123RF
ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις τίμιες εναλλακτικές του καφέ

Για να ξυπνάς και να έχεις ενέργεια, χωρίς τις παρενέργειες της καφεΐνης.

Υπάρχουν πάρα πολλά επιχειρήματα υπέρ της κατανάλωσης του καφέ. Υπάρχουν και άλλα τόσα εναντίον του. Και βέβαια, υπάρχει και αυτή η αχανής γκρίζα ζώνη σε μέγεθος στέπας στο ενδιάμεσο – όλα αυτά στα οποία ο καφές βλάπτει και κάνει καλό ταυτοχρόνως, ανάλογα με ποια έρευνα θα διαβάσεις ή σε τι ποσότητα θα τον καταναλώσεις (η καρδιά, τα νεύρα, η εγκεφαλική λειτουργία κι εκατό ακόμα πράγματα).

Ας μη γελιόμαστε, όμως. Τον καφέ τον καταναλώνουμε βασικά για δύο λόγους: Α. Για να ξυπνάμε και να μένουμε στην τσίτα μέχρι τον επόμενο καφέ και Β. Επειδή τίποτα σ’ αυτό το σύμπαν δεν είναι καλύτερο από έναν κρύο καφέ (με εξαίρεση, ίσως, το μπέικον, αλλά το καλοκαίρι χάνει εύκολα από τον φραπέ ή τον εσπρέσο φρέντο). Για το δεύτερο δεν υπάρχει επαρκής αντικαταστάτης. Κανένα ρόφημα δεν μπορεί να συγκριθεί σε γεύση, άρωμα, αλλά -κυρίως- σε διάρκεια και αντοχή με τον κρύο καφέ. Μπορείς να τον πίνεις με τις ώρες και θα σου κάνει εξίσου καλή παρέα είτε εργάζεσαι, είτε σαπίζεις στην παραλία, είτε διαβάζεις για την εξεταστική είτε έχεις βγει για καφέ και συζητάς την εξεταστική που πέρασε με τις ώρες.

Για τον καφέ ως πηγή ενέργειας, όμως, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα υποκατάστατα.

Αν, λοιπόν, για κάποιο λόγο αποφασίσεις να μειώσεις τους καφέδες της μέρας (ή και να τους βγάλεις εντελώς από την καθημερινότητά σου), αλλά δεν θέλεις να υποστείς και την επακόλουθη μείωση στα επίπεδα της ενέργειάς σου, ειδικά το πρωί, δοκίμασε κάτι από (ή όλα) τα παρακάτω.

Το πράσινο τσάι

Το τσάι γενικά είναι ο βασικός ανταγωνιστής του καφέ. Πίνεται ζεστό, πίνεται κρύο και στον τομέα που εξετάζουμε έχει ακριβώς την ίδια επίδραση με τον καφέ (σε ξυπνάει και σε κρατάει ξύπνιο). Το πράσινο τσάι ειδικά είναι και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (μπουστάρουν το ανοσοποιητικό), ενώ περιέχει και μια ποσότητα καφεΐνης. Τόση – όση, όμως. Θα σου χαρίσει ένα ωραίο kick το πρωί, αλλά θα σε γλιτώσει από τα τεντωμένα νεύρα, τον κρύο ιδρώτα και όλες τις άλλες παρενέργειες του καφέ.

Οι ξηροί καρποί

Σπουδαία πηγή ενέργειας, με το εξτρά πλεονέκτημα ότι μπορείς να έχεις πάντα πάνω σου λίγους ξηρούς καρπούς και να τρως μια χουφτίτσα κάθε τόσο – σαν εσπρεσάκι ένα πράμα. Αν προτιμάς την ενέργειά σου σε άλειμμα, καλή δουλειά θα κάνει και το φυστικοβούτυρο, ενώ αν θες να αντικαταστήσεις τον καφέ με κάποιο ρόφημα (λογικό), μπορείς να συμπεριλάβεις τους ξηρούς καρπούς σου σε ένα χορταστικό smoothie.

Το πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό

Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολο να πεις ‘όχι’ σε έναν καφέ και να φας στη θέση του ένα αυγό. Από όλες σχεδόν τις απόψεις αυτή δεν είναι μια δίκαιη ανταλλαγή. Από ενεργειακή, άποψη, όμως, ίσως βγεις και κερδισμένος. Οι πρωτεΐνες είναι το καλύτερο καύσιμο του οργανισμό σου και ένα αυγό περιέχει κατά μέσο όρο έξι γραμμάρια πρωτεΐνες – πολλά οκτάνια, δηλαδή. Για να στο κάνουμε λίγο πιο δελεαστικό, φαντάσου το αυγό να χύνεται γλυκά πάνω σε μια φρυγανισμένη φέτα ψωμί, με λίγο τριμμένο πιπεράκι και μερικές σταγόνες αγνό παρθένο ελαιόλαδο από πάνω του. Γιατί να το φανταστείς, όμως, αφού μορείς να το δοκιμάσεις αύριο κιόλας στο πρωινό σου;

Η τσίχλα

Δεν μπορεί, προφανώς, να σου παράσχει ενέργεια, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να σε κρατήσει σε εγρήγορση και κρατήσει την καλή σου διάθεση ένα κλικ πιο πάνω από των υπόλοιπων γύρω σου, που δεν μασάνε τσίχλα.