Unsplash
FITNESS

Τρεις κορυφαίοι γυμναστές προτείνουν τις αγαπημένες τους ασκήσεις

Οι προπονητές του Ios Island Fit and Fun Masters 2018 μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που κάνεις γυμναστική.

Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα γίνει στο νησί της Ίου (07/06 – 11/06) ένα μεγάλο fitness event που θα δώσει την ευκαιρία σε όσους πάρουν μέρος να γυμναστούν από μια εξαιρετική ομάδα προπονητών.

Δεν είναι σύνηθες να γίνονται τόσο μεγάλα event σε νησιά όπως η Ίος και το συγκεκριμένο είναι πολύ σημαντικό διότι, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν συχνή επαφή με κορυφαίους γυμναστές θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέες τάσεις στη γυμναστική.

“Σκοπός μας είναι το τετραήμερο του event να να αναδείξουμε την Ίο οχι μόνο ως τουριστικό αλλά και ως αθλητικό προορισμό και να δείξουμε σε όλους τη μαγεία της γυμναστικής. Οι ασκούμενοι θα μπορούν να γυμνάζονται συνεχώς και να επιλέγουν ανάμεσα σε Cyba, aerobic, dance, functional, tramboline, aqua, meditation, running, competition games, pole dancing και τοξοβολία με την Δανάη Χριστακοπούλου και τον Βαγγέλη Λέπουρα αντίστοιχα”, μας εξηγεί o γυμναστής Γιώργος Τρομπέτας και συνεχίζει διευκρινίζοντας ότι “Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε την βοήθεια της Βάσως Πετρίδου και του Άγγελου Μιχαλόπουλου”.

Με αφορμή το μεγάλο fitness event, ρωτήσαμε τρεις από τους γυμναστές να μας πουν ποιες είναι οι αγαπημένες τους ασκήσεις. Ίσως πρέπει να γίνουν και οι δικές σου αγαπημένες.

Ο Γιώργος Τρομπέτας

“Από μικρό παιδί γνώρισα τον αθλητισμό κάνοντας στίβο (400μ και άλμα εις μήκος), οπότε είναι στη φύση μου τόσο το να γυμνάζομαι όσο και το να γυμνάζω-προπονώ. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρω να μάθω στον κόσμο να γυμνάζεται σωστά, ώστε να μπορέσει να αποδομήσει στο μέγιστο τα οφέλη της άσκησης-προπόνησης”.

Οι ασκήσεις του

Plank (Σανίδα): Είναι μια άσκηση που μπορείς να την κάνεις παντού και ανά πάσα στιγμή. Τέντωσε το σώμα σου, σφίξε τους κοιλιακούς σου και νιώσε όλους τους μυς του πυρήνα να γυμνάζονται.

Ισορροπία στην Bosu: Η συγκεκριμένη άσκηση γυμνάζει όλο το σώμα: τους γλουτούς, τους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους, τους κοιλιακούς, τους ραχιαίους, αλλά κι την πλάτη, τους ώμους και τους ισορροπιστές μυς.

Ο Στέφανος Κουζούνης

“Στη μέχρι τώρα πορεία μου, πάντα μου προκαλούσε εντύπωση η άσκοπη προπόνηση των αθλουμένων μέσα στα γυμναστήρια, με αμέτρητα κιλά και τραγικά αποτελέσματα. Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί θα έπρεπε να θέσω τον αθλούμενο μου σε μια διαδικασία εξόντωσης με κιλά και μηχανές ενώ ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν μπορούσε ακόμη καλά καλά να κουμαντάρει ούτε το βάρος του ίδιου του του σώματος. Με την πολύτιμη βοήθεια ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, φυσιοθεραπευτών και φυσικά χειροπρακτικών, δημιούργησα με πολλή αγάπη το CYBA (Control Your Body Alignment), ένα προπονητικό πρόγραμμα που έχει ως βασική αρχή την κατανόηση του ίδιου μας του σώματος”.

Οι ασκήσεις του

Η θέση του πολεμιστή: Συνδυάζοντας τις σωματικές και πνευματικές διαστάσεις της γιόγκα στην πρακτική ενός πολεμιστή, ένα πιο καθαρό μονοπάτι αρχίζει να εμφανίζεται. Ζώντας με τον κώδικα ενός πολεμιστή, αλλά – κυρίως- μετατρέποντας τον εσωτερικά σε ακεραιότητα, βλέπουμε ένα μονοπάτι πειθαρχίας και αυτοβελτίωσης ώστε να υπηρετούμε καλύτερα τις οικογένειες μας και τους φίλους μας, τις κοινότητές μας και τους εαυτούς μας”.

Κάμψεις: Οι κάμψεις είναι μία εξαιρετικά ωφέλιμη άσκηση για το σώμα. Θεωρητικά εστιάζει μόνο στην εκγύμναση του στήθους (μείζων θωρακικός), των τρικεφάλων και των ώμων (δελτοειδείς), ωστόσο, για να γίνει σωστά, χρειάζεται ενεργοποίηση του κορμού και δη των κοιλιακών και των ραχιαίων, ενώ -με κάποιες παραλλαγές- μπορεί να γυμνάσει σχεδόν όλο το σώμα!

Ο Πάνος Παντιός

“Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία. Από μικρός ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και αυτό που με γεμίζει είναι να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί στρατηγικά για να δώσουν σε γυναίκες και άντρες τα εφόδια που χρειάζονται για να επιτύχουν τους στόχους τους, βοηθώντας τους στις διαρκείς αλλαγές στο σώμα τους και στην απώλεια λίπους”.

Οι ασκήσεις του

Άρσεις θανάτου: Οι άρσεις θανάτου είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις όσον αφορά στην οικοδόμηση δύναμης και μυϊκής μάζας, στη δημιουργία ενός στερεού πυρήνα και γενικά στη βελτίωση της συνολικής αθλητικής απόδοσης. Όταν εκτελείται σωστά, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της στάσης σας και στην ενίσχυση της πρόληψης τραυματισμών. Με απλά λόγια, οι άρσεις θανάτου είναι μια άσκηση που εκπαιδεύει το σώμα σας να παίρνει ένα βαρύ αντικείμενο από το έδαφος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Hip Thrusts: Είναι άσκηση μοναδική στο είδος της και στοχεύει απ’ ευθείας τους γλουτιαίους και μάλιστα χωρίς πιθανούς περιορισμούς από το φόρτωμα της μέσης!

Προβολές με περπάτημα: Πολύ καλή άσκηση για τους γλουτούς και με έντονο αερόβια χαρακτήρα! Μπορεί να γίνει με μπάρα,βαράκια ή και με το ίδιο βάρος του σώματος.

> Περισσότερη γυμναστική με καθοδήγηση από τους καλύτερους, στην παραλία του Μυλοπότα, στο Ios Fit and Fun Masters 2018.

> Ακολούθησε τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram (@vpolimero) για περισσότερες ασκήσεις και περισσότερη έμπνευση.

(Κεντρική φωτό: Victor Freitas on Unsplash. Οι άλλες φωτό είναι από το προσωπικό αρχείο των γυμναστών).