123RF
ΥΓΕΙΑ

Ποιες τροφές πρέπει να τρως το καλοκαίρι

Οκτώ διατροφικές προτάσεις για να παραμείνεις ενυδατωμένος και fit στις διακοπές.

Το καλοκαίρι είναι η πιο ξένοιαστη, ευχάριστη και αγαπημένη εποχή για πολλούς Έλληνες. Είναι η περίοδος που για τους περισσότερους συνδέεται με τις διακοπές, τη θάλασσα και τη χαλάρωση, αλλά και το διάστημα στο οποίο όλοι βιώνουμε μια καθημερινότητα που καθορίζεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Καλοκαίρι = ζέστη και ζέστη = συχνή εφίδρωση, αφυδάτωση και ταλαιπωρία του οργανισμού γενικά. Ο πιο φυσικός τρόπος για να τα αποφύγεις όλα αυτά είναι το να πίνεις πολύ (πολύ όμως) νερό και να προτιμάς τις τροφές που θα σου δώσουν ενέργεια και ευεξία και θα ενυδατώνουν επαρκώς τον οργανισμό σου.

Σημείωσε, λοιπόν, κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου τις πολύ ωραίες προτάσεις που ακολουθούν και προσπάθησε να τις υιοθετήσεις και στις διακοπές σου.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένας φυσικός ηλεκτρολύτης. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε νερό, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Τρώγεται τέλεια ως έχει (σε φέτες, ή σε μεγάλα, ζουμερά κομμάτια), αλλά μπορεί να αποτελέσει και ενδιαφέρον συστατικό σε πολλά δροσερά smothies.

Γαρίδες

Η συγκεκριμένη τροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία σου χρειάζεται για να μη νιώθεις κούραση. Επιπλέον, οι γαρίδες είναι ένα ελαφρύ φαγητό, το οποίο δεν θα σε φουσκώσει – με την προϋπόθεση, βέβαια, να μην τις προτιμάς τηγανητές, αλλά βραστές ή σοτέ.

Κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

123RF

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να πίνεις τα κοκτέιλ σου, το καταλαβαίνουμε. Το αλκοόλ, όμως, δεν σε βοηθάει να χάσεις λίπος, ειδικά όταν κρύβεται ανάμεσα σε άλλα συστατικά και γλυκαντικές ουσίες. Στις φετινές σου διακοπές, δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα πρώτα cocktails με mocktails – θα διαπιστώσεις ότι είναι εξίσου γευστικά ενώ αναμφίβολα είναι και πιο υγιεινά (αν μη τι άλλο, θα γλυτώσεις αρκετά χανγκόβερ).

Ντομάτα

Όπως και το καρπούζι, έτσι και η ντομάτα είναι πλούσια σε ενυδατικά στοιχεία, σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Είναι η κλασική τροφή του Έλληνα το καλοκαίρι, θα τη βρεις παντού, κατανάλωσέ τη παντού.

Γκασπάτσο

Πάμε σε κάτι ελαφρώς πιο ψαγμένο. Το γκασπάτσο είναι η παραδοσιακή ισπανική σούπα, κάτι σαν χορτόσουπα. Περιέχει ντομάτα, κρεμμύδια και αγγούρια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε γεμίζει ενέργεια και δύναμη και -βασικό- τρώγεται δροσερή ή και κρύα. Ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι, δηλαδή.

Jicama

123RF

Αλλη μια ‘εισαγόμενη’ τροφή, αυτή τη φορά από την λατινική Αμερική. Θυμίζει γλυκοπατάτα , είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου. Ιδανική για να φρεσκάρει τον οργανισμό σου και το δέρμα σου, που τους θερινούς μήνες ταλαιπωρείται πολύ από τον ήλιο και τη θάλασσα.

Κολοκυθάκι

Αυτά τα μικρά λαχανικά έχουν την τρομερή ιδιότητα να σε γεμίζουν φυτικές ίνες και παράλληλα να σε κάνουν να χορταίνεις. Επίσης, περιέχουν πολύ νερό και εκτινάσσουν τα αποθέματα ενέργειας στα ύψη.

Λεμόνι

Το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, υγρά κλπ, αλλά κάνει και κάτι: δίνει γεύση στα φαγητά. Ιδιαίτερα όταν προτιμάς μια στεγνή πρωτεΐνη όπως πχ το κοτόπουλο , το λεμόνι θα δώσει τη γεύση και θα στο κάνει ευχάριστο χωρίς να προσθέσει έξτρα θερμίδες και λίπος.

> Ακολούθησε τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram (@vpolimero) για περισσότερες ασκήσεις και περισσότερη έμπνευση.

(Φωτογραφίες: 123RF.com)