123RF
ΥΓΕΙΑ

Ποιο όργανο μαζεύει τα περισσότερα μικρόβια στο γυμναστήριο

Κάθε φορά που πας για προπόνηση αγγίζεις 362 φορές περισσότερα βακτήρια απ' όσα όταν πας τουαλέτα.

Για να μην παρεξηγηθούμε, ξεκινάμε με τη δήλωση / παραδοχή ότι το γυμναστήριο είναι ένα καλό μέρος για να βρίσκεσαι. Η άσκηση πρέπει να είναι οργανικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και απ’ τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε επαγγελματίες αθλητές, πρέπει να βρίσκουμε κίνητρο και τρόπους να γυμναζόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε.

Για πάρα πολλούς, ο τρόπος είναι το γυμναστήριο. Είτε επειδή είναι κοντά στο σπίτι τους και βολεύει, είτε επειδή τους ταιριάζει συνολικά η κουλτούρα του.

Επικροτώντας, λοιπόν, κάθε επίσκεψη στο γυμναστήριο, απ’ όποια αφορμή κι αν προκύπτει, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε το αυτονόητο: το να πηγαίνεις σε ένα μέρος για να ιδρώσεις μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους κάνει καλό στη σωματοδομή και στη φυσική σου κατάσταση, αλλά εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για τη συνολική υγεία του οργανισμού σου.

Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα μικρόβια αφήνουν μαζί με τον ιδρώτα τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράζεσαι τα όργανα και τα μηχανήματα;

Προφανώς το έχεις σκεφτεί – όλοι το έχουμε σκεφτεί. Προσφάτως, όμως, το FitRated.com (εξειδικεύεται στην αξιολόγηση του εξοπλισμού των γυμναστηρίων) αποφάσισε να καταγράψει με ακρίβεια πόσα μικρόβια, βακτήρια και άλλα επιβλαβή αόρατα πραγματάκια βρίσκονται πάνω σε κάθε όργανο που χρησιμοποιείς. Η έρευνα ανατέθηκε στο εργαστήριο EmLab P&K, οι επιστήμονες του εργαστηρίου επισκέφτηκαν γυμναστήρια των τριών δημοφιλέστερων αλυσίδων του Λονδίνου και σε καθένα απ’ αυτά πήραν δείγματα από 27 διαφορετικά σημεία.

Μετά την ανάλυση των δειγμάτων εντοπίστηκαν μικρόβια παντού, σε συγκεντρώσεις και πληθυσμούς που τρομάζουν. Αναλυτικά, τα στοιχεία μπορείς να τα βρεις και να τα μελετήσεις στο link της έρευνας. Πρακτικά, για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το μέγεθος της συγκέντρωσης πληθυσμών βακτηρίων σε διάφορα σημεία του γυμναστηρίου, οι ερευνητές κατέγραψαν κάποιες συγκριτικές αναφορές για τα τρία πιο ‘μολυσμένα’ όργανα. Συγκεκριμένα:

> Ο διάδρομος μαζεύει μέχρι το τέλος της μέρας 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα βρίσκονται σε έναν δημόσιο ψύκτη.

> Στο κάθισμα και στις λαβές ενός στατικού ποδηλάτου συγκεντρώνονται 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα μαζεύονται στους πλαστικούς δίσκους των καφέ και των φαστφουντάδικων.

> Κάθε φορά που παίρνεις στα χέρια σου τους αλτήρες, πιάνεις 362 (ναι, ναι, 362) φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα αν άγγιζες τη λεκάνη της τουαλέτας σου (ναι, ναι, τη λεκάνη).

Τα βάρη, λοιπόν, είναι το επίκεντρο του γυμναστηρίου και στον τομέα της μπύχλας και των μολύνσεων. Αν το σκεφτείς είναι λογικό, αφού ακόμα κι αυτοί που φέρνουν πετσέτα στις προπονήσεις, ποτέ δεν σκουπίζουν έναν – έναν τους αλτήρες πριν τους χρησιμοποιήσουν (μετά τη χρήση δεν το συζητάμε, εννοείται πως δεν το κάνει κανένας).

Τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις τον κίνδυνο μιας δερματικής μόλυνσης ή κάποιας λοίμωξης (τα περισσότερα μικρόβια που εντοπίστηκαν προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς); Βασικά, προσπάθησε να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μετά το τέλος της, πλύνε καλά τα χέρια σου, κάνε ντους και άλλαξε ρούχα. Αν πηγαίνεις κατευθείαν σπίτι, βγάλε τα ρούχα πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, πλύνε τα χέρια σου, κάνε ντους.

Ακόμα καλύτερα θα ήταν αν απολύμαινες κάθε όργανο (ή έστω να το σκούπιζες με την πετσέτα σου) πριν το χρησιμοποιήσεις, αλλά καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται να κάνεις κάτι τόσο ντροπιαστικό σε ένα μέρος που επισκέπτεσαι τόσο τακτικά. Οπότε, μείνε στο πλύσιμο των χεριών και στο ντους. Και μην τα αμελείς ποτέ. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, το 73% των ασκούμενων σε γυμναστήριο δεν πλένονται αμέσως μετά την προπόνηση, ενώ ένα 18% δεν πλένεται ούτε αργότερα – στο σπίτι του, πχ. Σίγουρα έχεις δει κι εσύ κάποιον τύπο στα αποδυτήρια που απλώς βγάζει τη φόρμα του, βάζει τζην και πουκαμισάκι και φεύγει ανέμελος. Ή μπορεί να τον έχεις μυρίσει στο γραφείο σου. Τέλος πάντων, εσύ μη γίνεις αυτός ο τύπος. Δεν θα βρωμάς μόνο, θα κινδυνεύει και η υγεία σου.