Shutterstock
ΥΓΕΙΑ

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου όταν βρίσκεσαι σε αεροπλάνο

8 περίεργα πράγματα που θα αντιμετωπίσει ο οργανισμός σου σε κάθε πτήση.

Το να βρίσκεσαι στην καμπίνα ενός αεροπλάνου, το οποίο σε μεταφέρει από την πόλη σου σε κάποιον άλλο προορισμό, φαίνεται συναρπαστικό. Δεν είναι, όμως, ακριβώς το ίδιο ‘ονειρική’ η κατάσταση όταν όντως περάσεις την πόρτα του αεροπλάνου.

Αρχικά θα δεις μία καλοσυνάτη και πάντα χαμογελαστή αεροσυνοδό να σε υποδέχεται στην καμπίνα, αλλά ο πραγματικός λόγος που βρίσκεται εκεί, θα πρέπει να γνωρίζεις πως είναι άλλος. Κι αφού ολοκληρωθεί η επιβίβαση και οι ταξιδιώτες δέσουν τις ζώνες τους, ξεκινάει μια πραγματικά περίεργη διαδικασία στον οργανισμό σου.

Χάνεις την αίσθηση της γεύσης

123RF

Το φαγητό στο αεροπλάνο είναι σχεδόν πάντα άγευστο ή απλά δεν έχουμε τόσο καλή γεύση όταν είμαστε στον αέρα. Αν, λοιπόν, δοκιμάσουμε το ίδιο ακριβώς φαγητό αεροπλάνου όσο είμαστε στο έδαφος ίσως να μας φανεί πολύ καλύτερο και γευστικότερο.

Η πίεση του αέρα στην καμπίνα είναι τέτοια που σχεδόν καταστρέφει την αίσθηση της γεύσης, αλλά και της όσφρησης κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Είναι δύο αισθήσεις οι οποίες συνεργάζονται όταν έχουμε να κάνουμε με φαγητό και μάλιστα αυτή της όσφρησης επηρεάζει κατά ένα 80% την γεύση μας. Άρα την επόμενη φορά που φας κάποιο ‘άνοστο’ φαγητό σε καμπίνα αεροπλάνου, μην βρίσεις την αεροπορική, δεν φταίει πάντα αυτή.

Το αίμα σου μαζεύεται στα πόδια

Αν σε κάποια μεγάλη πτήση έχεις βγάλει τα παπούτσια σου και δυσκολεύτηκες μετά να τα βάλεις, δεν έκανες κάποιο λάθος. Έτσι συμβαίνει, γιατί όσο βρίσκεται το αεροπλάνο στον αέρα, το αίμα μας έχει την τάση να μαζεύεται στο κάτω μέρος και τα πόδια μας.

Τα πολύ στενά παντελόνια δεν είναι σε καμία περίπτωση ιδανικά για πτήσεις, ενώ για να κάνεις το αίμα σου να κυκλοφορεί φυσιολογικά, καλό θα ήταν να σηκώνεσαι πού και πού από τη θέση σου.

Αφυδατώνεσαι

Το air condition στις καμπίνες του αεροπλάνου. Αυτός ο εφιάλτης. Όση ώρα βρίσκεσαι αρκετές χιλιάδες πόδια πάνω από την επιφάνεια της γης, η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ξηρή και η καμπίνα του αεροπλάνου την κάνει ακόμα χειρότερη.

Μια πτήση σε κάνει να αφυδατώνεσαι και γι’ αυτό έχεις την αίσθηση ότι είσαι μόνιμα διψασμένος, αναζητώντας κάποιο αναψυκτικό ή νερό.

Μπορεί να βγάλεις σπυράκια

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα στον οργανισμό σου. Το δέρμα μας δεν είναι προγραμματισμένο για να βρίσκεται στον αέρα και για να καταπολεμήσει αυτή την άβολη συνθήκη εκκρίνει διάφορες ουσίες, οι οποίες μπορεί να παγιδευτούν και να δημιουργήσουν κάποιο σπυράκι που δεν είχες πριν ανέβεις στο αεροπλάνο.

Μάλιστα, όταν πετάς από τα ανατολικά προς τα δυτικά το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο, μιας και χαλάει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας. Το σώμα δημιουργεί περισσότερες ορμόνες, οι οποίες καταλήγουν σε σπυράκια. Τα μοντέλα που κάνουν συνεχώς πτήσεις από τη μία πόλη στην άλλη, δεν είναι τυχαίο πως κουβαλούν πάντα ενυδατικές κρέμες εντός αεροπλάνου.

Ταξιδεύεις στο χρόνο

Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν όταν ένα αντικείμενο αρχίζει να κινείται, υπάρχει αντίστοιχη μείωση του ρυθμού της μετάβασης του χρόνου.

Το τρελό σχετικά με την θεωρία της σχετικότητας είναι ότι λειτουργεί πάντα, ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες. Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης έξι ωρών, οι ταξιδιώτες κινούνται αρκετά γρήγορα ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να μεγαλώσει κατά ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου γρηγορότερα από αυτούς. Μετά την πτήση, οποιοσδήποτε στο αεροπλάνο θα έχει “ταξιδέψει” ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου στο μέλλον. Κι αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Παλεύεις με δεκάδες βακτήρια

Νόμιζες ότι όταν βρίσκεσαι στον αέρα δεν αντιμετωπίζεις βακτήρια που υπάρχουν όσο πατάς στη Γη; Λάθος. Όταν ταξιδεύεις σε μια καμπίνα γεμάτη κόσμο κινδυνεύεις να κολλήσεις από κάποιο μικρόβιο που μπορεί να κουβαλάει κάποιος.

Επίσης, βακτήρια και μικρόβια υπάρχουν σχεδόν παντού, στις ζώνες, στα καθίσματα, ίσως ακόμα και στο νερό που σου προσφέρουν οι αεροσυνοδοί. Θέλει προσοχή.

Νιώθεις σαν να έχεις συνεχώς αέρια

Μετά από κάμποση ώρα στον αέρα, είναι πολύ πιθανό να νιώσεις κάπως περίεργα το στομάχι σου, σαν να έχει πρηστεί και να θες να αφήσεις αέρια. Κάτι που φυσικά ανήκει στη λίστα των πραγμάτων που δεν πρέπει να κάνεις όσο βρίσκεσαι στο αεροπλάνο.

Φταίει η πίεση του αέρα που σε κάνει να νιώθεις έτσι, οπότε υπομονή μέχρι να κατέβεις ή κάνε μια βόλτα προς την τουαλέτα.

Θυμώνεις ευκολότερα

Κάποιοι πιστεύουν ότι το να πετάς με ένα αεροπλάνο είναι από τα πιο cool πράγματα στον κόσμο. Κι όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια κάπως περίεργη αντίληψη και αντίδραση στα διάφορα ερεθίσματα όσο βρισκόμαστε σε πτήση. Κι αυτό οφείλεται σε ένα φιλοσοφικό/υπαρξιακό πρόβλημα.

Βλέποντας τον κόσμο από ψηλά κάτι μας πιάνει. Σαν μια κρίση ύπαρξης, η οποία τις περισσότερες φορές μας κάνει πιο ευέξαπτους ακόμα και σε μικροπράγματα, όση ώρα διαρκεί η πτήση.

 

(Κεντρική φωτογραφία: Shutterstock)