ΥΓΕΙΑ

Διατροφή με χαμηλά λιπαρά: πώς θα κάνεις εύκολα τη μετάβαση

Αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να κάνεις την αλλαγή που θα σε βοηθήσει να χάσεις λίπος και να κερδίσεις πόντους υγείας μεχρι το καλοκαίρι.

Είναι δεδομένο ότι διανύουμε πλέον την περίοδο του διατροφικού και προπονητικού αμόκ που καταλαμβάνει τον κόσμο κάθε χρόνο σ’ αυτό το σημείο της σεζόν. Οι γιορτές έχουν τελειώσει, απομένουν λίγες εβδομάδες για το καλοκαίρι και τις διακοπές και όλοι σπεύδουν να χάσουν κιλά, να γραμμωθούν και γενικώς να βελτιώσουν το σώμα τους πριν το εκθέσουν γυμνό στις ελληνικές παραλίες.

Εμείς, βέβαια, το έχουμε σημειώσει πάρα πολλές φορές ότι η γυμναστική και η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι τρόπος ζωής και όχι ένα περιοδικό προ-καλοκαιρινό φαινόμενο. Κι ευτυχώς τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας έχει αλλάξει λίγο τις συνήθειες του κι έχει βάλει πιο συστηματικά στη ζωή του την άθληση. Σιγά – σιγά, όμως, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι από μόνη της η γυμναστική δεν αρκεί για ένα υγιές, δυνατό και όμορφο σώμα. Το σωστό είναι να συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή. Αν, μάλιστα, είσαι στη φάση που προσπαθείς να δεις αλλαγές στο σώμα σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις μια διατροφή χαμηλών λιπαρών. Με ένα προσεκτικό πρόγραμμα διατροφής με χαμηλά λιπαρά θα χάσεις πιο εύκολα βάρος, ενώ ταυτόχρονα θα δεις τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων να πέφτουν.

Το πρώτο που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ξεκινώντα, είναι ότι πολλά τρόφιμα μπορεί να είναι χαμηλά σε λίπος, αλλά την ίδια στιγμή είναι και πάρα πολύ χαμηλά σε θρεπτικές αξίες (κάποια Junk food πχ, ή τα αναψυκτικά). Εννοείται ότι αυτά τα τρόφιμα πρέπει να τα αποφύγεις και να επιλέγεις τις τροφές που ναι μεν είναι χαμηλές σε λιπαρά, αλλά την ίδια στιγμή είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Τι πρέπει να προτιμάς

Υγιεινά λιπαρά: Αβοκάντο, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο.

Πρωτεϊνικές τροφές: Ψάρι, άσπρο κοτόπουλο, αυγά, μανιτάρια, φασόλια, σόγια.

Λαχανικά: Καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγγούρι, σπανάκι, ντομάτα.

Φρούτα: Μήλο, πορτοκάλι, λεμόνι, ακτινίδιο.

Καθημερινά: Γάλα, τυρί και γιαούρτι με λίγα λιπαρά.

Ροφήματα: Πράσινο και μαύρο τσάι, φρέσκοι χυμοί.

Τι πρέπει να αποφεύγεις

Το Junk food, το κόκκινο λιπαρό κρέας, τα κρεμώδη και λιπαρά τυριά, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά, τα βούτυρα.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μια ενδεικτική ημέρα διατροφής με χαμηλά λιπαρά.

Πρωινό: Ένα ποτήρι νερό με λίγο στημένο λεμόνι, ένα ποτήρι γάλα με βρώμη και γκότζι μπέρι και μια κουταλιά γλυκού μέλι.

Δεκατιανό: Αγγούρι με ντοματίνια και λίγο χούμους.

Μεσημεριανό: Ψάρι με ψημένα μανιτάρια και πράσινη σαλάτα.

Απογευματινό: Ένα πράσινο τσάι μαζί με δύο κράκερ κι ένα μπισκότο digestive.

Βραδινό: Ένα πιάτο χορτόσουπα.

Υιοθετώντας ένα τέτοιο πρόγραμμα θα οδηγηθείς από πολύ νωρίς σε δύο σημαντικές διαπιστώσεις: Α. Δεν θα πεινάς (αλήθεια). Β. Υπάρχουν πάρα πολλά νόστιμα υγιεινά τρόφιμα. Μια λίγο πιο προσεκτική διατροφή θα σε ‘αναγκάσει’ να τα ανακαλύψεις και είναι βέβαιο ότι μόλις το κάνεις, θα θέλεις να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι σου.

> Ακολούθησε τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram (@vpolimero) για περισσότερες ασκήσεις και περισσότερη έμπνευση.

(Κεντρική φωτογραφία: Instagram.com/Nick_Bateman)