ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα: ο πιο ύπουλος εχθρός της σεξουαλικής σου υγείας

Όσα πρέπει να ξέρεις και ντρέπεσαι να ρωτήσεις για ένα από τα διαδεδομένα STD's της εποχής.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των κονδυλωμάτων και γενικώς της μετάδοσης του ιού HPV είναι το εμβόλιο και όχι αποκλειστικά το προφυλακτικό. Γι’ αυτό, το ότι χρησιμοποίησες προφυλακτικό δεν σημαίνει ότι είσαι απόλυτα προστατευμένος από το συγκεκριμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Φυσικά μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV, αλλά ακόμα περισσότερο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μετάδοσης όλων των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων παθήσεων. Είναι επίσης πολύ σημαντικό, αν δεις κάτι ασυνήθιστο όπως οι δύσοσμες εκκρίσεις, φαγούρα ή κάποιο σημάδι που μοιάζει με σπυράκι στο δέρμα σου, να απευθυνθείς άμεσα σε γιατρό.

Σε πιάσαμε από τα μούτρα, το καταλαβαίνω, αλλά είδες ότι δεν γνωρίζεις πολλά βασικά πράγματα για ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Μην ανησυχείς, για να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει με τα κονδυλώματα, τη συχνότητά τους και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτά, μιλήσαμε με τους γιατρούς της  K41-HPV Prevention, συνεργάτες του doctoranytime.

Πόσο συχνά είναι τα κονδυλώματα; Εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες ή σε άνδρες;

Ο ιός HPV αποτελεί το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Εμφανίζεται το ίδιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες, ενώ οι ηλικίες που πρωτοεμφανίζεται είναι 18-35 ετών. Τα κονδυλώματα είναι οι βλάβες που εμφανίζονται λόγω του ιού στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Ο HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Είναι συνήθως ασυμπτωματικός και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να νιώσεις φαγούρα ή κάψιμο. Εμφανίζεται στο πέος, στο όσχεο, στην περιοχή της κοιλιάς χαμηλά και περιπρωκτική περιοχή στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται στον κόλπο, στο αιδοίο, στον τράχηλο της μήτρας, στην περιπρωκτική περιοχή και χαμηλά στην κοιλιά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και στα χείλη, στο λάρυγγα, στα χέρια και στο στόμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων στον άνδρα και πώς στη γυναίκα;

Στους άνδρες για να διαγνωστεί θα χρειαστεί να επισκεφθούν δερματολόγο, ώστε να κάνει πεοσκόπηση, ουρηθροσκόπηση και αν χρειαστεί και πρωκτοσκόπηση. Συνήθως η διάγνωση μπορεί να γίνει και διά γυμνού οφθαλμού από τον ειδικό. Στις γυναίκες για να διαγνωστεί θα πρέπει να επισκεφθούν δερματολόγο ή γυναικολόγο, ο οποίος θα κάνει κλινική εξέταση, τεστ ΠΑΠ και κολποσκόπηση.

Τι είναι αυτό που πρέπει να με φέρει κατευθείαν στο γιατρό αν το δω;

Αν στην γεννητική ή στην περιπρωκτική περιοχή εντοπίσεις κάποια σημάδια σαν ελιές ή κρεατοελιές, τότε θα πρέπει να επισκεφθείς κατευθείαν έναν δερματολόγο για να σε εξετάσει. Πολλές φορές τα κονδυλώματα μπορεί να τα μπερδέψουμε με απλούς σπίλους ή ακόμη και αιμορροιδες.

Αν χρησιμοποιήσω προφυλακτικό συνεχίζω να κινδυνεύω;

Δυστυχώς το προφυλακτικό παρόλο που αποτελεί τεράστια προστασία για άλλα αφροδίσια νοσήματα, για το συγκεκριμένο δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει πλήρη κάλυψη, άρα ούτε και 100% ασφάλεια. Σίγουρα μειώνεις τις πιθανότητες να κολλήσεις, ειδικά αν δεν υπάρχουν ορατές δερματικές βλάβες, ωστόσο δεν εκμηδενίζεται ο κίνδυνος. Το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα να αφήνεις ακάλυπτα σημεία. Ταυτόχρονα, η μετάδοσή τους επιτυγχάνεται ακόμη και με τα χέρια κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Άρα, τι πρέπει να κάνω για να προστατευτώ;

Αυτό που θα πρέπει να μην αμελήσεις να κάνεις είναι το εμβόλιο για τον HPV. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι μόνο διαθέσιμο το εμβόλιο που εφαρμόζεται στις γυναίκες. Με το πολυδύναμο εμβόλιο και τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες κάποιας αλλοίωσης και μελλοντικά πρόκλησης καρκίνου.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο για τον HPV;

Πριν κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο στην αγορά περνάει από ελέγχους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο μέχρι την ηλικία των 26 ετών ή αλλιώς πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτήν την ηλικία το εμβόλιο μπορεί να τους εξασφαλίσει ανοσία σε άλλα στελέχη του ιού, με τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμη σε επαφή. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν κάνεις το εμβόλιο δεν πρέπει να αμελήσεις τον τακτικό προληπτικό έλεγχο, καθώς καλύπτεσαι μόνο απέναντι σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον ιό HPV/Κονδυλώματα, να δεις εικόνες και να μάθεις πώς θεραπεύονται, διάβασε περισσότερα στο doctoranytime.