123RF
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η Πλανητική Διατροφή που θέλει να σώσει τον κόσμο

Την προτείνουν 37 παγκοσμίου φήμης ειδικοί και μπορεί να αντιμετωπίσει την καταστροφή του περιβάλλοντος, τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία.

Ως άλλοι κατασκευαστές πλυντηρίων, 37 παγκοσμίου φήμης ειδικοί στη διατροφή, τη γεωργία και την κλιματική αλλαγή δημιούργησαν την Πλανητική Υγιεινή Διατροφή (Planetary Health Diet) και κυκλοφόρησαν τα ευρήματά τους σε σχετική αναφορά, στο πλαίσιο της επιτροπής EAT-Lancet.

Εντός του report, θα βρεις τρεις βασικούς ισχυρισμούς για τα οφέλη του πλανήτη αν την υιοθετήσουμε:

1. Θα δώσει καλύτερη πρόσβαση σε τροφή σε 10 δισεκατομμύρια υποσιτισμένους ανθρώπους.

2. Θα μειώσει τα ποσοστά παχυσαρκίας.

3. Θα αποτρέψει μακροπρόθεσμες καταστροφές στο περιβάλλον.

Πώς μπορεί μια διατροφή να επηρεάσει τόσα πολλά επίπεδα; Σύμφωνα με αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός της Γης αναμένεται να φτάσει τους 9,8 δισεκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2050. Αυτά είναι 9,8 δισεκατομμύρια που θα πρέπει να μπορούν να σιτιστούν. Βάσει τώρα σχετικού ρεπορτάζ του Guardian, η τροφή που καταναλώνουμε παγκοσμίως είναι υπεύθυνη για το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτοί είναι οι αριθμοί-πρόκληση για την Πλανητική Διατροφή που αποσκοπεί στην αντιμετώπισή τους με τον εξής τρόπο:

Το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη θα πρέπει να μειωθεί στη μισή τους ποσότητα, «ενώ τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί θα πρέπει να διπλασιαστούν». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian «η Βόρεια Αμερική θα πρέπει να καταναλώνει 84% λιγότερο κόκκινο κρέας, αλλά 6 φορές περισσότερα φασόλια και φακές. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τρώνε 77% λιγότερο κόκκινο κρέας και 15 φορές περισσότερους ξηρούς και μη καρπούς.

123rf

Το νέο σύστημα που βασίζεται κυρίως σε φυτική διατροφή θα φτάνει στις υγιείς 2.500 θερμίδες την ημέρα και θα επιτρέπει 7 γραμμάρια κρέας την ημέρα – αυτό σημαίνει πρακτικά 1 μεσαίο μπιφτέκι την εβδομάδα ή 1 μεγάλη μπριζόλα τον μήνα. Με το κοτόπουλο η κατανάλωση αυξάνεται σε 29 γραμμάρια την ημέρα (σκέψου 10-11 κοτομπουκιές την εβδομάδα και παρηγορήσου).

«Δεν μιλάμε για μία δίαιτα στέρησης εδώ», εξηγεί ο Walter Willet, ένας εκ των υπευθύνων της επιτροπής. «Μιλάμε για έναν τρόπο διατροφής που μπορεί να είναι υγιεινός, γευστικός και ευχάριστος». Ένας, μάλιστα, από τους τρόπους που έρχεται η γεύση είναι τα 250 γραμμάρια γαλακτικών που επιτρέπεται την ημέρα, σύμφωνα με το BBC.

Αυτό μπορεί να σημαίνει 1 ποτήρι γάλα την ημέρα, αλλά ας το παραδεχτούμε. Η καλύτερή τους χρήση θα είναι το τυρί. Θα το πασπαλίσεις; Θα το παραγεμίσεις μέσα σε κάποια πίτα, σε μανιτάρια ή κάποιο κρεατικό; Θα συνοδεύσεις με αυτό το κρασάκι σου μετά από μια κουραστική μέρα; Εσύ θα αποφασίσεις.

123rf

Αμέσως τώρα θα δεις μια αντιπροσωπευτική λίστα, αλλά αντί να υπολογίσεις κάθε ημέρα σου με την ακρίβεια των παρακάτω ποσοτήτων, σκέψου τι συνδυασμούς μπορείς να κάνεις:

Καρποί – 50 γρ/ημέρα

Φασόλια, ρεβίθια, φακές και άλλα όσπρια – 75 γρ/ημέρα

Ψάρια – 28 γρ/ημέρα

Αυγά – 13 γρ/ημέρα (1 αυγό και κάτι/εβδομάδα)

Κρέας – 14 γρ/ημέρα κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι και αρνί), 29 γρ/ημέρα πουλερικά

Υδατάνθρακες – 232 γρ/ημέρα ολικής άλεσης σιτηρά όπως ρύζι, καλαμπόκι, σιτηρά και βρώμη, και 50 γρ/ημέρα αμυλούχων λαχανικών όπως πατάτες

Γαλακτοκομικά – 250 γρ/ημέρα

Λαχανικά – 300 γρ/ημέρα

Φρούτα – 200 γρ/ημέρα, ή 2,5 μερίδες/ημέρα

Ζάχαρη – 31 γρ/ημέρα

Ακόρεστα έλαια – 50 γρ/ημέρα

(Φωτογραφίες: 123RF.com)