UNSPLASH
ΥΓΕΙΑ

Το χάπι που θα αντικαταστήσει την γυμναστική είναι προ των πυλών

Το '516' υπόσχεται να σε σφίξει χωρίς να κουνήσεις το δαχτυλάκι σου

Σε όλους αρέσει ένα καλοσχηματισμένο σώμα και όσο κι αν κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, όποιος λέει ότι δεν θα ήθελε να διαθέτει τετράγωνους κοιλιακούς και σφικτά μπράτσα, απλά λέει ψέμματα.

Δεν λέμε ξαφνικά να γίνουμε φουσκωμένοι μπόντι μπίλντερ στα γεράματα, όμως κανένας δεν αγαπάει στ’ αλήθεια την μπάκα του και όσο κι αν τη δικαιολογείς ως σέξι και θελκτική, είμαι βέβαιος ότι πολύ θα ήθελες να την ξεφορτωθείς και να αποκτήσεις ένα -στα όρια του φυσιολογικού πάντα- γυμνασμένο κορμί.

Το πρόβλημα είναι, πως για να αποκτήσεις ένα τέτοιο κορμί, θα πρέπει να ιδρώσεις, να τρέξεις σε γυμναστήρια και να κάνεις πολλές διατροφικές περικοπές που θα σε πονέσουν. Ίσως όμως βρισκόμαστε κοντά σε μια τεράστια ανακάλυψη, η οποία μπορεί να μας χαρίσει γυμνασμένο σώμα, χωρίς γυμναστική.

Μπερδεύτηκες; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Επιστήμονες από την Καλιφόρνια δουλεύουν για εμάς, παρασκευάζοντας το χάπι ‘516’ (φαντάζομαι αν κυκλοφορήσει στην αγορά θα πάρει ένα πιο εμπορικό όνομα που δεν θα θυμίζει φάρσα του Φουσέκη) το οποίο υπόσχεται να αντικαταστήσει τα οφέλη της γυμναστικής.

Όπως περιγράφει κι ο Ronald Evans, επικεφαλής των ερευνών “Salk Institute for Biological Studies”, πρόκειται για “γυμναστική σε ένα χάπι“.

Τι είναι το χάπι 516

Οι επιστήμονες δουλεύουν με τη συγκεκριμένη χημική ένωση την τελευταία δεκαετία, θεωρώντας πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει το σώμα να καίει το λίπος του αντί για υδατάνθρακες, διαφοροποιώντας τα σήματα που στέλνουν τα γονίδια στους μύες. Οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου άλλωστε, καίνε λίπος όσο γυμνάζονται, κάτι που το 516 προσπαθεί να μιμηθεί χωρίς να απαιτείται η υψηλού επιπέδου προπόνηση.

Πώς λειτουργεί

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας τη γυμναστική σαν μια δραστηριότητα χάρη στην οποία καίμε θερμίδες και χτίζουμε μύες. Στην πραγματικότητα όμως, δίνει ερέθισμα σε μια χημική διαδικασία σε μοριακό επίπεδο, η οποία μας βοηθάει να χάνουμε κιλά και να δυναμώνουμε. Κι αν βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις όσους επιθυμούν κάτι τέτοιο τεμπέληδες, καλό είναι να σκεφτείς και όσους δεν μπορούν για διάφορους λόγους να γυμναστούν, όμως για το καλό της υγείας τους πρέπει να αδυνατίσουν ή να δυναμώσουν.

Λίγος ρεαλισμός

Προφανώς, το συγκεκριμένο χάπι είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και οι δοκιμές έχουν παρουσιάσει κάποιες επιπλοκές. Όταν μιλάμε για γενετικές και μοριακές τροποποιήσεις στο ανθρώπινο σώμα άλλωστε, τα πράγματα δεν μπορούν να είναι απλά και τα ρίσκα θα υπάρχουν. Μια πειραματική εκδοχή του χαπιού άλλωστε είχε κυκλοφορήσει στην αγορά, όντας μάλιστα τρομερά δημοφιλής ανάμεσα στους αθλητές και τους μπόντι μπίλντερς, ωστόσο απαγορεύτηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό αντι-ντόπινγκ. Προς το παρόν, με τις τελικές δοκιμές να εκκρεμούν, ο FDA διστάζει να εγκρίνει το 516 μιας και δεν θεωρεί ως ασθένεια την αδυναμία άσκησης, με τον Evans και την ομάδα του να στοχεύουν αρχικά τους ανθρώπους που πάσχουν από μυικές δυσμορφίες. Αν το χάπι καταφέρει να τους βοηθήσει, τότε οι πιθανότητες να φτάσει το 516 στα χέρια μας (και ν’ αλλάξει όνομα) θα αυξηθούν σημαντικά, αν και σίγουρα θα χρειαστούν χρόνια μέχρι αυτό να συμβεί.

Πηγή: Esquire