει πάντα να είναι σε ευθεία γραμμή. Κάνε 3 σετ των 20 επαναλήψεων.

(Ευχαριστούμε το το Ακάνθους Beach Bar στον Άλιμο για τη φιλοξενία, την Quicksilver για τα ρούχα και την Oakley για τα γυαλιά ηλίου)