ΥΓΕΙΑ

Οι 3 βασικοί λόγοι που πονάει ο αυχένας σου

Κι όμως η κακή στάση του σώματος δεν είναι ένας απ' αυτούς.

Ο πόνος στον αυχένα έχει εξελιχθεί σε συνώνυμο του σύγχρονου ανθρώπου, δύσκολα να έχει υπάρξει έστω κι ένα ανθρώπινο ων που να μην έχει υποφέρει κάποια στιγμή “απ’ τον σβέρκο του”. Πόσο μάλλον τα τελευταία 25 χρόνια που αυτές οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και ποτέ δεν ‘χτυπάνε’ μόνο μία φορά, αλλά επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι φταίει η κακή στάση του σώματος, αλλά αυτή η άποψη δεν υποστηρίζεται και επιστημονικά. Αντίθετα, η επιστήμη ‘φωτογραφίζει’ τις εξής τρεις κύριες αιτίες πρόκλησης αυτού του είδους πόνου:

  • Λίγος ύπνος
  • Έλλειψη φυσικής άσκησης
  • Αυξημένο στρες

Παρά το γεγονός ότι οι “μύθοι” για την κακή στάση του σώματος πάνε πολλά χρόνια πίσω, η επιστήμη στηρίζει μία πολύ διαφορετική ιστορία. Μία πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από χίλιους εφήβους, δεν έδειξε καμία σχέση ανάμεσα στον πόνο στον αυχένα με τη στάση της σπονδυλικής στήλης- παρά το γεγονός ότι πολλοί έφηβοι συνήθιζαν να κάθονται πολύ άσχημα στις καρέκλες και στους καναπέδες τους. Πολύ πιο άσχημα απ’ τους ενήλικες.

Ταυτόχρονα, η ίδια έρευνα έδειξε ότι το να αλλάζεις τον τρόπο που κάθεσαι κατά την εργασία σου -αυτό που ονομάζει πιο ελεύθερα ως “εργονομικές παρεμβάσεις”- έχουν μικρή επίδραση στο αν θα “αναπτύξεις” πόνο στον αυχένα. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρνητικά και για όσους πίστευαν ότι μια “εργονομική παρέμβαση” -όπως θα ήταν πχ η αλλαγή της καρέκλας τους- μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη ανάρρωση από τον πόνο.

Σε πολλές μελέτες, οι ερευνητές έχουν παρακολουθήσει ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν πόνους στον αυχένα ταυτόχρονα με εκείνους που δεν έχουν συνέχεια, ταυτόχρονα δηλαδή με αυτούς που τους εμφανίζουν που και που. Κάποια απ’ τα μέλη αυτών των ομάδων ανέπτυξαν πόνους στον αυχένα και οι ερευνητές τους εξέτασαν προσεκτικά. Τότε, είδαν ότι αυτοί που την “πατάνε” κοιμούνται λιγότερο, χωρίς να έχουν και καλή ποιότητα ύπνου, ενώ δουλεύουν και σε θέσεις με μεγάλη πίεση. Επίσης ασκούνταν λιγότερο, ενώ γενικά έχουν κακή διάθεση. Τα σώματά τους αντιμετωπίζουν ουσιαστικά μεγαλύτερο στρες και παρατηρείται περισσότερη “μυϊκή ένταση” στον σβέρκο τους.

Και είναι σημαντικό να πούμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν πριν καν ο πόνος ξεκινήσει.

Οι ίδιοι ερευνητές είχαν εντοπίσει ότι ακόμα και ανάμεσα στα παιδιά ηλικίας έως και εννέα ετών, συμπτώματα όπως είναι η κούραση και οι δυσκολίες στον ύπνο -μαζί με πονοκέφαλους, πονόκοιλους και πεσμένη διάθεση- ήταν οι παράγοντες κινδύνου τόσο για την εμφάνιση όσο και για την επιμονή του εβδομαδιαίου πόνου στον αυχένα. Και τα παιδιά αυτά τα παρακολουθούσαν για σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Για έναν πιο δυνατό αυχένα, λοιπόν, χρειάζεται περισσότερη άσκηση -ακόμα και αν μιλάμε απλά για μερικά βήματα περπάτημα παραπάνω την ημέρα. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι δεν θα στερηθούμε τον ύπνο και ότι θα καταφέρουμε να ισορροπήσουμε -επιτέλους- κάπως το άγχος μας.