123RF
ΥΓΕΙΑ

Η σωστή διατροφή για να καταπολεμήσεις τις φλεγμονές

Τα φαγητά που πρέπει να εντάξεις στην καθημερινότητά σου (κι αυτά που πρέπει να αποβάλεις) αν αισθάνεσαι συχνά πρήξιμο, φούσκωμα κι επίμονους πόνους.

Η δημιουργία φλεγμονών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι από εμάς. Σήμερα, με βάση πολλές έρευνες πλέον, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι φλεγμονές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις διατροφικές συνήθειες.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία όμως είναι πολύ βαριά για τον οργανισμό και επιβαρύνουν όργανα όπως το συκώτι. Ο πιο ανώδυνος και υγιεινός τρόπος να καταπολεμήσεις τις δυσάρεστες επιπτώσεις των φλεγμονών είναι μια σωστή διατροφή. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε ποιες τροφές πρέπει να προτιμάς και ποιες πρέπει να αποφεύγεις προκειμένου να ανακουφίσεις τον οργανισμό σου.

Τι πρέπει να τρως

Φρούτα και λαχανικά: Να προτιμάς ποικιλία λαχανικών, φρούτων αλλά και χρωμάτων. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη Κ που βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι αλλά και το μπρόκολο καθώς και στην ουσία που δίνει το χρώμα στα κεράσια, στα μούρα και στις φράουλες αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις φλεγμονές.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Η βρώμη, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες οι οποίες σε προστατεύουν από τις φλεγμονές.

Αρακάς & φασόλια: Περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, τα οποία είναι ιδανικά για να εξαφανίσουν φλεγμονές.

Φυστίκια, ελαιόλαδο, αβοκάντο: Οι τροφές αυτές περιέχουν τα λεγόμενα υγιεινά λιπαρά τα οποία εξαφανίζουν τις φλεγμονές. Μην το παρακάνεις, όμως, σε ποσότητα διότι μετά θα πάρεις αρκετό λίπος.

Ψάρια: Σολομός, τόνος και σαρδέλες είναι τα πιο θρεπτικά ψάρια και τα πιο πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία πολεμούν τις φλεγμονές

Βότανα και μπαχαρικά: Έχουν αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό σου.

Τι δεν πρέπει να τρως

Αυτά που σίγουρα πρέπει να αποφεύγεις είναι τα μπισκότα, τα κέικ, τα παγωτά, και οι κόλες και γενικώς τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα, διότι ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα σου. Τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη δημιουργία φλεγμονών.

Κόκκινο κρέας: Το κορεσμένο λίπος που βρίσκεται στο χοιρινό και το βόειο κρέας έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στη δημιουργία φλεγμονών και στον χρονισμό τους.

Βούτυρο & τυριά: Είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και μπορούν να επιδεινώσουν έναν ήδη βεβαρυμένο οργανισμό.

Τηγανητά: Σε ό,τι λάδι και να τηγανίσεις το κρέας, τις πατάτες κλπ, αυτό που θα φτάσει στο πιάτο σου δεν θα είναι ένα υγιεινό γεύμα. Μπορεί να είναι ένα νόστιμο γεύμα, αλλά σίγουρα θα είναι και γεμάτο ωμέγα 6 λιπαρά, που βοηθούν στη δημιουργία φλεγμονών.

Τροφές με τρανς λιπαρά: Η κρέμα για τον καφέ, η μαργαρίνη κλπ ευθύνονται για την αύξηση της κακής χοληστερίνης.

> Ακολούθησε τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram (@vpolimero) για περισσότερες συμβουλές και ασκήσεις και περισσότερη έμπνευση.