Ακόμη και ελάχιστο τρέξιμο μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Τι σχέση έχει το τρέξιμο και η ποσότητά του με τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ή και καρκίνο.
SHARES

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 3,2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι δεν ασκούνται αρκετά. Πολύς κόσμος θεωρεί ότι για να αρχίσει να ασκείται, πρέπει να το κάνει με καθημερινή και αυξημένη ένταση για να έχει αποτέλεσμα, και αυτό απωθεί πολλούς από το να αρχίσουν να αθλούνται.

Μια καινούρια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, δεν σου αφήνει άλλες δικαιολογίες, αφού καταλήγει στο ότι ακόμα και λίγα λεπτά άσκησης σου κάνουν καλό. Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα από 232.149 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων μέσα σε 5,5-35 χρόνια παρατηρήθηκαν 25.951 θάνατοι. Αναλύοντας τα δεδομένα, προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες που έτρεχαν, είχαν περίπου 27% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από τους συμμετέχοντες που δεν έτρεχαν καθόλου. Προέκυψε ακόμα ότι δεν είχε σημασία η ποσότητα ανά εβδομάδα, η διάρκεια, ο ρυθμός και το συνολικό ποσοστό του τρεξίματος. Σημαντικά οφέλη διαπιστώθηκαν ανάμεσα σε εκείνους που έτρεχαν μία ή λιγότερες φορές την εβδομάδα, για λιγότερο από 50 λεπτά την εβδομάδα, με ταχύτητα 9,5 χλμ την ώρα ή και λιγότερο, χωρίς διαφοροποιήσεις στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εκείνους που έτρεχαν περισσότερο από αυτό.

Η έρευνα κατέληξε, λοιπόν, στο ότι αυξημένα ποσοστά τρεξίματος, ασχέτως από την ποσότητά του, θα οδηγούσε πιθανότατα σε σημαντική βελτίωση στην υγείας και τη μακροζωία του πληθυσμού.

 

Όπως όλες οι έρευνες βέβαια, και αυτή έχει κάποιους παράγοντες που αμφισβητούν την εγκυρότητά της. Ο καθένας από τους συμμετέχοντες δήλωσε μόνος του το πόσο τρέχει και μάλιστα μία συγκεκριμένη περίοδο και δεν σημειώνεται σε όλες τις έρευνες το αν υπάρχει άλλου είδους φυσική δραστηριότητα εκτός του τρεξίματος.

O καθηγητής Željko Pedišić, επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει ότι τα αποτελέσματά της δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουν όσους τρέχουν περισσότερες φορές την εβδομάδα ή και σχεδόν καθημερινά. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συστήνει 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα για τους ενήλικες ή 150 λεπτά δραστηριότητας με μέτρια ένταση. Ο Pedišić όμως συμπεραίνει ότι όσον αφορά το τρέξιμο, και λιγότερα ακόμη λεπτά συμβάλλουν σε χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου.

Διάβασε ακόμα τα 10 απλά βήματα για να ζήσεις μέχρι τα 100, ποια είναι τα 3 πολύτιμα gadgets για τους λάτρεις του τρεξίματος και τι χρειάζεσαι για να τρέξεις μαραθώνιο.

Φωτογραφίες: 123rf

Share
 

24Media Network

Ντεμπούτο Πιτίνο με Μπασκόνια

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην αναμονή της εποχής του Ρικ Πιτίνο, με τον Αμερικανό τεχνικό να φτάνει στην χώρα μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ αναμένεται να κάνει ντεμπούτο με την Μπασκόνια.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού νιώθει προδομένος

Οι αντιδράσεις είναι πολλές γιατί ο Σωκράτης Κόκκαλης "χτύπησε" εκεί που ζητούσε να μην… αγγίζουν. Η διαφορά στη δήλωση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και η πιθανότητα "εμφυλίου". Γράφει ο Διονύσης Βερβελές.

 

Photos

Η αληθινή τραγωδία του Aberfan σε 10 φωτογραφίες

Η 3η σεζόν της σειράς καλύπτει την κατολίσθηση μιας χωματερής ανθρακωρυχείου το 1966, στο χωριό Aberfan της Ουαλίας. Στις φωτογραφίες, οι ανθρακωρύχοι σκάβουν για να βρουν τα παιδιά τους στα συντρίμμια του σχολείου. Τα θύματα ήταν 144, εκ των οποίων 116 ήταν παιδιά. Λέγεται ότι Βασίλισσα Ελισάβετ μετανιώνει την απόφασή της να επισκεφθεί την περιοχή 8 μέρες μετά αντί απευθείας, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο στη ζωή της ως ηγεμόνας.

POP για τις δύσκολες ώρες

Η Κυψέλη είναι υπερβολικά κουλ

Περιπλανηθήκαμε στα άδυτα της πιο εδώ και τώρα γειτονιάς της Αθήνας.

Social Man
PROMO